Van mismatch naar talent
Aan de ene kant zijn er ondernemers die maar niet aan geschikt personeel kunnen komen, vooral in de sectoren techniek, hospitality en de zorg. Aan de andere kant zijn er veel mensen die iets anders willen of moeten doen, zoals in de horeca, maar niet bij techniek, onderwijs of zorg uitkomen. Een mismatch dus. Talent op Maat helpt wel die match te maken. Het gaat niet uit van harde diploma’s maar van vaardigheden van mensen. Dan blijkt dat iemand wél voor een functie in aanmerking komt, ook al had die de gevraagde diploma’s niet.
Mensen stellen een vaardighedenprofiel samen op de site www.talentopmaat.nu. Werkgevers geven aan welke vaardigheden nodig zijn voor een bepaalde functie. Dus van beide kanten wordt vanuit vaardigheden gedacht. Met hulp van loopbaancoaches worden mensen voorgesteld aan de werkgevers. Eenmaal aangenomen, krijgen ze een leerwerkplek of een tijdelijk contract. Ze kunnen een training of opleiding krijgen.
Talent op Maat wil graag aansluiten bij WIJIJ uit Gorinchem. Dat heeft al een langere ontwikkeling doorgemaakt en aantoonbare resultaten behaald. Naast een goede marketing en PR hebben ze ook een webcare-team, webinars en scholing. Werkgevers betalen een fee als ze op het platform willen zoeken naar potentieel talent. “Dat is toch het doel: dat je subsidieonafhankelijk zoiets in stand kunt houden”, zegt Joost Bruggeman, projectleider van Talent op Maat. “Door de grote tekorten zijn werkgevers nu bereid om te investeren in personeel.”
Een voorbeeld van een match: een Leiderdorps bedrijf zocht een procesoperator. Uiteindelijk vond het de match met een van oorsprong Iraanse musicus. Op basis van zijn CV zou die nooit uitgenodigd worden, maar hij had wél de benodigde vaardigheden. Met een interne opleiding kon hij daarom snel bij deze werkgever aan de slag.
Driekwart van de mensen die hun vaardighedenprofiel invulden, waren op dat moment al werkend. Joost: “Dat zijn mensen die wat anders willen, die zien dat er op termijn geen behoefte meer is aan hun werk, of die de ontwikkeling binnen hun beroep niet meer kunnen bijhouden.” Talent op Maat past daarom in het idee van een Leven Lang Ontwikkelen.
“Voor iedereen is het dus belangrijk om actief met hun loopbaanontwikkeling bezig te zijn. Dat is in ieders belang en niet in de laatste plaats voor de tekortsectoren. Het is een investering voor de lange termijn, waarvoor alle partijen zich wel hard moeten maken”, stelt Joost.
Voor komend jaar staat borging van dit succesvolle project op de agenda. Dat kan samen met onder andere het Regionaal Mobiliteitsteam Holland-Rijnland, het UWV, WSP, het Leerwerkloket, VNO-NCW Rijnland, individuele ondernemers, Human Capital Akkoord Zuid-Holland, LLokaal en mboRijnland. Joost: “Je hebt met heel veel stakeholders te maken. Dat betekent: veel gesprekken voeren. Bijna iedereen ziet direct het belang, het is nu alleen de vraag wie de eerste stap zet om het ook echt te gaan doen. ”
“Door een samenwerking met WIJIJ kunnen we een versnelling maken in de structurele borging van het project. Eerst op de schaal van Holland Rijnland en mogelijk daarna uitbreiding naar aanpalende arbeidsmarktregio’s. Dat zou ik een fantastisch resultaat vinden!”.
Lees meer over onze projecten in dit compacte swipe-zine.
Lees meer achtergronden
Joost Bruggeman (projectleider vanuit mboRijnland): ‘We zijn dubbel verrast door Talent op Maat. Bij de start van de pilot overviel ons het feit dat zoveel mensen de weg naar onze digitale tool wisten te vinden. Bij de vraag aan technische bedrijven of zij mee wilde doen, was de animo ook groot. Het feit dat de coronacrisis zich voordeed draagt daar zeker aan bij, maar het geeft de spanning weer op de arbeidsmarkt. Het matchen op vaardigheden is daarbij een mooie nieuwe methodiek om uit te testen’.
Aanleiding
- De veranderende arbeidsmarkt: Door globalisering en technologische ontwikkelingen verandert de arbeidsmarkt snel en voortdurend. Beroepen verdwijnen en nieuwe ontstaan. Technologische ontwikkelingen creëren nieuwe productie- en werkwijzen die om andere vaardigheden vragen. Deze technologische ontwikkelingen gaan ook alsmaar door en vragen dus om permanent bij-leren.
- Leven Lang Ontwikkelen: Deze arbeidsmarkt vraagt om een beroepsbevolking die zich met regelmaat bijschoolt en omschoolt. Zodat de kennis en vaardigheden blijven passen bij de veranderende vraag.
- Nieuw model matching noodzakelijk: Nu functioneert een verouderd model om kennis en vaardigheden (skills) te bewijzen. Mensen zitten jaren op school en ontvangen dan een diploma als (door iedereen erkend) bewijs van kennis en vaardigheden. Actuele (tijdens het werk of elders opgedane) skills zijn niet of nauwelijks in beeld. Om dit wel up-to-date te krijgen moeten mensen weer jaren een opleiding volgen om dit te bewijzen.
- Andere wijze van matchen en makkelijker mee-ontwikkelen met de vraag: van werk naar werk binnen en buiten de sector.
Doelstelling Human Capital Actieplan
Ervoor zorgen dat er voldoende gekwalificeerde medewerkers zijn voor werkgevers in de regio. Oftewel het optimaal inzetten, opleiden en ondersteunen van het menselijk kapitaal in de regio Leiden voor een sterke arbeidsmarkt. Gericht op het aanpakken van de regionale uitdagingen in de tekortsectoren techniek én ontwikkeling van de benodigde vaardigheden die mobiliteit op de arbeidsmarkt vergemakkelijkt.
De uitdaging: matchen op skills en flexibel opleiden
We staan voor de uitdaging om (1) skills passend bij dynamische en veranderende arbeidsmarkt te ontwikkelen, (2) skills sneller te bewijzen, (3) skills altijd actueel inzichtelijk te hebben. Alleen dan kan de kwalitatieve mismatch opgelost worden. Op de skillsvraag kan snel gematched worden. Daarna volgt flexibel en modulair opleiden om ontbrekende vakkennis en vaardigheden aan te leren.
Focus van het project
De toenemende tekorten aan personeel in de sectoren Techniek en Hospitality in regio Leiden. Dat was vóór de coronacrisis een belangrijk aandachtspunt. We gaan ervan uit dat als de economie weer aantrekt, dit opnieuw onze aandacht vraagt. Daarom zijn we van start gegaan met de pilot ‘Talent op Maat’.
In deze pilot stond matchen op vaardigheden centraal. Iedereen (jong of oud, werkend of werkzoekend) kon via een speciale website een vaardighedenprofiel aanmaken. Dit profiel liet direct na het invullen een koppeling zien met openstaande (landelijke) vacatures die ook beschreven zijn vanuit vaardigheden.
Met Talent op Maat hebben we de methodiek getoetst van matchen op vaardigheden. Om werkzoekenden en werkgevers een nieuw perspectief te bieden voor het oplossen van de tekorten op de arbeidsmarkt. Met als hoger doel: het versterken van onze regionale economie.
Inmiddels is het project succesvol afgerond en overgedragen aan de coöperatie WIJIJ. Zij zijn actief op de schaal van de arbeidsmarktregio Holland Rijnland. Haak aan en doe er je voordeel mee!