Samen aan de slag met de uitdagingen waar werkenden, werkzoekenden en bedrijven voor staan.

De aanhoudende berichten over de toenemende tekorten aan personeel in regio Leiden is voor Economie071 de aanleiding om een nieuwe pilot te starten: Matchen op vaardigheden. De pilot is gericht op het invullen van moeilijk vervulbare vacatures in de sector techniek en de sector hospitality (denk aan banen in de horeca, bij hotels en congressen). Voor optimaal resultaat is samenwerking van ondernemers, gemeenten en onderwijs van groot belang.

Vaardigheden in beeld

De aanpak bestaat uit het koppelen van de vaardigheden van mensen aan de banen die worden aangeboden. Diploma’s alleen zijn dus niet meer leidend, maar het leervermogen en de vaardigheden van mensen staan centraal. Door te kijken naar wat mensen kunnen, komt er een veel grotere groep in beeld die mogelijk geschikt is voor de banen die worden aangeboden. Het gaat dan niet alleen om studenten maar juist ook om mensen die zich oriënteren op ander werk, werkzaam zijn in een krimpsector, bedreigd worden met ontslag of werkzoekend zijn (maar korter dan 1 jaar werkloos). Juist in deze groepen van de beroepsbevolking zijn veel nieuwe talenten te ontdekken.

Vraag uit de markt centraal

Bij de pilot is de vraag uit de markt leidend. Dit wil zeggen dat we uitgaan van werkelijke banen die aangeboden worden door werkgevers. Banen die moeilijk vervulbaar zijn. De vraag wordt door middel van een enquête in kaart gebracht. Vervolgens worden voor de banen belangstellenden geworven die een intakegesprek krijgen. Als er voldoende aanknopingspunten zijn wordt de kandidaat een test aangeboden die zijn of haar vaardigheden in kaart brengt. Vervolgens wordt bekeken of er een koppeling te maken valt met een baan (denk aan een stage of leer-werktraject/bbl-baan) of dat doorverwezen kan worden naar een opleiding op maat. Deze wordt ontwikkeld door mboRijnland en gemaakt in samenspraak met de bedrijven.

Leven Lang Ontwikkelen

Door te werken aan een op vaardigheden gerichte arbeidsmarkt en hier opleidingen of opleidingsmodules aan te koppelen, kunnen meer mensen zelf de regie nemen over hun arbeidsmarkttoekomst. Een ‘Leven Lang Ontwikkelen’ staat daarbij centraal. Dit zorgt ervoor dat meer mensen gekoppeld kunnen worden aan een baan, dat meer mensen de veranderingen in hun werk bij kunnen houden door bij- of omscholing en daardoor op een goede en relevante manier langer kunnen doorwerken.

Drie pilots

Om de werkwijze uit te proberen start Economie071 een pilot met drie deelprojecten: twee op het gebied van hospitality waar het gaat om de functie van kok en gastheer/gastvrouw. En een op het gebied van techniek. De invulling daarvan, om welke baan het gaat, wordt bepaald door een enquête onder ondernemers in regio Leiden. Vervolgens is er een nauwe samenwerking met mboRijnland voor wat betreft het werven en testen van kandidaten. Ook het opleiden zal door mboRijnland worden opgepakt, maar kan ook op de werkvloer bij bedrijven zelf of via een andere aanbieder van opleidingen.

Knooppunt

Op de begane grond van mboRijnland komt een Knooppunt Leven Lang Ontwikkelen / leren & werken (werktitel) voor de directe regio. De knooppunten zijn onderdeel van mboRijnland’s Lerend Regionale Netwerk dat de economische en maatschappelijke ontwikkeling in de regio stimuleert en ondersteunt. In dit knooppunt wordt leren, ontwikkelen en werken samengebracht. Hier vindt inspiratie, oriëntatie op ontwikkeling en matchen met onderwijs van mboRijnland en dat van derden plaats. Voor reguliere studenten, werkzoekenden en werkenden. Door regionale samenwerkingen tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheden, wordt dit een leerwerkknooppunt met een breed gevoeld eigenaarschap.

Intensieve samenwerking

Om de pilot met de drie deelprojecten en het Knooppunt LLO goed op elkaar aan te laten sluiten en om elkaar te versterken, wordt er intensief tussen beide initiatieven samengewerkt. Zo zal de matching op vaardigheden bij de pilot van Economie071 liggen en wordt in het knooppunt ruimte beschikbaar gesteld voor coachingsgesprekken en bijeenkomsten.

Kenniskring Onderwijs en Arbeidsmarkt

Op 17 maart staat de Kenniskring Onderwijs en Arbeidsmarkt van Economie071 in het teken van een Leven Lang Ontwikkelen. De pilot Matchen op vaardigheden en het Knooppunt LLO komen dan ook aan bod alsmede de SLIM-subsidie voor het mkb. De kenniskring wordt gehouden bij mboRijnland, Bètaplein 18 in Leiden en start om 16.30 uur met soep en een broodje. Je bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn! Verdere informatie over het programma vind je op deze pagina.

Praat online verder via Forum071

Heb je een vraag aan onze community? Stel deze dan in Forum071, ons online discussieplatform. Zo kunnen we elkaar inspireren en kennis en kunde delen op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt (of andere onderwerpen uit onze economische agenda). Lees bijvoorbeeld de opiniestukken Sterrenstad Leiden heeft een extra uitdaging en Hoe ver gaat opleiden?

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.