In verband met de ontwikkelingen rondom het Corona-virus wordt deze bijeenkomst verplaatst. Houd deze website in de gaten voor het laatste nieuws.
De nieuwe editie van Index071 wordt weer samengesteld. Deze index geeft aan hoe wij er als regio economisch voorstaan, gemeten aan de hand van de pijlers van onze economische agenda. Dit rapport, dat ook wel gezien kan worden als spiegel van de regionale economie, staat dan ook altijd boordevol interessante cijfers, trends en ontwikkelingen. In onze jaarlijkse netwerkbijeenkomst Daten en Delen lichten we de motorkap van de Index op en delen we de belangrijkste inzichten en analyses. Deze masterclass wordt verzorgd door Bureau Blauwberg. De bijeenkomst wordt gehouden in PLNT Leiden op donderdagochtend 2 april en afgesloten met een lunch. Zet deze datum in je agenda en meld je aan.
Daten en Delen
Tijdens onze netwerkbijeenkomst Daten en Delen komen alle mensen die betrokken zijn bij de projecten van onze economische agenda bij elkaar. Aangevuld met beleidsmedewerkers en sleutelfiguren binnen onze partnerorganisaties. De bijeenkomst is het ideale moment om iedereen uit de regio te leren kennen, te spreken en dwarsverbanden te leggen tussen projecten en initiatieven. Hiervoor is voldoende tijd tijdens de afsluitende lunch.
Achtergrond Economie071
Het gaat goed met de Leidse regio. Toch zien gemeenten, ondernemers(verenigingen) en onderwijs- en kennisinstellingen nog kansen om de economie extra te stimuleren. Bureau Louter heeft hier ook onderzoek naar gedaan. De uitkomsten lees je in dit rapport. Een samenvatting is te lezen in de uitgave Kennis maken met de Leidse regio. Dit onderzoek vormde de basis voor het opstellen van een gezamenlijke Economische Agenda voor de Leidse regio. Deze agenda is vastgesteld door de gemeenteraden van de zes betrokken gemeenten. In de agenda is vervolgens focus aangebracht door vijf thema’s te benoemen waarop we nu impact willen maken.
- Versterken (Topsector Life Sciences & Health). De Leidse regio is beroemd vanwege zijn Bio Science Park. 35 Jaar samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid heeft geleid tot een bloeiend bedrijvenpark. Er werken bijna 19.000 mensen en het dubbele aantal bij toeleveranciers in de regio. Op het park volgen ruim 14.000 studenten een opleiding, waarvan 6.000 zich richten op life sciences gerelateerde studies. Het park is een enorm succes, maar gebaseerd op één sector. Om de kwetsbaarheid te verminderen en de economische structuur te versterken naar de regio, wordt er gewerkt aan het verstevigen van dwarsverbanden en worden nieuwe aanvullende economische activiteiten onderzocht.
- Verdienen (Ondernemerschap). De Leidse regio heeft de hoogst opgeleide inwoners van Nederland. Zij ervaren er een prettig woonklimaat maar het aantal geschikte banen moet omhoog. Dat doen we door ondernemerschap te stimuleren dat aan de slag gaat met de waardevolle kennis. We creëren een broedplaats en faciliteren netwerken waar ondernemerschap en innovatie zich kunnen ontwikkelen. Plekken waar jonge starters, talentvolle studenten en ondernemers elkaar versterken. Samenwerkend aan de economische groei. Bekijk ook ons eerste gerealiseerde project PLNT, centrum voor Innovatie en Ondernemerschap en de lopende projecten Smart071 en de Startersdag Leidse regio.
- Verbinden (Onderwijs en arbeidsmarkt). Samenwerken is cruciaal voor de economische ontwikkeling van de Leidse regio. Dat begint al op het moment dat leerlingen en studenten van het beroeps- en universitair onderwijs voor de eerste keer kennismaken met de razendsnel veranderende arbeidsmarkt. Er is behoefte aan meer hoogopgeleide medewerkers en een brede basis op mbo niveau. Leerlingen en studenten moeten beschikken over ondernemende vaardigheden. Vraag en aanbod moeten perfect op elkaar aansluiten, want alleen dan beschikt de Leidse regio over de juiste mensen om de economische groei te realiseren. Bekijk in dit kader ook ons initiatief voor een pilot Matchen op vaardigheden en onze brede Kenniskring Onderwijs en Arbeidsmarkt.
- Verleiden (Vestigen en winkelen). Waarom kies je die ene plaats om te wonen en niet die andere? Je vindt het een mooie gemeente, de voorzieningen zijn goed. Het is dicht bij je werk. En voor de kinderen zijn er goede scholen. In feite word je verleid. Bedrijven die een vestigingsplaats zoeken, kijken net zo. Er is ruimte beschikbaar, het gebied is goed bereikbaar, het woonklimaat voor de werknemers is goed, er zijn goede scholen, opleidingen en een topuniversiteit. Er zijn goed opgeleide werknemers beschikbaar voor groei. De partners van Economie071 werken nauw samen om deze zaken verder te verbeteren en meer bedrijven te verleiden zich hier te vestigen. Bekijk in dit kader de projecten retailvisie en bedrijventerreinen.
- Vertellen (Be Good And Tell It). We zijn als Leidse regio goed en hebben veel te bieden, maar dat moet wel worden verteld. Wat is dan ons onderscheidend vermogen, ook als we kijken naar andere schaalniveaus als Innovation Quater en de Zuidelijke Randstad? Wat typeert de Leidse regio? Een universiteit die wereldwijd op de 54ste (!) plaats staat? De topzorg die in het LUMC wordt geleverd? De grote hoeveelheid kennis die er rond glastuinbouw is? Het aantrekkelijke woonklimaat? Het feit dat in deze regio de meeste hoogopgeleide mensen wonen? Kortom: Wat is het economische verhaal van onze regio en hoe vertellen we dat? Bekijk in dit kader het project regiomarketing.
Een overzicht van al onze projecten, met daarin ook aandacht voor circulaire economie en duurzame mobiliteit, vind je in deze uitgave (PDF).
Praat online verder via Forum071
Heb je een vraag aan onze community? Stel deze dan in Forum071, ons online discussieplatform. Zo kunnen we elkaar inspireren en kennis en kunde delen rondom onderwerpen uit onze economische agenda. Lees bijvoorbeeld de opiniestukken Sterrenstad Leiden heeft een extra uitdaging en Hoe ver gaat opleiden?
Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.