Tijdens een lustrumevent overhandigde het Nederlands Comité voor Ondernemerschap het tiende jaarbericht over De Staat van het mkb aan de minister van Economische Zaken, de heer Dirk Beljaarts. Deze uitgave biedt jaarlijks inzicht in de trends in het mkb. Het thema dit jaar is het Nederlands verdienvermogen en het keren van de trend van de teruglopende productiviteitsgroei.
‘We zijn productief, maar niet productief genoeg. Andere economieën lopen ons voorbij. Voor onze economie en ons verdienvermogen hebben we dóórbraken nodig, zowel gedurfde keuzes van het kabinet als meer vernieuwingskracht van het mkb zelf’, zegt Jacques van den Broek voorzitter van het Comité.
Martijn van Pelt, voorzitter van VNO-NCW Rijnland en bestuurslid van Economie071, leverde een bijdrage aan de uitgave via een kort interview. ‘Vorig jaar hadden we in de Leidse regio de eer om het Comité, inclusief Hare Majesteit de Koningin, te ontvangen,’ blikt Martijn terug. ‘We waren te gast bij Oomen Group in Katwijk en gingen met elkaar in gesprek over de kracht van regionale samenwerking – iets dat we binnen Economie071 goed vormgeven tussen overheid, onderwijs en ondernemers. Juist die samenwerking sluit goed aan op het thema productiviteit.’
HMK Máxima met Comité voor Ondernemerschap te gast bij Oomen Group en Economie071
Martijn onderstreept dat het verbeteren van de productiviteit essentieel is voor onze economische groei en brede welvaart. ‘Dat vraagt om duidelijke keuzes en investeringen, zoals in robotisering, digitalisering, de slimme inzet van technologie in het algemeen en het beter benutten van talent. Samenwerking is daarbij ook echt van groot belang,’ aldus Martijn.
Lees het hele interview met Martijn van Pelt online in De Staat van het mkb of in onderstaande tekst.
‘Meer kennis en efficiency door samenwerking’
“We zien zoveel laaghangend fruit onder de leden van VNO-NCW om de arbeidsproductiviteit te verbeteren. De mkb-ondernemer mist vaak investeringsvermogen, moet zelf alle beleid bepalen en heeft geen functionaris hiervoor. Onze leden hebben te maken met personeelstekorten, terwijl er weinig potentieel is om aan te nemen. Dan moet je maar binnen een bedrijf met elkaar de arbeidsproductiviteit zien te verhogen.”
Vouchers voor digitalisering
“Vanuit VNO-NCW werken we samen met regionale partners, zoals netwerkorganisatie Economie071. Dat platform voert projecten uit die de economie in de Leidse regio versterken. Samen met gemeenten, ondernemers en de onderwijs- en kennisinstellingen. Met bijvoorbeeld programma’s op het gebied van digitalisering. Daarin krijgen ondernemers advies en ondersteuning en stimuleren we investeringen met vouchers. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld hun marktpositie verbeteren of AI invoeren. ‘Kan AI ook personeel vervangen?’, vragen ze me soms. Nee. Het is een middel, om mensen te helpen productiever te zijn, zeg ik dan.”
Samenwerking stimuleren
“We stimuleren ondernemers om samen te werken. Neem Microsoft Teams, dat we allemaal tijdens de coronapandemie hebben ontdekt. Dat is niet alleen een communicatie-, maar ook een samenwerkingsplatform. Je deelt er documenten, krijgt inzicht in data enzovoorts. Door samen te werken bereik je efficiency en een hogere productiviteit. Je kunt het ook níet doen – dat is een vrije keuze – maar anderen doen het wél. Vaak moet er eerst iets vervelends gebeuren voordat we in actie komen, zoals een coronapandemie of een inbraak bij de buren. Neem cybersecurity. Waarbij ik overigens de huivering snap, want vaak is er beperkte kennis op dit gebied en advies inhuren is vaak een kostbare zaak.”
Drempels wegnemen voor nieuwkomers
“Ik maak me zorgen over de bezuinigingsplannen van het nieuwe kabinet op onderwijs en innovatie. En ook over het schrappen van het Nationaal Groei Fonds. Andere zorg is hoe we met nieuwkomers omgaan. Bij hen zit veel potentieel. Hebben ze een status, dan komen ze toch moeilijk aan het werk. Je zou statushouders beter moeten begeleiden op de Nederlandse arbeidsmarkt en drempels wegnemen.”
- Bekijk hier de volledige uitgave van De Staat van het mkb.