De regionale economie blijft groeien, aangevoerd door het bekende kenniscluster op het Leiden Bio Science Park. Dit blijkt uit de nieuwe Index071 editie 2023-2024, opgesteld door Bureau Blaauwberg in opdracht van Economie071. De groei wordt veroorzaakt door verschillende factoren: er komen meer bedrijven bij, de toegevoegde waarde neemt toe, er zijn meer startende ondernemingen, meer bewoners vinden werk en er is meer werkgelegenheid in de wijken, aldus de onderzoekers.
Samenwerking belangrijk
Toch zijn er ook aandachtspunten. Er is geen groei in het midden- en kleinbedrijf, er zijn minder studenten, de banendichtheid op bedrijventerreinen neemt af en de woningmarkt kent een tekort aan aanbod ten opzichte van de vraag. Bovendien blijven de regionale groeicijfers achter bij het landelijke gemiddelde en die van andere kennisregio’s. Volgens Fleur Spijker, wethouder economie in Leiden en voorzitter van Economie071, maakt het rapport duidelijk waar actie nodig is: ‘De analyse laat zien dat het goed gaat in de Leidse regio, maar dat onze economische positie onder druk staat door de opkomende concurrentie van andere regio’s. We werken nauw samen met andere gemeenten, ondernemersverenigingen en de kennis- en onderwijsinstellingen om onze regionale economie te versterken. De cijfers geven aan dat het belangrijk is om dit te blijven doen. Laten we onze sterke sectoren maximaal ondersteunen en de aandachtspunten slim aanpakken’.
Uitdagingen voor de arbeidsmarkt
De Index071 laat zien dat de Leidse economie ook te maken heeft met een krimpende arbeidsmarkt als gevolg van vergrijzing. De grote babyboomgeneratie verlaat de arbeidsmarkt, maar blijft een aanzienlijke koopkracht uitoefenen. De jongere generaties zijn echter te klein om zowel voor zichzelf als voor de gepensioneerden te werken.
Jonge, goed opgeleide en ondernemende mensen vormen het schaarse kapitaal van de kenniseconomie. De 071-regio slaagt er momenteel nog redelijk in om deze mensen aan te trekken en vast te houden: de beroepsbevolking is de afgelopen jaren flink toegenomen. Echter, de concurrentie om talent en bedrijven neemt toe. Grote regio’s zoals Amsterdam en Utrecht doen het economisch goed en lopen voorop, terwijl ook Eindhoven snel terrein wint. Deze regio’s trekken veel hoogopgeleide jonge mensen aan, waaronder mensen uit het buitenland.
Daarnaast zijn regio’s zonder een klassiek kennisprofiel, zoals Alkmaar en Alphen aan den Rijn, bezig met een inhaalslag.
Samenhang en schaalvraag
Om de Leidse regio een economische koploper te laten blijven, moet er meer schaal worden gemaakt, stellen de auteurs van de Index071. Hun boodschap aan de regio is tweeledig: versterk de interne samenhang binnen de Leidse regio en verken de mogelijkheid om als 071-regio meer samen te werken met andere kennisregio’s, zoals Den Haag en Delft.
Stijgende lijn
De Index071 is een kennisproduct van het samenwerkingsverband Economie071. Binnen Economie071 werken ondernemers, onderwijs- en kennisinstellingen en zes gemeenten (Leiden, Katwijk, Leiderdorp, Voorschoten, Oegstgeest, Zoeterwoude) samen. Jaarlijks laat Economie071 de Index071 opstellen door de onderzoekers van Blaauwberg. Met de Index worden 29 verschillende parameters gevolgd, verdeeld over vijf thema’s (kenniseconomie, ondernemerschap en starters, onderwijs en talent, vestigingsklimaat en regiomarketing). Het gebruiken van zoveel verschillende parameters, specifiek uitgekozen met het oog op het economisch profiel van deze regio, maakt de Index071 een valide en betrouwbaar instrument. Alle parameters worden geïndexeerd om ze vergelijkbaar te maken en zijn door expertgroepen van een weging voorzien. Een score van boven de 100 betekent groei ten opzichte van basisjaar 2016 (=100). Dit jaar komt de Index uit op een totaalindexcijfer van 119. Dat is een stijging van zes punten ten opzichte van vorig jaar.
- Eerdere uitgaven en achtergronden van Index071 vind je op deze pagina.