Talent op Maat richt zich op mensen met een interesse of een achtergrond in de techniek, op mensen met horeca- en hospitality-ervaring en op mensen met interesse voor een baan in de zorg. Op deze pagina vind je een aantal beschrijvingen van technische functies die bedrijven uit regio Leiden nu zoeken. Als je deelneemt aan de Talentenpool van Talent op Maat kunnen bedrijven meekijken in jouw online profiel met vaardigheden. Zo kunnen zij zoeken naar geschikte kandidaten.

Heb je handige handjes en technische interesses? Maak dan een profiel aan met je vaardigheden op www.talentopmaat.nu. Wie weet word jij gevonden! Onze loopbaancoach helpt je daar graag bij. Wil je eerst meer lezen over de Talentenpool zelf? Op de volgende pagina lees je de meest gestelde vragen.

Veel deelnemende bedrijven

Zo’n 20 bedrijven uit regio Leiden bieden banen aan voor mensen met technische interesses en vaardigheden. Denk aan vacatures als (elektro, koel, service en installatie) monteurs, werkvoorbereiders, glaszetters, stoffeerders, rioolspecialisten en reparateurs. Misschien iets voor jou? Je komt met hen in contact als je een online profiel aanmaakt via Talent op Maat.

Niek van der Plas, van het veelzijdige bedrijf Heijmans (locatie Leiden), vertelt enthousiast over de deelname van dit bedrijf aan de Talentenpool van Talent op Maat: ‘Kies je voor techniek? Dan staan wij voor je klaar!’

Vaardigheden

Hieronder lees je van een aantal functies een algemene beschrijving van de werkzaamheden. Zo krijg je een idee van wat bedrijven ongeveer zoeken. Voor alle functies gelden algemene vaardigheden als:

  • je bent gemotiveerd om een klus te klaren en ergens de schouders onder te zetten;
  • je vind het leuk om met collega’s te werken;
  • voor sommige functies moet je juist ook heel zelfstandig kunnen werken;
  • je vind het leuk om nieuwe dingen te leren op de werkvloer;
  • je kunt daarover goed communiceren en overleggen met collega’s;
  • je kunt op basis van een werkinstructie aan de slag en als je iets tegenkomt dat niet duidelijk is, dan vraag je daar uitleg over;
  • als dingen anders gaan dan bedoeld, dan bedenk je daar – al dan niet samen met je collega’s – een oplossing voor;
  • je bent sociaal en je vindt het leuk om voor klanten te werken;
  • het werk dat je doet controleer je zelf en je verbetert jezelf als dat nodig is;
  • als iets niet lukt, dan weet je wat je moet doen. Of dit nu hulp inroepen is of het zelf oplossen. Je komt in actie voor een goed eindresultaat.

Deze vaardigheden kun je hebben opgedaan tijdens werk, maar ook ervaring uit vrijwilligerswerk of een hobby tellen mee. Vermeld dit dan ook in je online profiel.

Projectmanager Martijn Smittenaar van Riool.nl: ‘We willen graag investeren in gemotiveerde mensen. Onze medewerkers krijgen goede trainingen en de arbeidsvoorwaarden zijn prima. Ook liggen er volop doorgroeimogelijkheden voor mensen zonder specifieke technische kennis, bijvoorbeeld op het gebied van hoofdrioolreiniging of planning.’ Zijn collega Leo van Velzen (projectleider) vult aan: ‘Het gaat om interesse en inzet. Bij ons heb je vaak contact met de klanten en geen dag is hetzelfde. Op het ene moment help je een grote bierbrouwerij, daarna moet je gaan ontstoppen in een gevangenis en je volgende afspraak is bij een particulier om er te helpen met de gootsteen. Die afwisseling moet je aanspreken.’ Lees hier het volledige interview.

Functies toegelicht

Bronvermelding voor de functiebeschrijvingen: roc.nl.

Assistent installatie

  • Waar werk je? Als assistent installatie werk je bij bedrijven in de sector installatietechniek. Je bent voornamelijk werkzaam bij mensen thuis of op bouwplaatsen. De bedrijven waarbij je in dienst bent, voeren werkzaamheden uit op het gebied van koude en warmte techniek, installatietechniek, werktuigbouw of elektrotechniek. Je werkt onder begeleiding van een vakman of leidinggevende, waarbij je een assisterende en een uitvoerende rol hebt.
  • Wat doe je? Tijdens je werkzaamheden assisteer je een ervaren medewerker bij het ophangen van radiatoren, het testen van apparaten op de juiste werking ervan of het trekken van kabels. Daarnaast boor je bevestigingsgaten en maak je kabels of leiding op maat. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan verwarmingen of airco’s. Voor de installatiewerkzaamheden moet jij zorgen voor een goede voorbereiding. Daarbij leg jij de juiste materialen en gereedschappen klaar voor gebruik.
  • Wat moet je kunnen? In dit beroep werk je veel met je handen en leer je dagelijks steeds meer van het vak techniek. Het komt regelmatig voor dat je bij een klant aan het werk bent. Je moet dus netjes, nauwkeurig en veilig kunnen werken en je werkplek goed schoon kunnen achterlaten. Als assistent moet je veel overleggen met je collega’s en moet je op tijd de hulp inschakelen van een vakman.

Spreken de werkzaamheden van Assistent Installatie je aan? Maak dan een profiel aan met je vaardigheden via Talent op Maat.

Assistent montage

  • Waar werk je? Als assistent montage werk je bij een bedrijf dat actief is in de werktuigbouw-, elektro- of installatietechniek. Dit zijn bijvoorbeeld energiebedrijven of beveiligingsbedrijven. Je werkt onder begeleiding van een vakman of leidinggevende in een werkplaats of productiehal. Hierbij heb je een assisterende en een uitvoerende rol.
  • Wat doe je? Van je leidinggevende krijg je een werkopdracht. Hierop staan tekeningen en aansluitschema’s. Vanuit deze informatie demonteer je en monteer je verschillende soorten producten en onderdelen, bijvoorbeeld voor telefoonsystemen. Je maakt schroef- en klinkverbindingen en je monteert onderdelen in constructies met behulp van bevestigingsmaterialen. Verder zorg je ervoor dat je jouw werkzaamheden na afloop controleert.
  • Wat moet je kunnen? Het is belangrijk dat je tekeningen en kaarten kunt lezen. Zo kun je namelijk installaties op de juiste plek monteren. Tijdens je werk je veel samen met je leidinggevende. Als assistent moet je veel overleggen en op tijd de hulp inschakelen van een vakman. Tenslotte werk je geordend en werk je volgende de juiste veiligheidsvoorschriften.

Spreken de werkzaamheden van assistent montage je aan? Maak dan een profiel aan met je vaardigheden via Talent op Maat.

Wilco Qualm (Van Dorp technische dienstverlening): ‘Ons werk is continu in beweging en vanuit Van Dorp innoveren we graag mee. Zo stappen klanten over van gas naar zonnepanelen, warmtepompen en in de toekomst mogelijk op waterstof. Dat vraagt ook om geschikte en gemotiveerde installateurs en monteurs. Die hopen we te vinden via de Talentenpool van Talent op Maat’.

Monteur Elektrotechnische Installaties

  • Waar werk je? Als monteur elektrotechnische installaties werk je bij verschillende installatiebedrijven. Je kunt hierbij denken aan een baan in de elektrotechniek, industrie en de bouwsector.
  • Wat doe je? Je bent – samen met collega installateurs – bezig met het installeren van elektronische installaties of onderdelen daarvan. Ook zorg je ervoor dat deze installaties in perfecte staat zijn en blijven en kun je eventuele fouten repareren. Het is daarom belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Je bent dus ook inzetbaar als service- of onderhoudsmonteur. Als eerste monteur is het begeleiden van medewerkers en beginnende monteurs ook onder jouw verantwoordelijkheid. Je werkt zelfstandig en je hebt de leiding over een kleine groep collega’s in de elektrotechniek.
  • Wat moet je kunnen? Je bent als monteur elektrotechnische installaties vanzelfsprekend technisch ingesteld en ook heb je er geen problemen mee de handen uit de mouwen te steken. Je beschikt over verantwoordelijkheidsgevoel; je werkt tenslotte met elektronische installaties. In de meeste gevallen doe jij je taken zelfstandig, maar je doet ook wel werk onder begeleiding van een leidinggevende. Je bent verantwoordelijk voor je eigen werk – en dat van anderen – en de resultaten daarvan. Je bent flexibel en onder wisselende omstandigheden werken maakt jou niks uit.

Spreken de werkzaamheden van monteur elektrotechnische installaties je aan? Maak dan een profiel aan met je vaardigheden via Talent op Maat.

Monteur werktuigkundige installaties

  • Waar werk je? Als monteur werktuigkundige installaties werk je bij een installatiebedrijf dat gas-,water-,centrale verwarming- en sanitaire installaties aanlegt, onderhoudt en wijzigt. Jouw werkzaamheden vinden plaats in woningen, flats, maar ook in ziekenhuizen, kantoorgebouwen en scholen.
  • Wat doe je? Als monteur werktuigkundige installaties zorg jij voor de juiste verbindingen tussen apparaten en leidingen. Je weet alles van het installeren en repareren van dakbedekkingen, goten en regenpijpen. Je installeert zowel eenvoudige als ingewikkelde installaties en onderdelen daarvan. Ook verzorg je het onderhoud. Je werkt hiervoor meestal bij de mensen thuis of in nieuwbouwprojecten. Ook kun je werken aan grotere projecten zoals het installeren van systemen die het klimaat regelen in grote openbare gebouwen, zoals ziekenhuizen en scholen.
  • Wat moet je kunnen? Je bent technisch ingesteld en vindt het niet erg om de handen uit de mouwen te steken. Je kunt goed zelfstandig werken, maar ook in teamverband sta jij je mannetje. Verder kun je kwaliteit leveren en onder tijdsdruk werken. Daarnaast beschik je over voldoende sociale en communicatieve vaardigheden.

Spreken de werkzaamheden van Eerste monteur Werktuigkundige Installaties je aan? Maak dan een profiel aan met je vaardigheden via Talent op Maat.

Werkvoorbereider Installatie

  • Waar werk je? Als werkvoorbereider installatie werk je in verschillende sectoren, zoals de isolatietechniek of machinebouw, maar ook in de automatisering. Je werkt bij een bedrijf dat op locatie technische installaties maakt. Daarbij werk jij op het bedrijfsbureau en soms bij de klanten.
  • Wat doe je? Je werkzaamheden zijn adviserend en organiserend. Je bent ook betrokken bij het tekenen en verfijnen van technische producten. Wat je daarbij veel doet is berekeningen maken. Je maakt planningen en berekent wat ervoor nodig is om de installatie binnen de tijd af te ronden. Je bepaalt daarbij de noodzakelijke inzet van machines, materialen en mensen en zorgt ervoor dat de juiste spullen beschikbaar zijn.
    Naar aanleiding van je calculaties stel je offertes op. Daarin neem je de kostprijzen van de verschillende gebruikte materialen en producten mee, maar ook de door jouw geplande looptijd van de opdracht. Je houdt eveneens rekening met de wensen van de klant. Nu en dan heb je daarbij ook contact met de afnemer. Als de offerte klaar is, controleert je leidinggevende hem.
    Een ander deel van je werk is het zorgen voor, en begeleiden bij, een zo goed mogelijk draaiend productieproces. Hierbij help je collega’s bij technische problemen of moeilijkheden bij de productie. Ook doe je naberekeningen en overleg je met medewerkers en leidinggevenden.
  • Wat moet je kunnen? De werkvoorbereider installatie heeft veel en sterk verschillende werkzaamheden. Het is belangrijk dat je goed kunt organiseren en plannen. Daarnaast werk je nauwkeurig, maar probeer je wel de kosten te drukken. Om die twee succesvol met elkaar te verenigen heb je flink wat vakkennis nodig. Ook is het belangrijk dat je problemen kunt signaleren en oplossen en dat je goed kunt samenwerken en overleggen, omdat je veel contact hebt met de verschillende afdelingen.

Spreken de werkzaamheden van Werkvoorbereider Installatie je aan? Maak dan een profiel aan met je vaardigheden via Talent op Maat.

Wil je meer weten? Lees dan verder: