Op 23 en 24 april vond bij AREA071 in Leiderdorp de eerste Nederlandse Startup Experience plaats. Vijftig studenten van verschillende opleidingen bedachten in teams oplossingen voor een maatschappelijk vraagstuk. Het programma, dat is ontwikkeld met internationale universiteiten en ondernemers uit Silicon Valley, werd hen aangeboden door Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden.
Design thinking en business model-innovatie
Jongeren uitdagen om creatieve oplossingen te bedenken voor sociale thema’s, dat is het doel van de Amerikaanse organisatie Startup Experience. Oprichter Henrik Scheel was naar Leiderdorp afgereisd om Nederlandse studenten een ondernemende manier van denken te leren. Tijdens het tweedaags programma maakten de studenten kennis met design thinking, business model-innovatie en rapid prototyping. Aan de hand van een maatschappelijk vraagstuk leerde ze concrete problemen te benoemen en te vertalen naar mogelijkheden voor een nieuwe onderneming.
Thema Vitaliteit centraal
Het thema voor de Startup Experience in Leiderdorp was vitaliteit. Hoe kun je mensen helpen een gezonde levensstijl te ontwikkelen met goede voeding, voldoende beweging en sociale interactie? Hoe creëer je bijvoorbeeld een werk- of leefomgeving waarin jong en oud vanzelfsprekend gezonde keuzes maken? Maar ook: welke nieuwe verdienmodellen kun je hierbij bedenken? In teams gingen de veertig studenten aan de slag om rondom dit thema plannen en protypen te ontwerpen.
Jury van lokale experts
Laila Driessen, burgemeester van Leiderdorp, verzorgde de opening van de Startup Experience. Na twee dagen presenteerden de studenten hun ondernemingsplannen aan een jury van lokale experts: Robert Strijk (wethouder gemeente Leiden), René de Jong (programmamanager Economie071), Ivo de Nooijer (directeur Luris / Universiteit Leiden), Erna Kortlang (voorzitter ondernemersvereniging BV Leiden) en Erik Versnel (directeur Bedrijven Rabobank Leiden-Katwijk) beoordeelde de resultaten.
René de Jong, directeur van Economie071: ‘We hebben als jury vooral gekeken naar de mate waarin ondernemende vaardigheden waren toegepast. Het viel ons op dat de studenten, die elkaar van te voren niet kende, in twee dagen veel resultaten hadden bereikt. Het enthousiasme waarmee de studenten in het Engels hun presentatie hielden, was ook aanstekelijk. Kortom een mooi resultaat van deze unieke experience. Een prachtig voorbeeld van ondernemend onderwijs.’
Primeur voor Nederland
De Startup Experience wordt wereldwijd gegeven. Creatief bureau Friskijkers uit Leiden en de ondernemers achter AREA071 uit Leiderdorp namen het initiatief om deze workshop naar Nederland te halen. De Hogeschool en Universiteit Leiden bleken direct geïnteresseerd in deelname en daarnaast verbonden Economie071, Rabobank Leiden-Katwijk, Ondernemersfonds Leiden, Luris en de gemeente Leiden zich als partners.
Kijk ook op www.startupexperience.nl.