Paul Vismans

Eind februari is Paul Vismans benoemd als kwartiermaker voor het onderzoek naar de opzet van een Ruimtelijke Ontwikkelingsmaatschappij bedrijventerreinen (ROM-B). Hij is enthousiast van start gegaan. ‘De opdracht voor Economie071 is voor mij een heuglijk feit, omdat ik mijn langjarige ervaring als directeur van een vergelijkbaar vehikel, de ROM-D in de Drechtsteden, mag delen met de Leidse regio’, licht Vismans toe. ‘In de Drechtsteden hebben we met de ROM-D een lange leercurve doorgemaakt, zeker de afgelopen tien jaar, waardoor ROM-D nu de positie en het vertrouwen van de Drechtsteden heeft en de resultaten zichtbaar zijn’.

Prachtig instrument

‘Een ROM is, mits goed gestructureerd, een prachtig instrument, maar geen doel op zich. Het gaat om het creëren van ruimte voor het bedrijfsleven, met name op de bestaande bedrijfsterreinen. Overal, ook in de Drechtsteden, hebben we te maken met een tekort aan bedrijfsgrond’.

Belang van het juiste team

‘Een proces van herstructurering, verplaatsing en verdichting vraagt veel tijd. Het is vooral belangrijk om de juiste mensen in een team te verzamelen, met kennis en ervaring in deze vorm van gebiedsontwikkeling en met bijzondere kwaliteiten zoals doelgericht werken, bereidheid om risico’s te beheersen in een complex proces en de vastberadenheid om zulke operaties tot een goed einde te brengen’.

Onafhankelijk

‘Verder is het van belang dat een ROM zich onafhankelijk profileert en zowel de overheden als de marktpartijen met respect tegemoet treedt. Verbinding is hier het sleutelwoord. Ook de betrokkenheid van ondernemers bij de keuze van locaties, plannen en ideeën is cruciaal; voor hen doe je het immers’.

Start met QuickScan

‘Het begint met het doorgronden van de QuickScan die recent door Bureau Buiten van de eerste vier terreinen is opgeleverd. Deze zullen we moeten doorleven om de juiste keuzes te kunnen maken voor de (financieel) meest haalbare plannen en te zien welke business cases de grootste kans van slagen hebben. Het blijft echter hard werken om tot gedragen en financierbare plannen te komen’.

Financiering en meerwaarde

‘Vervolgens zal via een goede governance aan de Leidse gemeenten gevraagd worden om de ROM-B te kapitaliseren en eventuele tekorten, mogelijk samen met de provincie, per business case af te dekken met als uiteindelijk resultaat een maatschappelijke meerwaarde. Een ROM-B werkt met revolverend kapitaal, wat betekent dat het na gebruik teruggaat naar de ROM en hergebruikt wordt. Geen verliesafdekking dus, maar blijvend een maatschappelijk vermogen’.

Samenwerking in de regio

‘De Leidse regio heeft veel potentie met een aantal grote sterke conglomeraten en science parcs, maar ook een breed scala aan mkb’ers. Ik zie ernaar uit om met alle betrokkenen in de Leidse regio te gaan samenwerken!’

‘Ruimte voor bedrijventerreinen vraagt om samenwerken én daadkrachtig handelen’