Als onderdeel van het inwerkprogramma voor gemeenteraden vond er begin juni een regionale uitzending plaats voor raadsleden uit de 071-regio. Yvonne van Delft (wethouder in Leiden en voorzitter van Economie071), Martijn van Pelt (voorzitter VNO-NCW Bedrijfsleven Rijnland) en Otto Jelsma (voorzitter College van Bestuur mboRijnland) spraken over diverse thema’s. Centraal stond onze werkwijze en projecten. Op 13 en 14 juni was de uitzending ook te zien op televisie bij Unity.NU, de omroep voor de Leidse regio. Gemist? Bekijk dan de video onderaan deze pagina.
Triple helix samenwerking
Economie071 voert sinds 2015 projecten uit die de regionale economie versterken. Het is een samenwerking van zes gemeenten, de lokale ondernemersverenigingen en de kennis- en onderwijsinstellingen uit de regio. Het gaat om 14 organisaties die samen de schouders zetten onder projecten op gebied van structuurversterking, vestigingsklimaat, jong ondernemerschap, onderwijs en arbeidsmarkt en regiomarketing.
Gemeente maakt mogelijk
In de samenwerking heeft elke sector zijn rol. Yvonne van Delft, wethouder gemeente Leiden: ‘Gemeenten werken samen in Economie071, omdat onze economie niet ophoudt bij de grenzen van iedere gemeente. Er is een constante economische uitwisseling. Daarnaast heeft de regio ook veel gemeenschappelijke kenmerken: een groot zorgcluster, een veelheid aan kennisinstellingen en allerlei bedrijventerreinen.
Samen voeren we in Economie071-verband projecten uit, samen financieren we ze. Zo zijn we niet alleen een praatclub, maar vooral echt een doe-club, waarin we kennis bundelen en snel schakelen. We brengen mensen bij elkaar en jagen ideeën aan. Zo maken we het makkelijker voor gemeenten, bedrijven en scholen om elkaar te vinden’.
Klik hier voor een grote weergave van het schema.
Constructieve dialoog
Martijn van Pelt is voorzitter van VNO-NCW Bedrijfsleven Rijnland: ‘In Economie071 proberen ondernemers, overheid en onderwijs samen problemen te tackelen. Dat doen zij in een constructieve dialoog: in plaats van het oneens te zijn met elkaar en eindeloos te onderhandelen en te knokken voor hun eigen belang, zie je een wisselwerking. Zoals bij het creëren van een goed vestigingsklimaat en het opleiden van gekwalificeerd personeel voor bedrijven, die op hun beurt stageplaatsen ter beschikking stellen.
Aan de agenda van Economie071 liggen onderzoeken ten grondslag. Andere economic boards laten ook onderzoeken uitvoeren, maar wij gebruiken ze ook voor inzichten op bedrijfsniveau en om de regionale, economische agenda te bepalen. Met de kennis uit de onderzoeken kan ieder zijn voordeel doen, maar we geven er dus ook concrete navolging aan.
Het gezamenlijke belang staat voorop in Economie071. Dan krijg je ook meer resultaat en actie. Op allerlei thema’s kun je elkaar vinden en samen vooruitkomen. Het zijn soms best ingewikkelde dossiers, zoals de strategie voor bedrijventerreinen. Ook daarin weten we ruimte te geven aan politieke afwegingen en de impact van beleid op ondernemers. Zo gaan we als regio naar een toekomst toe met voldoende gekwalificeerd personeel, met onderwijs dat aansluit op de vraag uit de markt, met ruimte om te ondernemen en waar er voor studenten voldoende stageplaatsen zijn’.
Elkaar snel vinden
Otto Jelsma is voorzitter van het College van Bestuur van mboRijnland: ‘Als mbo-instelling leiden wij mensen op voor een inclusieve en duurzame samenleving. We willen daarom onze studenten in aanraking brengen met de snelle veranderingen op de arbeidsmarkt, zoals innovaties. Ook willen we ze in aanraking brengen met de grote maatschappelijke vraagstukken, zoals de energietransitie en circulaire economie. Daarop richtten we ons al als mboRijnland, maar door samen te werken binnen de economische agenda onderstrepen we de urgentie bij partners in de regio.
Belangrijk voor de toekomst is een leven lang ontwikkelen, zodat kennis en vaardigeden van mensen blijven aansluiten op veranderende technieken en behoeften vanuit de arbeidsmarkt. We willen bedrijven modules aanbieden voor medewerkers van bedrijven. Zo vragen wij niet alleen ruimte voor stagiairs, maar bieden wij werknemers van bedrijven ook mogelijkheden om bij te blijven en zich te ontwikkelen. Zo komen we tot een Lerend Regionaal Netwerk.
Het is ook belangrijk dat onderwijs, ondernemers en overheid goed met elkaar samenwerken, zodat ze goed op elkaar aangesloten blijven. Een mooi voorbeeld van zo’n aansluiting zijn onze centra voor innovatief vakmanschap. Met bedrijven en instellingen werken we aan een groot aantal projecten.
Doordat we elkaar goed kennen binnen Economie071, weten we elkaar snel te vinden en weet wat je aan elkaar hebt. Bij tijd en wijle weten we ook een mooie klapper te maken. Denk aan het Stagepact en de Stagebeurs, die we met elkaar hebben opgezet’.
Een handig overzicht van partners en projecten vind je ook in dit swipe-zine.