Robbert Maas, projectleider bij PLNT: ‘Nieuwe dingen ontwikkelen en onderzoeken heeft twee kanten. Met studenten kan heel snel geschakeld worden en kunnen heel snel prototypes gebouwd worden. Aan de andere kant is de omschakeling naar een blijvend product een hele grote stap. De wens van PLNT was om op een monitor allerlei waarden te kunnen laten zien van het dak. De studenten hebben grote stappen gezet en hebben een mooi dashboard opgeleverd. PLNT werkt nu zelf aan een oplossing om de kennis in de organisatie te borgen en te onderhouden. Samen met een IT bedrijf willen wij een testserver opzetten waarop alle projecten een blijvende plek vinden. Daarnaast is er een specifiek netwerk aangelegd om op te experimenteren’.
Achtergrond opdracht
PLNT is het centrum voor ondernemerschap en innovatie in de Leidse regio. In het centrum zijn allerlei innovatieve startups gevestigd en er wordt onderwijs gegeven. Daarnaast zijn er geregeld evenementen te bezoeken rondom actuele thema’s.
Testdak
Op het dak van PLNT is een grote daktuin gebouwd. Deze tuin is niet alleen erg aantrekkelijk in de zomer, maar dient ook een ander doel. Er worden allerlei testen gedaan op het gebied van duurzaamheid, klimaatadaptatie en Internet of Things.
De aanpak
Zo hebben studenten van de minor sensortechnologie proeven gedaan met zonnepanelen. Het is natuurlijk duidelijk dat zonnepanelen meer energie opleveren als er meer zon op staat. Wat minder duidelijk is, is dat de ondergrond daarbij ook een rol kan spelen. De panelen worden op verschillende ondergronden geplaatst zoals sedum, dakleer, rode dakpannen en zwarte dakpannen.
In een experimentele setting werd onderzocht wat het effect is van verschillende ondergronden. De verwachting is dat warmte onder een zonnepaneel een nadelig effect heeft op de opbrengst er van. Dit zou betekenen dat groene daken, die minder warm worden, beter zouden kunnen werken voor zonnepanelen. Ook de reflectie van de ondergrond speelt namelijk een rond in de opbrengst van de panelen.