De brug tussen stagiair en ondernemer

Aan de ene kant hebben bedrijven het personeel van de toekomst nodig, die kunnen inspelen op de vraagstukken van de toekomst. Aan de andere kant zoeken studenten een stageplek om werkervaring op te doen en in de praktijk te leren. Een match lijkt dus zo gemaakt.

Toch blijkt dat lastig. Veel bedrijven hebben niet de ruimte om – naast de dagelijkse handel – uit te zoeken waar hun toekomstige personeel zit en hoe die binnen te krijgen. Studenten weten soms niet hoe en waar ze een geschikte stageplek kunnen vinden. Zeker in coronatijd, waarin fysieke ontmoeting moeilijk is, is dat een hobbel.

Het Stagepact071 helpt. In coronatijd besloten ondernemers, overheid en onderwijs het ontstane stagetekort vanuit gezamenlijk belang aan te pakken. In samenwerking met de SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, is er een betere link tussen bedrijfsleven en onderwijs te maken. SBB geeft tips waarmee stagebedrijven weten hoe ze een stagiair kunnen begeleiden in coronatijd. Ze erkent ook bedrijven als leerbedrijf, zodat studenten er stages kunnen lopen.

Sinds mei is Cynthia Romijn actief als stagejager. Zij is bij bedrijven op zoek gegaan naar onvervulde stageplekken en verbond de student aan wie behoefte was met de juiste ondernemer.

Met een klantreis komen de concrete hobbels op de weg van de ondernemer en de student aan het licht. Meer aandacht is nodig voor informatie en communicatie. “We passen de sites van onze partners aan en we hebben het SBB meer onder de aandacht gebracht via de online stagebeurs”, zegt Marjan van Duijn, projectleider vanuit de gemeente Leiden. “Je merkt ook dat ondernemers liever direct bellen voor een stagiair dan dat ze die moeten gaan zoeken”, vult Erwin Roodhart van Ondernemend Leiden aan.

Op 2 september 2021 werd een digitale Stagebeurs gehouden, waaraan circa 90 bedrijven deelnamen die ruim 600 stageplekken aanboden. Voor studenten was de beurs nog te vroeg: ze hadden nog geen opdracht voor een stage gekregen. Een goed leerpunt. “Het scheelt ook dat tijdens corona is gezegd dat stages toch niet konden”, weet Marjan. “Op dat moment zit nog niet zo bij ze tussen de oren dat ze een stage moeten gaan zoeken. Maar ondernemers vinden het ook lastig om aan te geven welke vaardigheden ze over vijf jaar nodig hebben, terwijl studenten voor de toekomst worden opgeleid.”

In een nazorgtraject zijn stagiairs alsnog in contact gebracht met bedrijven die aan de Stagebeurs deelnamen.

“We misten bij zowel ondernemers als onderwijs nog het gevoel van urgentie”, vertelt Erwin. “Daarom is zo’n structuur als Economie071 goed. Bij Ondernemend Leiden brengen we blijvend de inzet van de stagebeurs, een stagejager en verbetering van de informatievoorziening onder de aandacht.”

In het eerste kwartaal van 2022 loopt het Stagepact071 af. Dan moet het netwerk geborgd zijn en de partijen elkaar blijven zien. Erwin: “Het zou goed zijn wanneer op het hoogste niveau, bij de bestuurders de urgentie wordt vastgelegd, zodat iedereen er prioriteit aan geeft om de brug tussen onderwijs en arbeidsmarkt structureel te verbeteren.”

Lees meer over projecten en onze agenda in de swipe-zine.

Lees meer achtergronden

Stagepact071

Lees meer over de start van de ‘Stagejager’ in dit persbericht. Wil je als bedrijf aanhaken bij het pact? Stuur dan een mail naar stagejager@economie071.nl. Dan koppelen wij je vervolgens aan de juiste contactpersoon. Wil je op de hoogte blijven? Abonner je dan op onze nieuwsbrief.

Yvonne van Delft, wethouder gemeente Leiden: ‘Er bestaan al goede lokale initiatieven op het gebied van samenwerking rondom stages, zoals in Katwijk. Door de coronacrisis is het tekort echter te groot geworden om het onafhankelijk van elkaar op te lossen. Met het Stagepact071 verbinden we lokale initiatieven aan elkaar, zodat er een sterke regionale structuur ontstaat. Waar dat nodig is geven we jongeren zo een extra impuls om hun opleiding af te ronden en zijn er voldoende mensen opgeleid die we straks heel hard nodig hebben op de arbeidsmarkt.’

Aanleiding

Voor studenten is het belangrijk om stages te volgen voor hun persoonlijke ontwikkeling, zich voor te bereiden op de arbeidsmarkt en hun welzijn. Het vinden van een stageplek is echter een uitdaging voor studenten op het MBO, HBO en WO. Vooral tijdens de corona-crisis is het vinden van een stageplek moeilijker. Daarom is de urgentie om stageplekken te creëren groot.

Tijdens het Miljoenenontbijt in oktober 2020 is de inzet voor een Stagepact vanuit Economie071 besproken met ondernemers. In de Stuurgroep Economie071 van 12 oktober 2020 is besproken het onder de pijler Human Capital te plaatsen.

Doelstelling Stagepact

In fase I is het doel een Stagepact te sluiten met werkgevers, onderwijs- en kennisinstellingen en overheid, waarin een concreet aantal stageplekken in de Leidse regio voor studenten wordt afgesproken voor het studiejaar 2021-2022 e.v. In fase II is het doel dat het Stagepact wordt uitgevoerd door alle betrokken partners en werkgevers, zodat studenten in het studiejaar 2021-2022 e.v. daadwerkelijk voldoende stageplekken in de Leidse regio hebben.

De uitdaging

De uitdaging van het Stagepact is dat het niet bij goede intenties blijft. Hoe zorgen we ervoor dat die stageplekken er ook echt komen? Dat vraag en aanbod gaan matchen? Met het project brengen we de knelpunten in kaart en kijken we samen met de partners naar mogelijke oplossingen. Daarbij kunnen alternatieve vormen van stages een optie zijn.

Focus van het project

De focus van het project ligt op het creëren van voldoende stageplekken in de Leidse regio, zodat studenten werkervaring kunnen opdoen met als doel af te studeren of zich voor te bereiden op de arbeidsmarkt.

Otto Jelsma, lid College van Bestuur mboRijnland: ‘Met Stagepact071 is er sprake van een duurzame investering die ten goede komt aan alle betrokkenen: studenten én bedrijven. Echt de moeite waard!’

Otto Jelsma

Waarom project binnen Economie071?

Één van de pijlers van programma Economie071 is de focus op opleidingen die aansluiten bij de arbeidsmarkt in de Leidse regio. Stages zijn een essentieel onderdeel in de overgang van studeren naar werk. Het is daarom belangrijk dat de vraag naar stages en het aanbod op elkaar aansluiten. Dit vraagt om een goede samenwerking van de triple helix en hier is Economie071 het meest geschikte partnership voor.

Martijn van Pelt, voorzitter VNO-NCW Bedrijfsleven Rijnland: ‘Wij zien de stageproblematiek en voelen de verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan een oplossing. Daarbij roepen we het bedrijfsleven op om te kijken wat toch mogelijk is. Met alle begrip voor de uitdagingen nu in de coronacrisis moeten we toch samen voorkomen dat we een boemerangeffect krijgen. Nu minder mensen een goede stageplaats betekent immers straks minder gekwalificeerd personeel op de arbeidsmarkt. We gaan lokale successen delen en initiatieven die al succesvol zijn ondersteunen voor meer impact. We kijken daarbij ook naar de Bollenstreek en mogelijk de Rijnstreek.’

Stagepact071