Fokko Mellema : “Het demo model hebben we meerdere keren gebruikt in onze presentaties over onze sensorpaal. Het concept van deze paal vertellen we nog regelmatig als we gasten krijgen op het Security Field Lab. Mede op basis van het kunnen laten zien van de demomodel (en het verhaal dat wij dit in samenwerking met studenten van de Hogeschool Leiden hebben gedaan) heeft ook al wat leuke input geleverd voor de doorontwikkeling van onze sensorpaal. De ervaring is dat het besluitvormingsproces binnen gemeentes erg traag verloopt dus een launching customer kan nog wel even duren. De paal zelf gaan we met de TU Delft verder doorontwikkelen.”
Achtergrond van de opdracht
Het doel van het Security Field Lab van Kenniscentrum Integrale Veiligheid (KCIV) is om met het ontwikkelen van informatiegestuurd toezicht en beheer de leefbaarheid en veiligheid in steden te bevorderen. In deze opdracht werd aan bestaande openbare verlichtingsarmaturen sensortechnologie en connectiviteit toegevoegd. Hiermee kon worden gedetecteerd of er in een bepaald gebied of op bepaalde tijden (afwijkende) bewegingen, geluiden, geuren, trillingen en/of andere activiteiten waar te nemen waren.
De aanpak
Door de sensoren te koppelen aan het verlichtingsnetwerk en het cameranetwerk kunnen operators van de meldkamers door middel van een dashboard beter en sneller besluiten nemen over de te volgen strategie. Studenten Informatica (minor sensortechnologie) van Hogeschool Leiden hebben het project uitgevoerd.
Uiteindelijk is er een demo opgeleverd van de veiligheidspaal. Camera’s op de paal gingen niet alleen aan bij geluid, maar konden het geluid ook volgen. Het licht op de paal kon vanaf afstand worden bediend, of automatisch aan gaan als iets gedetecteerd werd. Het doel van het security fieldlab met deze paal was het enthousiasmeren van gemeenten om hiermee aan de slag te gaan.