Deadline enquête is vrijdag 18 september.

We doen graag een laatste oproep aan bedrijven in regio Leiden om samen aan de slag te gaan met het invullen van moeilijk vervulbare (technische) vacatures. Al 20 bedrijven doen mee! Ondernemers met technische functies binnen hun bedrijf: vul ook de korte enquête in en kijk straks mee in de talentenpool van Talent op Maat.

Vaardigheden centraal

De toenemende tekorten aan personeel in regio Leiden. Dat was vóór corona een belangrijk aandachtspunt. Nu ziet de arbeidsmarkt er totaal anders uit, met oude én nieuwe tekorten. Maar ook met veel mensen die noodgedwongen op zoek moeten naar een andere baan. Dat potentieel willen we via Talent op Maat optimaal benutten. Daarbij kijken we in de komende maanden gericht naar de kansen die het matchen van technisch personeel biedt als je kijkt naar vaardigheden.

Talent op Maat

Bij de pilot ‘Talent op Maat’ staat het koppelen van vraag en aanbod op basis van vaardigheden centraal. De pilot is gericht op het invullen van moeilijk vervulbare vacatures in onder meer de sector techniek. Voor een optimaal resultaat is samenwerking van ondernemers, gemeenten en onderwijs van groot belang. De pilot is onderdeel van ons project Human Capital Actieplan.

De aanpak in het kort

De aanpak bestaat uit het koppelen van de vaardigheden van mensen aan de banen die worden aangeboden. Alleen diploma’s zijn niet leidend, maar het leervermogen en de vaardigheden van mensen staan centraal. Door te kijken naar wat mensen kunnen, komt er een veel grotere groep in beeld die mogelijk geschikt is voor de banen die er zijn. Het gaat daarbij om een brede groep mensen: werkzoekenden (minder dan 1 jaar werkloos), werkenden, mensen die van baan of sector moeten of willen veranderen en mensen die meer willen gaan werken.

Vraag vanuit bedrijven staat centraal

Bij de pilot is de vraag uit de markt leidend. Dit wil zeggen dat er wordt uitgegaan van werkelijke banen die aangeboden worden door werkgevers. Banen die moeilijk vervulbaar zijn. Graag gaat Economie071 dan ook met geïnteresseerde technische bedrijven in gesprek om samenwerkingsmogelijkheden verder in kaart te brengen. Bedrijven zijn dan ook van harte uitgenodigd om hun interesse kenbaar te maken bij projectleider Joost Bruggeman (jbruggeman@mborijnland.nl). Om de vraag al globaal in kaart te brengen is er een korte enquête gemaakt. Deze dient als vertrekpunt voor een vervolggesprek. Vul hem ook in. Al 20 bedrijven gingen je voor!

Van inventarisatie, naar opleiding en plaatsing

Op basis van de enquête en gesprekken met bedrijven kunnen we de vraag goed inventariseren. Dat geldt ook voor de vaardigheden die kandidaten in huis moeten hebben om de koppeling te kunnen maken naar de banen. Per werkgever maken we afspraken hoe we gaan samenwerken. Vanaf half september worden potentiële kandidaten geworven en hun vaardigheden in kaart gebracht. Vervolgens wordt de match gemaakt en gekoppeld aan de aanvullende opleiding, opleidingsmodule of training on the job. We hopen op veel belangstelling vanuit het bedrijfsleven!

Ondernemer aan het woord

In de uitzending van Ondernemersdag071 kwam slim personeelsbeleid en Talent op Maat ook aan bod. Aan het woord kwam Niek van der Plas van bouwbedrijf Heijmans. Vanuit de Leidse vestiging voor utiliteitsbouw zijn zij altijd op zoek naar goed personeel. Welke mogelijkheden benutten zij? Wat is voor hen de reden om mee te doen aan de pilot Talent op Maat?

Maatwerk voor de regio

Ineke Lenssen, duo-voorzitter BV Leiden: ‘Voor werkgevers is het van groot belang dat ze gemotiveerd personeel kunnen vinden. De pilot Talent op Maar biedt hen die kans door te kijken naar de vaardigheden van kandidaten. Hierdoor komt er een veel grotere groep in beeld die geschikt is voor het werk dat er is. Ik kan het project daarom van harte aanbevelen.’