Economie071 heeft voor regio Leiden het initiatief genomen om ook hier de ICT Praktijk Academie van start te laten gaan. Het gaat om duaal onderwijs dat beschikbaar komt, naast de reguliere HBO-opleiding ICT van Hogeschool Leiden. In de woorden van ons stuurgoeplid Martijn van Pelt: ‘Wij willen een verdere ontwikkeling van de digitale agenda in onze regio en de ICT Praktijk Academie past daar uitstekend bij. Inmiddels hebben zich genoeg deelnemers gemeld die willen starten met het leer-werktraject van vier jaar. We nodigen bedrijven in de brede Leidse regio nu van harte uit om leer-werkplekken beschikbaar te stellen.’

De onderstaande informatie over de ICT Praktijk Academie is ook beschikbaar als PDF.

Succesvolle start in Gouda

In september 2019 is de ICT Praktijk Academie in Gouda van start gegaan. Het betreft een initiatief dat duaal onderwijs aanbiedt op HBO-niveau, waarbij de studenten 4 dagen per week als stagiair/trainee bij een stagebedrijf aan de slag gaan en 1 dag per week naar school gaan gedurende een periode van 4 jaar. In die periode zijn zij aan een vast bedrijf verbonden zodat de inzetbaarheid gedurende de opleiding bij het stagebedrijf maximaal is. Het onderwijs zelf wordt verzorgd door NCOI. Aan het eind van de opleiding krijgen de studenten een volledig geldig HBO-Bachelor diploma, vanuit een geaccrediteerd onderwijsprogramma.

Uit regio Leiden voldoende studenten

In augustus is de werving van studenten in regio Leiden gestart. Al snel bleek dat er voldoende kandidaten zijn die graag aan dit initiatief als student willen deelnemen. Voor de realisatie van het traject is het nu van groot belang dat ICT-bedrijven in de regio bereid zijn om als stagebedrijf voor een kandidaat te gaan fungeren, zoals inmiddels in de regio Gouda bedrijven als Centric, Technolution, Conscia en Wortell dat ook doen. Bedrijven worden dan ook van harte uitgenodigd om aan dit traject mee te gaan doen. Leo Demont, directeur Computrain/sector directeur NCOI-IT onderschrijft de aanpak: ‘Mensen vooruit helpen in IT en werkend Nederland sterk maken en houden is onze passie. Computrain/NCOI is dan ook trots op dit mooie concept. We hebben aan de wieg gestaan van dit idee en het opleidingsprogramma vormgegeven. De kracht van de aanpak is dat IT echt wordt benut door het toe te passen in de praktijk. Bedrijven en leerlingen gaan hier veel profijt van hebben’.

Toegevoegde waarde voor ICT-bedrijven

Drijvende kracht achter de academie van Gouda en Leiden is oud-wethouder Jan de Laat: ‘Met het realiseren van de ICT Praktijk Academie in de regio Leiden willen we bereiken dat er meer degelijk en goed-opgeleide ICT-ers beschikbaar komen, die per direct bij ict-bedrijven aan de slag gaan. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het toegevoegde waarde biedt om de opleiding zoveel mogelijk op de wensen uit de praktijk aan te sluiten. Studenten kunnen als trainee namelijk snel productief zijn en daarop is het programma vanaf de start ingericht, gebaseerd op de praktijkervaring van NCOI. Door de opleiding in gezamenlijkheid te organiseren wordt het traject ook voor middelgrote organisaties bereikbaar en zal een sterk netwerk van deelnemende ICT-organisaties ontstaan’.

Onderwijsopzet

De ICT Praktijk Academie zal studenten opleiden en via detachering bij ICT-bedrijven (of ICT-afdelingen) als trainee inzetten. De Laat: ‘Voor het verzorgen van het onderwijs en de studentenbegeleiding zal NCOI als onderwijspartner optreden. Zij beschikken, als gerenommeerde opleidingsorganisatie voor werkende mensen, over de ervaring en kwaliteit om in korte tijd mensen goed en praktijkgericht op te leiden. Bovendien beschikken ze over de vereiste HBO-accreditaties, ze hebben het onderwijsprogramma beschikbaar en kunnen in goede docenten voorzien’.

Planning

De opleiding start voor studenten met een bootcamp in oktober van 2 maanden. In die tijd wordt de noodzakelijke basiskennis en -kunde, vanuit een bewezen aanpak door NCOI, voor directe productieve inzet bijgebracht en ontwikkeld. Daarna begint in december het reguliere programma dat zal bestaan uit 1 dag per week opleiding bij de ICT Praktijk Academie en 4 dagen per week inzet als trainee bij bedrijven en organisaties. Daarbij zullen de trainees voor deze organisaties direct productief aan de slag gaan en zullen zij zich heel gericht als professional voor de betreffende ICT-organisatie gaan ontwikkelen.

Wat wordt verwacht van bedrijven?

De Laat: ‘Wanneer een bedrijf zich committeert om een student als trainee in zijn organisatie in te zetten, vragen wij om iemand aan te wijzen als begeleider. Met hem of haar maken we dan een plan voor de inzet en ontwikkeling van de student binnen de organisatie en bewaken we de afstemming tussen de opleiding en de praktijk. Daarvoor is er regelmatig contact tussen de opleiding en de student en we houden ook in de meeste gevallen een tweemaandelijks voortgangsgesprek.’

De kosten voor het bedrijf

De instromende studenten voor de HBO-opleiding hebben een MBO4-, havo- of vwo-diploma. Het salarisniveau van mensen met die kwalificatie ligt gemiddeld op 1600,= euro bij een full time baan. De student is voor het bedrijf 4 dagen per week beschikbaar, daarom zijn de totale kosten in het eerste jaar per maand voor het bedrijf in totaal maandelijks 1300,= euro (dit komt neer op 80%). De volgende jaren wordt dat respectievelijk 1500,=, 1700,= en 1900,=. Dat bedrag wordt verdeeld tussen een stagevergoeding aan de stagiair (in het eerste jaar 400,= euro per maand) en de opleidingskosten (in het eerste jaar 900,= euro per maand, verdeeld tussen NCOI en de ICT Praktijk Academie). Op deze manier krijgt de student een door het bedrijf betaalde opleiding, 4 jaar praktijkervaring en een beperkt inkomen middels een stagevergoeding (deelnemers studeren dus zonder schulden). Het bedrijf heeft een totale kostenpost overeenkomstig het niveau van de student, als een fair totaalbedrag.

Bedrijven: word onderdeel van het leernetwerk!

Jan de Laat sluit enthousiast af: ‘Ik wil bedrijven vragen om ICT-partner te worden en samen met andere bedrijven uit de regio te profiteren van jong en gemotiveerd talent. De academie, de studenten en de bedrijven kunnen met elkaar een mooi leernetwerk vormen. Graag maak ik een afspraak om door te praten en de mogelijkheden te verkennen. Neem daarom gerust contact op!’

ICT Praktijk Academie, Dr. J.M. (Jan) de Laat MBA, rector, info@ictpraktijkacademie.nl, 06-24856969.