ICT Praktijk Academie regio Leiden

Economie071 is in lijn met het initiatief WE IT van het Human Capital Akkoord Zuid-Holland gestart met de ICT Praktijk Academie Leidse regio.

Jan de Laat, rector ICT Praktijk Academie: ‘De ICT Praktijk Academie stelt zich ten doel om op praktische wijze mensen in te laten stromen in het ICT-vak op hbo-niveau. Na de introductie in 2019 in Gouda is ons initiatief met veel enthousiasme opgepakt in de Leidse regio. Door zowel de communicatie als ondersteuning heeft Economie071 in belangrijke mate bijgedragen aan onze introductie in de regio. Met diverse bedrijven is inmiddels contact en studenten gaan als stagiaire vanaf 1 december bij deze bedrijven aan de slag. Ons doel is om in 2021 echt vaste grond in de regio op te bouwen en veel mensen, ook als zij-instromer, een mooie kans op perspectief in de ICT sector te bieden. Zeker in deze corona-tijd is dat een positief signaal waar we trots op zijn’.

De urgentie

Het bedrijfsleven in regio Leiden heeft dringend behoefte aan praktisch opgeleid ict-personeel. Via de ICT Praktijk Academie wordt hierin voorzien via maatwerk. De opdracht is daarom: creëer een doorlopende leerlijn van mbo naar hbo via de ICT Praktijk Academie. Bedrijven worden hierbij nadrukkelijk betrokken door het aanbieden van stageplaatsen. Met elkaar vormen de bedrijven de basis voor een learning community op gebied van ICT.

Doelstelling

Het doel van de ICT Praktijk Academie is om meer mensen te laten instromen in een werkkring in de ICT-sector. Daartoe is een degelijke hbo-opleiding van steeds meer betekenis. Niet iedereen is echter geschikt voor het reguliere onderwijs: onze studenten hebben veelal moeite met een focus op de theorie en zoeken een mogelijkheid om praktijkervaring met studeren te combineren. Op mbo-niveau bestaat dit onder de noemer ‘BBL-traject’. Wij hebben een vergelijkbaar initiatief genomen op hbo-niveau. In beide gevallen wordt een programma geboden dat bestaat uit 1 dag per week les en 4 dagen per week praktijkervaring middels een stage.

Nadat dit initiatief in Gouda was gestart in 2019 in samenwerking met mboRijnland, die zich echt als ontwikkelpartner opstelt, kwam de Economic Board van de provincie Zuid-Holland op ons pad middels het WE IT-initiatief: de provincie Zuid-Holland heeft hieraan inmiddels een positieve subsidiebeschikking afgegeven.

Vanuit het partnerschap met mboRijnland was het logisch om uitbreiding te zoeken in Zoetermeer en Leiden waar mboRijnland ook ICT-onderwijs verzorgt. De doelstelling is daarbij juist om aanvullend op het bestaande onderwijs te zijn omdat het in de praktijk steeds om een specifieke doelgroep blijkt te gaan.

Vanwege de uitbraak van corona kwam de uitbreiding in het voorjaar niet van de grond. Maar in de zomer heeft Economie071 zich sterk gemaakt om in de regio Leiden ons initiatief toch te laten starten, juist vanwege het versterken van de digitale agenda. Op basis van dat contact zijn we voortvarend met elkaar aan de slag gegaan.

Van werving tot start

Op 19 augustus vond in PLNT een open dag plaats waar kandidaat-studenten uitgebreid werden geïnformeerd over de opzet van het programma aan de ICT Praktijk Academie. Naast een toelichting van de opzet en werkwijze van de ICT Praktijk Academie werd de inhoud van het studieprogramma gepresenteerd door een vertegenwoordiger van NCOI die het onderwijs verzorgen. Ook hield Martijn van Pelt namens Economie071 een vlammend betoog over de behoefte van regionale ICT-bedrijven aan goed opgeleide professionals met praktijkervaring. Hoewel deze bijeenkomst in een zeer korte periode tot stand kwam, werd de bijeenkomst goed bezocht, zeker in deze corona-tijd.

Nadat deze bijeenkomst was geweest is op individueel niveau met circa 25 kandidaat-studenten gesproken. Juist de haalbaarheid voor henzelf qua inspanning, niveau en doorzettingsvermogen is  daarbij leidend geweest. Hoewel het opleidingstraject door de bedrijven wordt betaald en de studenten een stagevergoeding krijgen, zodat het een aantrekkelijke propositie is, bleek dit voor een aantal kandidaten een probleem. Voor hen was er sprake van onvoldoende inkomen, ook omdat zij bij DUO geen studielening konden afsluiten.

ICT Praktijk Academie regio Leiden

Uiteindelijk hebben 12 kandidaten uit de Leidse regio zich gemeld voor de bootcamp die in oktober is gestart. Tijdens dezelfde periode is begonnen met het zoeken van leerwerkbedrijven in de regio waar de studenten voor hun stage terecht kunnen. Onder meer Interpulse, Van Stein en Groentjes, Helpline, Marvia, Omnidesk, SloosICT en Stedin hebben interesse getoond.

Voor enkele studenten bleek het ICT-vakgebied in de praktijk toch minder interessant en voor enkele studenten hebben we geen stageplaats gevonden. Daarmee is het aandeel van de regio Leiden in de eerstejaarsgroep 8 studenten. Dat is zeker gezien de snelle opstart van het traject in de regio echt een mooi resultaat.

In beginsel is een zelfstandige groep van 16 kandidaten een ideaal aantal en het doel van ICT Praktijk Academie is om dat te realiseren in het studiejaar 2021-2022.

Samenwerking verder uitbouwen

Om de ICT Praktijk Academie te verankeren in de Leidse regio en verder uit te bouwen is het ontwikkelen van het bedrijvennetwerk van groot belang: daar zullen de studenten hun stage gaan verrichten en daar zullen zij bij voorkeur aan de slag gaan na voltooiing van hun opleiding. Om dat te realiseren is de goede samenwerking met Economie071 al van veel waarde geweest en zal worden geprobeerd om de samenwerking verder te versterken.

Ook zal met de diverse opleidingen in de regio contact worden opgenomen om de samenwerking vorm te geven. Enerzijds om de instroom van studenten te bevorderen maar ook om een goede samenwerking met andere instellingen met hoger onderwijs te bevorderen.

De positieve insteek en het enthousiasme van de betrokkenen in de Leidse regio is heel stimulerend geweest en is echt een cruciale factor gebleken bij het van de grond krijgen van dit initiatief in de Leidse regio. De oproep is daarom om hier vooral mee door te gaan en de samenwerking verder uit te bouwen.

Projectstructuur

  • Bestuurlijk opdrachtgever: Stuurgroep Economie071
  • Bestuurlijke trekkers: gemeente Leiden en VNO-NCW Rijnland
  • Ambtelijk opdrachtgever: Jasmijn Bongers, Economie071
  • Projectleider: Sarah Jacques (gemeente Leiden) en Jan de Laat (ICT Praktijk Academie)
  • Projectboard: gemeenten Leiden, VNO-NCW Rijnland, mboRijnland.