Open Innovatielab

Tientallen bedrijven kwamen op 8 februari bij elkaar samen met onderwijsinstellingen, burgerinitiatieven en gemeenten in een bouwkeet op een leeg bouwterrein. Wat hadden die bedrijven daar te zoeken? Zij ondersteunen allemaal de start van het Open Innovatielab.

Techniek promoten

De snelle ontwikkeling van industrie, wetenschap en techniek zorgt ervoor dat er een steeds groter tekort van MBO, HBO en WO geschoolde studenten ontstaat. Speciaal voor deze studenten gaat Technolab samenwerken met lokale bedrijven om innovatieve challenges te creëren. Hierbij kunnen studenten binnen twee maanden hun eigen producten gaan ontwikkelen in het Open Innovatielab. Niet alleen de theorie komt aan bod. De studenten zullen ook daadwerkelijk een eigen prototype bouwen. Op deze manier hoopt Technolab er voor te zorgen dat meer scholieren voor een technische studie kiezen. Dat is een dringende vraag vanuit een veranderende arbeidsmarkt.

Challenges van start

Er komt een speciale locatie op het Leiden Bio Science park waar het Open Innovatielab zal worden gevestigd. Om alvast te beginnen waren geïnteresseerde bedrijven uitgenodigd om naar de bouwplek te komen en hun ideeën voor challenges met elkaar te bespreken. De bouwlocatie was een ideaal leeg canvas, waar alle bedrijven hun inspiratie konden delen. Dat werd volop gedaan met een grote variëteit aan onderwerpen. Van het ontwikkelen van drones die op waterstofgas vliegen en zichzelf kunnen bijtanken, tot een oplossing ontwikkelen om de omgeving van Leiden en Oegstgeest te kunnen vergroenen. Studenten gaan veel kansen krijgen om hun innovatieskills te testen tijdens de challenges.

Blijf op de hoogte

De bedrijven hebben met veel interessante input gegeven. Binnen enkele weken zullen de eerste challenges van het Open Innovatielab van start gaan. Kijk op deze speciale website van het Open Innovatielab om op de hoogte te blijven en abonneer je op hun nieuwsbrief voor meer informatie. Abonneren op de nieuwsbrief van Economie071 kan natuurlijk ook.