De pilot Talent op Maat is voor de zomer met een vliegende start gelanceerd. In een mum van tijd waren de eerste 150 profielen ingevuld. Inmiddels staat de teller op 275 deelnemers. Aan de ene kant een mooi resultaat, aan de andere kant geeft het ook de urgente situatie aan waarin de arbeidsmarkt nu verkeert. Door de corona-crisis zijn veel mensen noodgedwongen op zoek naar ander werk. Talent op Maat kan daarbij helpen door mensen via deze tool een vaardighedenprofiel aan te laten maken. Daarbij worden alle vaardigheden die mensen hebben opgedaan via werkervaring, een hobby of vrijwilligerswerk in kaart gebracht. Er wordt dus verder gekeken dan naar diploma’s alleen. En dat opent deuren!

Grip op loopbaan

Het vaardighedenprofiel geeft mensen inzicht en grip op de eigen loopbaan. Door een koppeling van het aangemaakte profiel aan landelijke openstaande vacatures, zien mensen direct hun persoonlijke kansen en wat er nog mist om een optimale match te maken met banen die nu worden aangeboden. Door te kijken naar vaardigheden komen er veel meer banen in beeld dan waar mensen zelf in eerste instantie aan denken. Dit maakt de overstap naar een andere sector makkelijker. Zo kunnen vaardigheden die je hebt opgedaan binnen de retail of hospitality, ook een match geven in banen in de zorg of logistiek. Daar waar nog vaardigheden missen, kun je kiezen voor bij- of omscholing. Dit wordt o.a. aangeboden via de ICT Praktijk Academie regio Leiden. Deze start op 16 september.

Talentenpool

In het kader van Talent op Maat is bij technische bedrijven in regio Leiden via een enquête opgehaald welke vacatures voor hen moeilijk zijn in te vullen. Zo’n 20 bedrijven hebben aangegeven dat het voor hen met name gaat om functies als (koel-, service-, onderhoud- en elektro-) monteurs, stoffeerders, werkvoorbereiders, glaszetters, machinisten, chauffeurs, plaat- en metaalwerkers, lassers, logistiek medewerkers, rioolspecialisten en reparateurs. Via de zogenaamde Talentenpool wordt nu gekeken of er vanuit de deelnemers van Talent op Maat geschikte kandidaten kunnen worden gevonden voor deze functies door te kijken naar vaardigheden. Mochten kandidaten vaardigheden missen, dan wordt er samen met onderwijsinstellingen en bedrijven gekeken naar de mogelijkheden van trainingen of leren op de werkvloer. Bedrijven die mee willen doen kunnen de enquête nog invullen tot en met vrijdag 18 september.

Niek van der Plas, van het veelzijdige bedrijf Heijmans (locatie Leiden), vertelt enthousiast over de deelname van dit bedrijf aan de Talentenpool van Talent op Maat.

Maatwerk voor de regio

Wethouder Paul de Bruijn, gemeente Voorschoten: ‘Vanuit Economie071 zetten we als gemeenten en ondernemersverenigingen samen de schouders onder Talent op Maat als onderdeel van ons Human Capital Actieplan. Deelnemers hebben de weg naar Talent op Maat al gevonden. Ik hoop van harte dat nog meer bedrijven aanhaken. Zo werken we aan maatwerkoplossingen voor onze regionale economie. Niet alleen met dit project, maar ook met bijvoorbeeld de ICT Praktijk Academie en hopelijk binnenkort ook met de mkb werkplaats, een project waarbij we digitalisering bij het mkb willen ondersteunen.’