Update 25 september: Al 109 aanmeldingen!
Economie071 sluit zich aan bij de landelijke coöperatie Cirkelstad en wordt daarmee Cirkelstad regio-071. Door deze samenwerking gaat de Leidse regio concreet aan de slag met projecten en initiatieven op het gebied van circulaire bouw. Yvonne van Delft, wethouder gemeente Leiden en voorzitter van Economie071: ‘Door lid te worden van Cirkelstad brengen we het Leidse regionetwerk bij elkaar van ondernemers en kennispartners die aan de slag willen met circulair bouwen. Door samen de schouders te zetten onder deze uitdaging kunnen we als regio sneller resultaten bereiken en kennis delen.’ Jacco Knape, wethouder gemeente Katwijk: ‘De regio kent veel bouwopgaven en er zijn ook veel bouwbedrijven gevestigd. Door deze samen te brengen in een startbijeenkomst hopen we niet alleen het netwerk te verstreken, maar ook nieuwe samenwerkingen tot stand te brengen. Samen kunnen we impact maken.’
Cirkelstad regio-071
Woensdag 25 september organiseren Economie071 en Cirkelstad hierover een inhoudelijke bijeenkomst van 18.00 tot 21.00 uur in PLNT (centrum voor innovatie en ondernemerschap) aan de Langegracht 70 in Leiden. Tijdens de bijeenkomst horen belangstellenden wat Cirkelstad regio-071 voor hen kan betekenen. Ook zijn er diverse workshops. Ondernemers binnen de bouwsector en professionals uit de sectoren overheid (alsook raadsleden) en onderwijs worden uitgenodigd zich aan te melden. De bijeenkomst start met een eenvoudige maaltijd en wordt afgesloten met een netwerkborrel. Aanmelden kan tot uiterlijk maandag 23 september 12.00 uur via dit formulier.
Onderaan deze pagina vind je een uitgebreide beschrijving van het programma en de workshops.
Samen impact maken
Vanuit Economie071 zetten we met deze bijeenkomst de eerste stappen op het gebied van circulair bouwen. We delen kennis en brengen het netwerk bij elkaar. We hopen op 25 september veel mensen te ontmoeten die hun schouders willen zetten onder dit nieuwe initiatief. Stuur deze uitnodiging gerust door binnen uw netwerk. Samen kunnen we impact maken! Nog vragen? Laat het ons weten via c.gerritsma@leiden.nl.
Met vragen over Cirkelstad kun je contact opnemen met Nico van Hoogdalem, nico@icircl.nl.
Programma Startbijeenkomst
woensdag 25 september 2019
- 18.00 – 18.05 uur: Welkom – Wouter van Twillert (C-creators/Cirkelstad)
- 18.05 – 18.15 uur: Welkom door wethouder Yvonne van Delft (Leiden) tevens voorzitter Economie071
- 18.15 – 18.35 uur: Presentatie Cirkelstad – Rutger Buch, Nico van Hoogdalem
- 18.35 – 18.45 uur: Voorstellen moderators break-out sessies – Wouter van Twillert
- Verplaatsen naar break-out sessies
- 18.45 – 19.30 uur 1e ronde break-out sessies:
- Circulaire bouw en energietransitie in gebiedsontwikkeling
- Door: Tim Tutert – Plein06. De opgaven van circulaire bouw en energietransitie in gebiedsontwikkeling. Wat betekent dit voor de gebiedsontwikkeling en waar liggen dan de kansen en uitdagingen?
- Platform ter ondersteuning van de markt in de omslag van lineair naar circulair werken
- Door: Peter Kreukniet – Stichting Insert. Stichting Insert werkt samen met de markt aan de omslag van een lineaire naar circulaire (bouw)economie. Maar waarom is dit eigenlijk belangrijk? En hoe werkt dat dan, een circulaire bouweconomie? Met andere woorden: Hoe komen we gezamenlijk tot een circulair project en op welke manier kan Stichting Insert met haar diensten hierin ondersteunen?
- Innovatie en werkgelegenheid in circulair bouwen
- Door: Dick van Veelen – VIS Groep. De VIS groep zal ingaan op hoe in hun Innolab gewerkt wordt aan innovatie van nieuwe circulaire bouwtechnieken en hoe deze worden afgestemd met opleiding en creëren nieuwe werkgelegenheid in Vis Academy.
- Circulair aanbesteden in de bouwsector
- Door: Sybren Bosch – Copper8. Hoe kan vanuit opdrachtgeverschap circulaire bouw en gebiedsontwikkeling gestimuleerd worden? Hoe ziet een circulair aanbestedingsproces eruit en wat vraagt dit aan andere samenwerkingsvormen tussen opdrachtgever en –nemer?
- Mini CIRCO track – Creëren van business door circulair design
- Door: Thirza Monster – CIRCO. Deze mini-workshop is gericht op marktpartijen met als doel om hen te informeren en prikkelen rondom circulair ondernemen door circulair te ontwerpen.
- 19.30-19.40 uur: Afronden 1e sessie en verplaatsen naar 2e sessie:
- Circulaire bouw en energietransitie in gebiedsontwikkeling
- Door: Tim Tutert – Plein06. De opgaven van circulaire bouw en energietransitie in gebiedsontwikkeling. Wat betekent dit voor de gebiedsontwikkeling en waar liggen dan de kansen en uitdagingen?
- Kennisdeling circulaire bouwopgaven Rijksvastgoed
- Door: Peter Vermeer – Rijksvastgoedbedrijf. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft bij diverse ontwikkelingen ervaring opgedaan met circulair bouwen, waaronder het Hembrug terrein (tussen Zaandam en Amsterdam) en De Bijlmerbajes. Daarnaast delen ze voor de Leidse regio graag de circulaire ambities voor de ontwikkeling van projectlocatie Valkenburg.
- Urban mining, basis voor circulaire bouweconomie
- Door: Erik Koremans – New Horizon Urban Mining Collective. De succesvolle werkwijze en resultaat van het New Horzion Urban Mining Collective op het gebied van urban mining, waaronder circulair taxeren van de toekomst, vertaalslag naar oogstkaarten etc alsook de onderlinge samenwerking binnen het Collective op het gebied van circulaire bouw.
- Circulair aanbesteden – focus op grond- weg- en waterbouw.
- Door: Marco Hofman – Stichting de Bouwcampus. Slimmer, beter en samenhangend werken aan toekomstbestendige infrastructuur. Het Rijk heeft de ambitie om de economie van Nederland in 2050 volledig circulair te laten zijn. De Transitieagenda Bouw wil daarom in 2023 alle infrastructuur circulair uitvragen. De enorme uitdaging van de vervangingsopgave van viaducten en bruggen heeft daarnaast veel marktpotentie, en tegelijkertijd ook urgentie. Ingegaan wordt op “De Open Leeromgeving” van De Bouwcampus die samen met de sector invulling geeft aan deze urgentie.
- Mini CIRCO track – op weg naar een circulaire gemeente.
- Door: Pepijn Duijvestein – CIRCO. De mogelijke inzet van CIRCO tracks om circulaire economie aan te jagen, circulaire doelstellingen te bereiken en lokale marktpartijen te activeren. Deze CIRCO track is speciaal voor beleidsmedewerkers, wethouders en raadsleden van gemeenten.
- 20.25-20.30 uur: Terug naar plenaire zaal
- 20.30-20.35 uur: Introductie bekrachtiging samenwerking Wethouder Jacco Knape (Katwijk)
- 20.35-20.45 uur: Bekrachtiging samenwerking Economie071-Cirkelstad
- 20.45-20.50 uur: Oproep tot partnerschap Cirkelstad – intekenmoment partijen
- 20.55 uur: Afronding – vooruitblik
- 20.55-21.30 uur: Netwerkborrel