De stuurgroep Economie071 heeft opdracht gegeven voor het uitvoeren van een lerende evaluatie met aanbevelingen voor het vergroten van de slagkracht in de samenwerking. Binnen Economie071 werken we sinds 2014 met veertien partijen samen aan het versterken van de economie in de Leidse regio. Uniek is dat we dit doen in triple helix samenstelling: ondernemers, onderwijs- en kennisinstellingen en gemeenten. Leidend voor deze samenwerking is de ‘Economische agenda Leidse regio 2020’, de jaarlijkse update via Index071 en de ambities en inzet van de aangesloten partners.
Afgelopen najaar hebben de partners besloten de samenwerking binnen Economie071 voort te zetten tot en met eind 2026. Daarbij is afgesproken te werken aan het:
- versterken van de betrokkenheid van partners bij de projecten;
- vergroten van de zichtbaarheid en de impact van de Economie071 projecten.
Slagkracht vergroten
Om de slagkracht van Economie071 te vergroten, is besloten de samenwerking te laten evalueren door een externe partij. Met als opbrengst een duidelijke analyse van de effectiviteit van de samenwerking en concrete aanbevelingen om de slagkracht van het programma te vergroten en de doelen te realiseren. De opdracht is gegund aan K plus V.
De stuurgroep treedt op als opdrachtgever van de evaluatie. Hierin ondersteund door het programmabureau. Informatie-uitwisseling en afstemming met de aangesloten organisaties vindt plaats via de coördinatiegroep.
De evaluatie is een proces dat wordt uitgevoerd naast de programma- en projectactiviteiten. Met andere woorden: we gaan door met de uitvoering van ons programma en voeren daarnaast dit verbetertraject uit. Zodra het traject is afgerond implementeren we de aanbevelingen in ons lopende programma. In het proces van de evaluatie worden alle partners betrokken en gehoord. De stuurgroep besluit uiteindelijk over de aanbevelingen.
Inhoudelijk kader
De uitkomst van de evaluatie moet ons antwoord geven op de vraag: Wat voor een type organisatie willen we zijn en welke vorm van samenwerking hoort daarbij? Met andere woorden:
- Waar zit onze kracht en meerwaarde?
- Wat is op basis daarvan onze positie ten opzichte van andere samenwerkingsverbanden?
- Hoe kunnen de verschillende partners een bijdrage leveren aan de samenwerking?
- Wat betekent dit voor onze huidige positionering en organisatiestructuur?
- Hoe kunnen we de kracht van de regio omzetten naar projecten?
We kijken waar mogelijk naar voorbeelden uit het land en spiegelen die in do’s en don’ts aan Economie071. Daarbij is ook onze positie naast bestaande samenwerkingsbanden in de regio van belang, bijvoorbeeld Holland Rijnland, Economic Board Zuid Holland en Leiden Kennisstad.
Slagvaardig
Het doel van de evaluatie is onze positionering te versterken en de organisatiestructuur zo in te richten dat we slagvaardig kunnen opereren. Dit proces leert ons waar onze kracht zit en hoe we deze optimaal in kunnen zetten.
Doorontwikkeling
Het resultaat is doorontwikkeling van het programma met concrete aanbevelingen voor de organisatie, werkwijze, agendering etc. Uit dit traject moet blijken aan welke knoppen we kunnen draaien om onze organisatie in te richten om onze (toekomstige) doelen te bereiken binnen de mogelijkheden van de samenwerkingspartners (denk aan inzet van capaciteit en budget).