Stagecoördinatoren, tegenwoordig stagematchers genoemd, zijn een belangrijke ingang voor bedrijven als het gaat om het vinden van een stagiair. Tijd om deze functie eens verder te verkennen. We gingen langs bij mboRijnland voor een kennismaking met Ronald van ’t Slot.
Kan je iets meer vertellen over wie je bent?
Mijn naam is Ronald van ’t Slot. Ik ben 49 jaar oud en werk sinds 2014 bij MBOrijnland. Ik ben daar sinds 6 jaar stagematcher. Ik heb dat voor meerdere takken van sport gedaan. In eerste instantie voor bedrijfsadministratie en secretarieel daarna logistiek en op dit moment doe ik het voor junior accountmanager.
Wat doet een stagematcher precies?
Een stagematcher matcht de studenten met een bedrijf. De studenten zijn wel zelf in de lead. Dat varieert van kennismakingsstages in het eerste leerjaar, vaak zo’n 300 uur, tot grotere stages in het tweede leerjaar waarbij studenten 640 uur stagelopen. Dan leren ze echt het vak in praktijk kennen en gaan ze examenopdrachten uitvoeren. Verder coördineer ik de samenhang tussen begeleiding vanuit school en onderhoud ik de contacten met de bedrijven.
Ik kan ook wat voor bedrijven betekenen in relatiebeheer met S-BB. Zo kan ik bijvoorbeeld versneld een uitbreiding van de erkenning aanvragen. Het S-BB komt dan nog wel als onafhankelijke partij langs om te kijken of het stagebedrijf aan de examen eisen kan voldoen.
Waar kan ik stages vinden als stagiair(e)?
Studenten kijken op stagemarkt.nl. Ze vullen daar om welk beroep het gaat, samen met hun woonplaats en kunnen dan zien welke bedrijven plek hebben.
Hoe kom ik daar als ondernemer tussen te staan?
Je komt op stagemarkt.nl te staan als je een erkend leerbedrijf bent. Je kan erkend leerbedrijf worden op s-bb.nl door het stappenplan daar te volgen.
Wat gebeurt er als er een match is?
De student komt op sollicitatie. Daarna sturen ze een stageaanvraag naar mij. Ik coördineer dan de contacten met bedrijven die nog vragen hebben. Dat gaat om algemene vragen. Bijvoorbeeld als je niet goed weet hoe de stageopdrachten en exameneisen op jouw bedrijf van toepassing zijn.
Hoe weet ik of ik de juiste stagiair(e) te pakken heb?
Dat is heel simpel. Ga het gesprek aan en vertrouw op je gevoel. En vraag aan de student of hij of zij het leuk vindt en waarom. Blijf dat ook doen tijdens de stage, vraag door.
Wat kan een stagiair(e) wel en wat kunnen ze niet?
Stagiaires zijn geen volwaardige werknemers. Ze zijn aan het leren. Ik zou aanraden om te focussen op het bijbrengen van de liefde voor jouw vak aan de stagiair. Daarnaast moeten zulke jonge mensen soms ook nog een goede beroepshouding leren en krijg je de kans om daar een rol in te spelen. Denk bijvoorbeeld op tijd komen en gepast taalgebruik, maar ook aan de band met collega’s. Vooral bij een kennismakingsstage is dat belangrijk. Bij latere stages zeg ik ook altijd dat je ze de dingen moet leren waarvan jij denkt dat het belangrijk is voor het werk. Je vormt het personeel van de toekomst.
Je kan een stage vergelijken met de gildes uit de middeleeuwen. Je leert van de vak deskundige hoe je je werk goed moet doen.
Heb je nog tips voor ondernemers die voor het eerst een stagiair willen aannemen?
Stel jezelf de vraag wat je met een stagiair(e) wilt doen. Ben je op zoek naar een goedkope werknemer of wil je iemand de liefde voor jouw vakgebied bijbrengen?
- Ga terug naar Stagewijzer071 of lees het interview met Maxim Visscher van de Hypotheekshop.