Economie071 start in lijn met het initiatief WE IT van het Human Capital Akkoord van de provincie Zuid-Holland de ICT Praktijk Academie Leidse regio. De planning is om in september te beginnen met een oriëntatiefase om vervolgens het leer-werktraject te starten in oktober. Hiervoor wordt op woensdag 19 augustus voor belangstellenden en bedrijven een informatiebijeenkomst gehouden in PLNT Leiden. Doelgroepen zijn mbo-studenten die door willen groeien naar een hbo-functie en mensen die nu werken en via zij-instroom en omscholing een baan willen in de ICT-sector.

Martijn van Pelt, lid van stuurgroep Economie071 namens VNO-NCW Rijnland: ‘Vanwege de groei van de digitalisering in de Leidse regio, ontstaat er steeds meer behoefte aan een groter aanbod van goed opgeleid ICT-personeel. Deze vraag is in tijden van corona nog urgenter gebleken. Reden voor Economie071 om hier actie op te ondernemen en de ICT Praktijk Academie mede mogelijk te maken. Ik hoop dat er bij bedrijven en studenten in regio Leiden veel animo is om mee te doen.’

Aanbod ICT mensen vergroten

Doel van de ICT Praktijk Academie is om het aanbod van ICT-mensen te vergroten. Dat hier behoefte aan is en dat de methodiek werkt is gebleken in Gouda. Daar is door de heer De Laat in samenwerking met Gouda Onderneemt! en NCOI in 2019 al een ICT Praktijk Academie gestart. Jan de Laat: ‘Het gaat om een duaal opleidingstraject naar het erkende hbo-diploma informatica via een combinatie van leren en werken in de praktijk. In Gouda en omgeving doen diverse bedrijven mee, zoals Centric, Technolution, Conscia, Computerwacht, NextLegal en Convenient. Ik nodig bedrijven uit regio Leiden van harte uit om op woensdag 19 augustus langs te komen in PLNT Leiden om te verkennen of dit traject ook voor hen geschikt is.’

Leren en werken combineren

Studenten en zij-instromers die deelnemen in Leiden zullen in september starten met een oriëntatiefase en in oktober met een intensieve bootcamp van 8 weken. Daarna volgt een opleidingsperiode van twee (associate-degree) of vier jaar (bachelor-degree), waarbij studenten 1 dag per week naar school gaan op de locatie van mboRijnland Leiden en 4 dagen bij een bedrijf aan de slag zijn.

Onderwijs met de kwaliteit van NCOI

De lessen van de ICT Praktijk Academie worden verzorgd door NCOI, de grootste opleider van Nederland. Zij bieden ervaren docenten die ook in de praktijk werken. Door hun vakkennis en persoonlijke begeleiding ontvangen studenten na 4 jaar een hbo-diploma ICT.

Informatiebijeenkomst bedrijven

Bedrijven zijn van harte uitgenodigd om van dit initiatief mede een succes te maken. Dat kan door mee te denken en door een leer-werkplek beschikbaar te stellen voor een ICT-student. Zie je hier als ondernemer mogelijkheden toe of wil je meer informatie, dan bent je van harte welkom op woensdag 19 augustus om 13.30 uur in PLNT, centrum voor innovatie en ondernemerschap aan de Lange Gracht 70 in Leiden. Vanwege de corona-maatregelen is het handig als bedrijven zich van te voren aanmelden via info@ictpraktijkacademie.nl. Dan wordt de bijeenkomst optimaal ingedeeld. Je ontvangt na aanmelding nader bericht.

Informatierondes studenten / zij-instromers

Aansluitend op de bijeenkomst voor bedrijven zijn er drie informatierondes voor belangstellenden: om 15.00, 17.00 en 19.00 uur. Studenten kunnen zich aanmelden via de website: www.ictpraktijkacademie.nl en dit aanmeldingsformulier. Voor hen is onderstaand ook meer informatie te vinden.

Leren in de praktijk

Bij de ICT Praktijk Academie staat het leren in de praktijk centraal. Zo zit je niet van maandag tot en met vrijdag in een klaslokaal, maar ben je één dag in de week op school voor klassikale lessen. Deze worden verzorgd door de opleider NCOI, de grootste opleider van Nederland.

De andere vier dagen werk je bij een bedrijf in de ICT-sector. Je blijft hier tot het einde van de opleiding werken. Het bedrijf betaalt jouw opleiding, dus je studeert zonder schulden. Je krijgt daarnaast nog een werkvergoeding. Een ideale combinatie: je studeert en je doet ontzettend veel praktijkervaring op! Samen met jou kijken we goed welk bedrijf het beste bij je past. Zo weten we zeker dat je op de juiste plek zit.

De klassikale lessen vinden plaats bij mboRijnland in Leiden. Zoals aangegeven worden de lessen van de ICT Praktijk Academie verzorgd door NCOI, de grootste opleider van Nederland. Zij bieden ervaren docenten die ook in de praktijk werken. Door hun vakkennis en persoonlijke begeleiding ontvangen studenten na 4 jaar een hbo-diploma ICT. Een associate-degree na 2 jaar is ook een optie.

De bedrijven waar je komt te werken zijn gevestigd in Leiden en omliggende gemeenten. Na jouw opleiding heb je uitzicht op een vaste baan bij het bedrijf waar je je praktijkervaring hebt opgedaan.

Wat  biedt de academie?

  • Een stapsgewijs traject naar een erkend HBO-diploma ICT (in twee of vier jaar);
  • Een werk–leerplek bij een bedrijf;
  • Een volledig betaalde opleiding;
  • Een werkvergoeding;
  • Uitzicht op een vaste baan op je werk-leerplek;
  • Een schat aan praktijkervaring.

Schrijf je nu in en start na de zomer!

Spreekt dit aanbod je aan? Meld je dan snel aan! We nemen na aanmelden zo snel mogelijk contact met je op om kennis te maken. Wees gerust: je krijgt na onze kennismaking nog even de tijd om de inschrijving definitief te maken, zodat je in september wel overwogen deel kunt nemen aan de oriëntatiefase en in oktober kunt starten met de bootcamp. Kijk voor meer info op: www.ictpraktijkacademie.nl.

De voordelen van de academie

  • Ook zonder ICT-achtergrond kun je beginnen. Je volgt dan een introductieprogramma.
  • De aanpak is kleinschalig met persoonlijke begeleiding.
  • Er is ruimte voor eigen initiatief.
  • Er is sprake van een hoge fun-factor, maar we gaan wel serieus aan de slag!
  • Studenten ontvangen een trainee-vergoeding en betalen geen studiekosten. De vergoeding is jaarlijks oplopend: 400, 500, 600 en 700 euro per maand.
  • Je hebt na afloop geen resterende studieschuld.
  • We geven je een baangarantie vanuit je praktijkervaring.

Zo zit de opleiding in elkaar

De opleiding HBO bachelor informatica bestaat bij de ICT Praktijk Academie uit vier Fases. Je begint met een bootcamp van 8 weken waarbij je een goeie basis leert voor je opleiding. In de eerste fase leg je de basis voor je studie HBO Bachelor Informatica. Wat je in deze eerste fase leert is herkenbaar, waardoor je het meteen in je werk kunt toepassen. In de tweede fase kies je een keuzeprogramma over een onderwerp dat je interesseert. Het gewenste HBO Bachelorniveau bereik je in de derde fase. In de afstudeerfase komt alles wat je in de opleiding geleerd hebt samen. In deze fase heb je veel 1-op-1 contact met je docenten. Zij adviseren je, waardoor je het portfolio en de afstudeeropdracht goed kunt afsluiten. Je afstudeeropdracht bestaat uit een onderbouwd advies dat gebruikelijk is binnen je beroepspraktijk.

De opbouw samengevat:

  • Start: 2 maanden ‘bootcamp’ voor de startkwalificatie.
  • Ervaring opdoen bij prachtige ICT-bedrijven in onze regio.
  • 2-jarig traject: ‘Associate-degree’.
  • 4-jarig traject: ‘Bachelor-degree’ (volledige HBO).
  • 1 dag per week op school: klassikaal les en projecten.
  • 4 dagen per week werken bij een bedrijf: ervaring opdoen als trainee.

Voor wie is de ict praktijk academie?

Je kunt met veel verschillende vooropleidingen toegelaten worden tot de ICT Praktijk Academie. Zelfs als dat een opleiding is die niets met ICT te maken heeft. Als je een mbo4-diploma hebt, kun je bij ons de opleiding starten. Maar ook met een HAVO- of VWO-diploma ben je bij ons welkom!

Misschien heb je al een aantal jaar werkervaring opgedaan in een andere branche dan ICT? Ook dan kun je aan de ICT Praktijk Academie je hbo-diploma halen. Heb je al een baan, dan scholen we je om naar ICT. Heb je geen baan, dan kun je na vier jaar met de ICT Praktijk Academie begeleid herintreden.

Naast je opleiding is ook je karakter een belangrijke succesfactor om deze studie te halen. Vooral doorzetters die hun opleiding willen combineren met het opdoen van ervaring bij bedrijven in de praktijk zullen bij ons echt een mooie uitdaging vinden.

Samengevat zoeken wij:

  • Studenten met een diploma MBO niveau 4, een HAVO of VWO-diploma.
  • Omscholers met baan -> naar een nieuwe functie;
  • Omscholers zonder baan -> begeleid naar herintreden.

Enthousiast? Meld je aan! We nemen dan contact op om alles met je door te nemen.