Op 28 oktober vonden de Dialoogtafels plaats voor ons project Human Capital Actieplan. Het was een enerverende bijeenkomst op een mooie locatie bij de Nieuwe Energie in Leiden. De middag begon met een welkomstwoord van Pauline Bouvy-Koene, burgemeester van de gemeente Voorschoten. Zij vroeg aandacht voor de noodzaak om anders te gaan denken als het gaat om het oplossen van de tekorten op de arbeidsmarkt. ‘Er moet ook een focus komen op vaardigheden in plaats van alleen op diploma’s. Dat biedt kansen voor werkzoekenden, werkenden én ondernemers’.

Arbeidsmarkt regio Leiden

Frank Verduijn (UWV) gaf vervolgens een presentatie over de trends op de arbeidsmarkt in regio Leiden. Dit naar aanleiding van de nieuwe uitgave Regio in Beeld. Deze presentatie liet nog maar eens zien dat er hoge nood is in de sector zorg, gezien de doorzetting van de banengroei in 2020 met 1300 banen.

Praktijkvoorbeeld House of Skills

Helena Schuengel (Stichting Bedrijfsfonds Apothekers) presenteerde daarna een mooi voorbeeld van een concrete bijdrage van House of Skills aan het oplossen van tekorten die de markt zelf aangaf. In dit geval het oplossen van het tekort aan apothekersassistenten in Amsterdam. Dit voorbeeld gaf goed de kracht weer van het concept House of Skills:

  • Denk in vaardigheden en pas de vacature daarop aan;
  • Gebruik het systeem House of Skills operationeel door het inzetten van ‘paskamer-gesprekken’, assessments, loopbaancoaches etc.;
  • Zorg voor een goed vervolgtraject zoals een cursus of training op maat;
  • Werk nauw samen met de markt voor concreet resultaat: het plaatsen van nieuwe gemotiveerde werknemers op moeilijk vervulbare vacatures.

Terugkoppeling dialoogtafel Hospitality

Tijdens het gesprek kwam het volgende naar voren:

  • In heel veel sectoren worden hospitality-skills gevraagd, niet alleen in de horeca- en hotelbranche, maar ook bijvoorbeeld in de zorg.
  • Als je de grote in- en uitstroom bij de horeca ziet, kun je gerust zeggen dat deze sector eigenlijk de grootste opleider van Nederland is.
  • Ook hier liggen kansen om tekorten in te vullen door meer te kijken naar skills. Zo kun je ook mensen bereiken die nu werkzaam zijn in een andere sector. Denk bv. aan medewerkers van callcenters (bv. bij de Rabobank). Of aan medewerkers van Hudson’s Bay. Voor beide groepen is het ook een optie om in de horeca aan de slag te gaan.

De tafel is concreet geworden in de vorm van de volgende pilots:

  • Pilot 1: Het maken van een standaard certificaat Hospitality door te kijken naar de 21e-eeuwse vaardigheden. Met standaard wordt bedoeld dat verschillende sectoren dezelfde taal gaan spreken en hetzelfde verstaan onder bepaalde begrippen en vaardigheden. Met dit certificaat kunnen medewerkers vervolgens in veel verschillende sectoren terecht voor werk. De uitwerking wordt opgepakt door mboRijnland en een aantal ondernemers onder begeleiding van Economie071.
  • Pilot 2: Het breder toegankelijk maken van de koksopleiding van de Horeca Academie. Daarnaast werken aan een extra opleiding bediening waarbij het denken in vaardigheden wordt verwerkt. Samen met Horecagroep Leiden wordt dit nu verder uitgewerkt.

Terugkoppeling dialoogtafel Techniek

Tijdens het gesprek kwam het volgende naar voren:

  • De kansen voor denken in skills worden onderkend door alle deelnemers;
  • Bedrijven zien veel kansen in het House of Skills concept;
  • De behoefte van bedrijven ligt voornamelijk bij een aanpak waarbij vakmensen worden opgeleid voor de banen van de toekomst.

De tafel is concreet geworden in de vorm van de volgende pilot-ideeën:

  • Formuleer maatschappelijke thema’s met bedrijven. Speel daar vervolgens op in door middel van bijvoorbeeld living labs waar men kan experimenteren en kan leren van elkaar. Er is een fysieke plek nodig om echt inzicht te krijgen in vaardigheden;
  • Dit idee wordt verder uitgewerkt door mboRijnland en Economie071 waarbij werkgevers natuurlijk worden betrokken.
  • Inventariseer en maak vooral gebruik van wat er al is aan instrumenten;
  • Het is aan de bedrijven om goed aan te geven wat men zoekt aan skills/profielen.

Terugkoppeling dialoogtafel Zorg

De dialoogtafel zorg is anders verlopen dan de andere tafels. In het gesprek kwam duidelijk naar voren dat het momenteel ontbreekt aan een gemeenschappelijke visie op het House of Skills-concept. De nadruk werd gelegd op de initiatieven die al bestaan.

Om deze reden is er voor gekozen vooralsnog geen pilot voor de zorgsector op te zetten op de korte termijn. We gaan er van uit dat in een later stadium de zorgsector aansluit. De zorg is namelijk een grote uitdaging in de Leidse regio en dit wordt door betrokkenen ook onderkend. In onze optiek ligt de uitdaging in de zorg in het ontwikkelen van een gezamenlijke visie op skills en te komen tot een gezamenlijk platform om de stap naar skills te kunnen zetten.

Algemene uitkomsten

De algemene uitkomsten zijn als volgt samen te vatten:

  • Zet in op duurzame inzetbaarheid (een leven lang ontwikkelen, boeien en binden);
  • Er is behoefte aan intensievere samenwerking tussen opleiders en ondernemers;
  • Men zet graag in op het behoud van werknemers voor de eigen sector. Er zijn echter ook genoeg kansen voor de overstap van sector naar sector;
  • Alles digitaliseert! Alle sectoren hebben hiermee te maken: beroepen verdwijnen, nieuwe digitaal aangestuurde machines komen op de markt, E-care doet zijn intrede enzovoorts. We kunnen niet om deze ontwikkeling heen. Inspelen op kansen is van groot belang;
  • De samenleving wordt diverser en mondiger: dit vraagt in banen vaker om sociale en communicatieve vaardigheden;
  • Het effectiever werven en matchen is noodzakelijk om zo weinig mogelijk tijd te verspillen.

Bestuurlijke keuze Economie071

Op 30 oktober zijn in de stuurgroep van Economie071 de uitkomsten gedeeld van onder meer de verkenning en de dialoogtafels. Er is bestuurlijk overeengekomen dat er vier projectvoorstellen worden geschreven:

  • Er wordt een voorstel geschreven voor de infrastructuur van House of Skills voor de Leidse regio.
  • Daarnaast worden drie pilot projectvoorstellen uitgewerkt, namelijk twee voor hospitality en een voor techniek (zie ook de terugkoppeling per tafel).

Met veel genoegen hebben we waargenomen dat mboRijnland, de Horeca Groep Leiden en Surf en Beach uit Katwijk een trekkersrol willen vervullen. Momenteel wordt hard gewerkt aan een invulling voor de pilots. Deze worden voorgesteld aan de stuurgroep van Economie071 op 4 december.

Veel dank!

In de afsluiting bedankte wethouder Yvonne van Delft van de gemeente Leiden de deelnemers hartelijk voor hun inzet: ‘We zijn weer een stap dichterbij gekomen in het implementeren van House of Skills in de Leidse regio. Dit kan alleen mogelijk worden gemaakt in samenwerking met alle betrokkenen. Wordt vervolgd!’

Op woensdag 4 december neemt stuurgroep Economie071 een besluit over het vervolg van House of Skills voor regio Leiden. Wil je al organisatie of bedrijf meedoen aan House of Skills? Neem dan contact op met projectleider Roy van Cooten, via RvCooten@werkorganisatieduivenvoorde.nl. Wil je geen nieuws missen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.