Donderdag 23 mei vond alweer de tweede brede Kenniskring Aansluiting Onderwijs Arbeidsmarkt plaats bij PLNT. Er was een gevarieerd programma voor de ruim 50 professionals en andere betrokkenen die de Kenniskring bezochten.
MKB prikkelen en verleiden
Joost van Hoorn (Platform31) gaf een presentatie over het onderzoek ‘Aan de slag voor het brede mkb’. Het onderzoek gaat over de vraag hoe het brede mkb te prikkelen en te verleiden is op het terrein van innovatie en HRM-strategie. Dit is nodig om de huidige en toekomstige uitdagingen op dat terrein aan te kunnen, natuurlijk in nauwe samenwerking met het onderwijsveld en lokale overheden. Bewustwording en wederzijds commitment zijn daarin cruciaal. Met een aantal voorbeelden elders in Nederland gaf hij inzicht in wat werkt op de terreinen van strategische personeelsplanning en werving en succesvolle samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs.
Kwaliteitsagenda
Hybride leren, innovatie- en livinglabs en een leven lang leren waren de terugkerende thema’s bij de toelichting op de Kwaliteitsagenda van mboRijnland. Hierin is veel aandacht voor het lerende regionale netwerk, gepersonaliseerd onderwijs en de wisselwerking tussen wat het bedrijfsleven nodig heeft en wat het onderwijs kan bieden.
Onderwijsvernieuwing gestart
De Centra voor Innovatief Vakmanschap Techniek en ICT (Smart Technology) en Welzijn & Zorg vertelden over hun onderwijsvernieuwing in samenwerking met tientallen samenwerkingspartners afkomstig uit het onderwijsveld, lokale overheden, maar vooral met heel veel bedrijven en instellingen.
Hybride werken
Bestuurder Harry van Alphen van SCOL gaf een doorkijk op het project ‘Hybride werken in Leiden en Duin & Bollenstreek’ dat inmiddels is gestart met re-design van de (onderwijs)arbeidsmarkt. Dit moet leiden tot aantrekkelijkere loopbanen, kruisbestuiving en innovatie in het onderwijs én andere sectoren. Een ambitieus project om binnen heel korte tijd een deel van de tekorten aan personeel in het lokale primair, voortgezet, mbo en hbo onderwijs op te lossen. Door bijvoorbeeld de mobiliteit van docenten te vergroten, de kansen te grijpen, de onderwijskwaliteit te verbeteren en het beroep aantrekkelijker te maken. Ook hier is samenwerking met het bedrijfsleven essentieel.
Human Capital
De Kenniskring is ook benut voor een toelichting op het nieuwe initiatief ‘Human Capital Actieplan’ door Nanning Mol (wethouder gemeente Voorschoten). Aan de orde kwam onder meer de scope van het project. Het gaat om maatwerk voor de aanpak van de tekortsectoren zorg, techniek en onderwijs met aandacht voor soft skills en een goed ondernemersklimaat voor (micro-)ondernemers. Vanuit Economie071 wordt bekeken welk initiatief partners vervolgens eruit willen lichten om dit met meer impact te realiseren of om tot versnelling te komen. Tijdens de Kenniskring is er veel input opgehaald om de verdere invulling van het Actieplan te concretiseren en daarmee het 071-mkb meer te verbinden aan de Kenniskring en het Human Capital Actieplan.
Samen impact maken
De tweede kenniskring heeft laten zien dat er veel beweging is op het terrein van aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt aan de hand van concrete projecten. Het laat ook zien dat er nog heel veel uitdagingen en kansen zijn die alleen in een goede hechte samenwerking met alle relevante stakeholders op te lossen en te verzilveren zijn. Alles draait om samen impact maken.