Op de foto een deel van de meedenkers uit de hoek van ondernemers, gemeenten en onderwijs.

Economie071 stelt ieder jaar een Index op voor de Leidse regio. Deze Index071 biedt zicht op het economisch presteren van de regio. De index brengt cijfermatige ontwikkelingen op ruim 50 relevante parameters in beeld. Denk aan het aantal banen, het aantal bedrijven, het aantal zzp’ers, het aantal inschrijvingen bij Universiteit en Hogeschool, de autobereikbaarheid, het aantal museabezoekers, het aantal patentaanvragen, et cetera.

Effect coronacrisis

Per parameter wordt de stijging dan wel daling ten opzichte van het basisjaar 2015 gemeten. Vervolgens worden alle  indexcijfers gecombineerd om te komen tot één collectief indexcijfer. Dat cijfer zegt iets over de relatieve, regionale economische groei sinds 2015. Voorgaande jaren liet de index telkens een plus zien van enkele indexpunten. Aankomend jaar gaat de index mogelijk voor het eerst een omgekeerde beweging laten zien vanwege de maatregelen rondom het coronavirus.

Meedenksessies

Naast een cijfermatig overzicht bevat de Index ook analyses. Hoe staat de Leidse regio ervoor? Wat gaat goed, wat minder, en waarom precies? En hoe verhoudt het 071-gebied zich tot andere kennisregio’s (Amsterdam, Utrecht, Eindhoven)?

Om die analyses van veel inhoud te voorzien zijn dit jaar 12 jonge meedenkers uit de regio gevraagd om hun kennis te delen (en op te halen) in drie online meedenksessies. In de bijeenkomsten is er veel ruimte voor interactie. De volgende vragen komen aan de orde: Wat is voor jullie als ondernemende, jonge groep mensen relevant om in deze regio tot bloei te komen? Wat zijn relevante vestigingsvoorwaarden? Hoe verhoudt de veerkracht van de Leidse regio zich naar jullie idee ten opzichte van andere kennisregio’s? Hebben we een voorsprong, of juist niet? Wat maakt deze regio onderscheidend?

Veerkracht nader bekeken

In de eerste bijeenkomst stond de methodiek van de index centraal. Tijdens de tweede bijeenkomst is langer stilgestaan bij het thema veerkracht. Economische veerkracht is het herstelvermogen om tegenslag te verwerken en kansen te benutten. Bureau Blaauwberg ziet in ieder geval drie factoren die bijdragen aan de veerkracht van een bedrijf:

  1. Financieel gezond blijven, liquiditeit vasthouden waar mogelijk;
  2. zichtbaar zijn (ook digitaal), initiatief nemen, creatieve onrust tonen en
  3. investeren in kennis, het scholen van jezelf en je medewerkers, het maken van een stageplan en tijd besteden aan tweetaligheid.

De bedrijven in onze regio kunnen in ieder geval rekenen op een dynamische omgeving. Het 071 gebied behoort cijfermatig bezien tot de landelijke top als het aankomt op economische veerkracht. Dat blijkt uit de speciaal ontworpen ‘veerkrachtindex’ van bureau Blaauwberg. In die index wordt 071 cijfermatig vergelijken met alle 40 economische regio’s van het land. Het resultaat van die som is dat 071 geldt als 6e meest veerkrachtige regio. Indien enkel naar de ‘Leidse regio’ (zonder Katwijk) wordt gekeken wordt dat zelfs de 2e plaats, na Amsterdam. Het zal niet automatisch gaan, maar deze regio heeft belangrijke troeven in handen om sterker uit deze crisis te komen.

De veerkrachtindex is in de tweede bijeenkomst aan de meedenkgroep gepresenteerd en met veel interesse besproken. In de laatste sessie zal o.a. worden stilgestaan bij de impact van deze index voor het dagelijks werk van de groep. De veerkrachtindex is een bijlage bij Index071, maar zal mogelijk eerder worden gepubliceerd.