Economie071 op bezoek bij Brainport Eindhoven

Het vertrek van Philips uit Eindhoven en het einde van DAF zorgde voor grote werkloosheid. Hoe kom je dat te boven? Met een groep bestuurders, ondernemers en ambtenaren uit de Leidse regio hebben we, op uitnodiging van gemeente Leiden, het met eigen ogen kunnen zien.

Urgentie

De economische urgentie zorgde in Eindhoven voor een sterke samenwerking tussen gemeente, ondernemers en onderwijs. Het resultaat mag er zijn. Brainport Eindhoven is hét voorbeeld in Nederland van economische veerkracht. Met ASML als grootste groeier.

Het bedrijf heeft ambitieuze plannen om tegen 2030 te groeien naar 20.000 werknemers. Dit vraagt om investeringen in infrastructuur, woningbouw, onderwijs en zorg. ASML werkt samen met de gemeente Eindhoven en andere stakeholders om ervoor te zorgen dat de regio deze groei aankan.

Open innovatie

We bezochten de Brainport Industries Campus (BIC), waar innovatie en samenwerking binnen de hightech maakindustrie samenkomen. Deze campus is een samenwerking van bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen en biedt gedeelde faciliteiten in een zeer aantrekkelijke omgeving. Open innovatie, toptechnologie en duurzaamheid staan centraal.

Robert Jan Marringa, Sr. Strategisch adviseur Brainport Development, vertelde over kennis, kracht en visie bundelen en wat dat oplevert. John Blankendaal, managing director van BIC, nam ons mee in de succesformule van de campus en gaf een interessante rondleiding.

Economie071 op bezoek bij Brainport Eindhoven

Groot en klein

Tijdens de netwerklunch schoven de collegeleden uit de Brainportgemeenten aan. Zo konden we ook de ervaringen horen van kleine gemeenten die met Eindhoven samenwerken. Wat opviel was de focus op het hogere doel. Er zijn best uitdagingen, maar het besef dat de stad de regio nodig heeft en de regio de stad wint het. De resultaten zijn er ook naar!

Van 200 naar 15.000

Next stop: Knoop XL, het grootschalig stedelijk ontwikkelingsproject gericht op het transformeren van het gebied rondom het centraal station van Eindhoven. Hard nodig om de schaalspong op te vangen, aldus wethouder Robert Strijk van gemeente Eindhoven.

  • Achtergrond: Internationale Knoop XL omvat het gebied van grofweg het PSV-stadion in het westen tot aan de Dommel aan de oostkant. Nu wonen hier nog zo’n tweehonderd mensen, de komende jaren zal dit groeien naar 15.000. Het zal een plek worden voor wonen, werken, ontmoeten en verblijven. Waar je prettig aankomt met de trein en makkelijk doorreist naar huis, werk, vliegveld of internationale bestemming. Een knooppunt met goede trein- en busverbindingen.

Economie071 op bezoek bij Brainport Eindhoven

Start-up community

De tweede excursie was naar The Gate, het platform in Eindhoven dat zich richt op het ondersteunen van tech startups in de eerste fase van hun bestaan. Het biedt informatie, advies, coaching, en programma’s om startups te helpen succesvol van start te gaan. Zeg maar de evenknie van PLNT in Leiden. Jeroen van Woerden, managing director The Gate, hield een warm pleidooi voor open innovatie en leren van elkaar. De concurrentie komt niet van binnen Nederland maar van buiten. We moeten op landelijke schaal slim samenwerken om die concurrentie voor te blijven.

Nieuwe bestemming voor oude gebouwen

De wandeling door Strijp-S was een feestje onder leiding van Sietske Aussems. Ze liet ons kennismaken met de oude panden van Philips die omgetoverd zijn tot een levendige gebied. We brachten korte bezoeken aan de Ontdekfabriek, het Microlab, het concept Urbanshopper en Vershal het Veem, Skatepark Area51 dat zorgt voor de nodige ontspanning voor de jeugd, het Klokgebouw, de Sint Lucas School en meer. Een verrassend leuk gebied met voor ieder wat wils!

Economie071 op bezoek bij Brainport Eindhoven

Geleerde lessen

Bij Keukenconfessies in het Klokgebouw bespraken we tijdens het diner de kansen voor onze regio. Welke lessen nemen we mee?

  • Kiezen voor focus geeft duidelijkheid. Kiezen is gekozen worden. Eindhoven koos voor hightech, daarin blinken ze nu enorm uit en daar profiteert stad en regio van.
  • Sterke netwerken zijn essentieel. Je hebt elkaar nodig op alle fronten. Elkaar kennen gaat vooraf aan elkaar wat gunnen.
  • Talent aantrekken en vasthouden is topprioriteit. Investeer in randvoorwaarden als wonen, voorzieningen en reuring.
  • Maatschappelijke betrokkenheid van bedrijven is essentieel. Grote bedrijven in Eindhoven nemen hun verantwoordelijkheid door te investeren in maatschappelijke projecten zoals onderwijs en cultuur, wat bijdraagt aan een betrokken gemeenschap.
  • Ruimte voor groei vraagt om scherpe en slimme keuzes. Niet alles kan, en alles kan niet overal. Breng focus aan.
  • Investeringen moeten van alle kanten komen. We moeten ons daarbij realiseren dat de concurrentie niet van binnen komt, maar van buiten Nederland.

Heel veel dank aan Rijk van Walsem en Jeroen Kries van gemeente Leiden voor de organisatie van deze geweldige dag. We gaan met veel energie aan de slag om de inspiratie te vertalen naar de Leidse regio!