Kringloopbedrijf Het Warenhuis gaat eigentijdse producten maken van onverkoopbare goederen en opent daarvoor een ambachtenwerkplaats aan de Haarlemmerstraat 216 in Leiden. In dit Circulaire Warenhuis wordt van beschadigd hout, restmaterialen en vilt gemaakt van oud textiel eigentijdse modeaccessoires en designartikelen gemaakt. Deze worden in de bijbehorende winkel verkocht. Daarnaast komt op deze locatie een repair café.
Hameren op kwaliteit
In het Circulair Warenhuis, zoals dit nieuwe initiatief heet, worden alleen producten verkocht die in de eigen werkplaats zijn gemaakt. Het gaat dus niet om kringloopgoederen of opgepimpte tweedehandsjes. Gerecyclede grondstoffen of onderdelen worden vakkundig hervormd tot nieuwe producten. Volgens Coördinator Duurzaamheid van Het Warenhuis, Michael Spierenburg, is kwaliteit een speerpunt: ‘Iedereen is welkom om ons in de werkplaats te komen helpen, maar ik hamer op de kwaliteit. Met dit initiatief willen we laten zien dat duurzaamheid en kwaliteit goed samengaan.’
Kleine en grote reparaties
In de werkplaats worden niet alleen producten gemaakt, er wordt ook gerepareerd en gedemonteerd. In het repair café gaat het om herstellen van huisraad, maar op termijn zal ook bruin- en witgoed worden gerepareerd. Daarnaast worden fietsen gedemonteerd en na poedercoating van het frame, weer gemonteerd.
Iedereen welkom
De werkplaats is zichtbaar vanuit de winkel en dat is een bewuste keuze volgens Spierenburg: ‘Duurzaamheid gaat niet alleen over het behoud van grondstoffen, maar ook over zorg voor mensen. In het Circulair Warenhuis maken we beide zichtbaar. Onze medewerkers zijn een mix van vakmensen, vrijwilligers die een vak willen leren of een daginvulling zoeken en stagiairs. Iedereen is welkom.’
Verdien je opleiding
Vrijwilligers kunnen hier zelfs een opleiding verdienen door met hun inzet studiepunten te sparen. Wanneer voldoende studiepunten zijn verdiend betaalt Het Warenhuis de overeengekomen opleiding. De opleiding is gericht op een van de vier ambachten die beoefend worden in de werkplaats: elektrotechniek, houtbewerking/timmerman, fietsenmaker en naaister/coupeuse.
Spijkerstof hergebruikt
De opening van het Circulaire Warenhuis is onderdeel van een grotere aanpak van verwerking van restmateriaal. Zo wordt nu spijkerstofmateriaal apart verzameld en verwerkt tot hoogwaardig isolatiemateriaal onder de merknaam Métisse. Het Warenhuis is hier inmiddels ook officieel dealer van geworden.
Kringloopbedrijf Het Warenhuis was deelnemer van de masterclass Circulaire Economie. Bekijk ook een eerdere post over het voornemen om dit initiatief van recycling te starten.