De Leidse regio staat bekend om haar sterke samenwerking en economische kracht. Om deze verder te versterken, wil Economie071 als economisch samenwerkingsverband vanaf 2025 gaan werken met een duidelijke focus op kenniseconomie, met verbinding naar een toekomstbestendig lokaal bedrijfsleven en ruimte voor bedrijvigheid. Om het programma aan te sturen wordt een nieuwe directeur-kwartiermaker aangetrokken die verder gaat bouwen aan de samenwerking, het programma en de organisatie. De werving is inmiddels gestart.
Sterke positionering
De Leidse regio wil in 2050 een plek zijn waar het goed wonen en werken is, met een hoge brede welvaart. Om dit te bereiken, moeten we ons verdienvermogen veilig stellen door te blijven werken aan een bloeiende en toekomstbestendige economie. Onderzoek wijst uit dat onze regionale economie sterk presteert, maar actie nodig is om onze koppositie vast te houden. Een afgestemde economische agenda is hierbij van belang maar ook een sterke positionering zodat onze unieke kracht op het netvlies staat bij belangrijke doelgroepen. Zo blijft de regio top-of-mind bij landelijke en internationale partners en kunnen we investeringen aantrekken.
Focus aanbrengen
De samenwerking binnen Economie071 krijgt verder vorm via de volgende lijnen:
- Werkgroep bedrijventerreinen: Het gaat om verduurzaming, verdichting en vergroening van bedrijventerreinen, met een balans tussen wonen en werken. Binnen deze werkgroep wordt ook een verkenning uitgevoerd naar de oprichting van een Ruimtelijke Ontwikkelingsmaatschappij Bedrijventerreinen (ROM-B), in samenwerking met Holland Rijnland. Daarnaast zoeken we de samenwerking met de provincie Zuid-Holland om gezamenlijk aan onze ruimtelijke en economische ontwikkeling te werken.
“Het Bio Science Park is als cluster het kloppend hart van onze economie en de bedrijventerreinen zijn de longen van de regio. De wisselwerking tussen beide willen we nog verder versterken, ” aldus Fleur Spijker, wethouder Economie in Leiden en voorzitter van Economie071.
- Werkgroep kenniseconomie: Het gaat om het verder verbinden van de innovatieclusters in de regio; bio science, space en unmanned systems. Ook wordt gewerkt aan het creëren van de randvoorwaarden voor verdere groei. De werkgroep werkt nauw samen met het Leiden Bio Science Park (LBSP), NL Space campus en Unmanned Valley om de kenniseconomie in de regio verder te profileren en te versterken.
“Door verbindingen te leggen tussen het Bio Science Park, het Spacecluster in Noordwijk en Unmanned Valley in Katwijk, kunnen we niet alleen de kenniseconomie versterken, maar ook het onderwijs hierop aansluiten,” benadrukt Otto Jelsma, voorzitter van mboRijnland.
- Werkgroep toekomstbestendig mkb: Deze werkgroep zet zich in om het mkb toekomstbestendig te maken en verder te verbinden met de kenniseconomie, met regionale initiatieven en partners. Ook concrete verbeterstappen worden hier opgepakt. Denk aan ondersteuning van het mkb bij digitalisering en het verbeteren van dienstverlening aan ondernemers.
“Willen we als regio voorop blijven lopen, dan moeten we onze samenwerking uitbreiden en ons sterker positioneren. Samen kunnen we laten zien dat investeren in onze regio loont,” aldus Martijn van Pelt, voorzitter van VNO-NCW Rijnland.
Gezamenlijk verhaal
De Leidse regio heeft goud in handen dankzij de sterke kennisclusters, de dynamische lokale economie en de geweldige ligging. Onderstaande unieke punten willen we de komende tijd nog sterker met elkaar gaan benadrukken en uitdragen. Voor het gezamenlijke verhaal kijken we naar de volgende sterke punten.
- Kennis en innovatie: in de Leidse regio is sprake van een sterk ecosysteem gespecialiseerd in biotech, space en unmanned systems. Met het Leiden Bio Science Park als grootste en snelst groeiende campus in het land hebben we goud in handen. Dit innovatieve ecosysteem kon ontstaan dankzij de aanwezigheid van de universiteit en de samenwerking met hbo en mbo. Hierdoor vinden we nu in de regio innovatieve bedrijven in alle ontwikkelstadia; van start-ups, scale-ups tot multinationals. De combinatie van kennis, innovatie en bedrijvigheid werkt als een magneet op (jong) talent. Dit zien we ook terug bij de NL Space Campus en Unmanned Valley die beide gespecialiseerde opleidingen en talent aantrekken. Door dit verder uit te bouwen kan er nog meer kennis, innovatie en bedrijvigheid ontstaan ten bate van onze regio.
- Kruisbestuiving: Het LBSP deelt een focus op AI, data, quantum en optics met de space sector in Noordwijk en het opkomende kennisgebied van unmanned systems in Katwijk. Die gedeelde focus, samen met een gedeelde aanpak (het delen van faciliteiten en ondersteunen van start-ups), zorgt voor een prachtige omgeving waarin kruisbestuiving en innovatie kan plaatsvinden.
- Centrale ligging: de Leidse regio heeft een strategische positie in de Randstad met uitstekende verbindingen naar Schiphol, Rotterdam en Den Haag. Talent vanuit mbo, hbo en universiteit bevindt zich op fietsafstand van bedrijven.
- Samenwerking: in onze regio hebben we in de afgelopen tien jaar een fijnmazige triple helix samenwerking opgebouwd met overheid, ondernemers en onderwijsinstellingen. Dit zorgt voor slagkracht en continuïteit. Vanuit die sterke interne samenwerking, bouwen we aan structurele verbinding met andere organisaties binnen Holland Rijnland, Zuid-Holland en Nederland.
- Woon- en leefklimaat: dankzij onze mooie mix van woonomgevingen; van bruisende binnenstad tot rust nabij het strand zijn we een zeer aantrekkelijke regio om te wonen met een ruim en divers aanbod van cultuur, natuur, historie en aantrekkelijke verblijfsgebieden in de (winkel)centra.
We blijven bouwen aan ons verhaal zodat we er samen voor zorgen dat de unieke kracht van de regio aan alle relevante tafels op dezelfde manier wordt verteld en ons economische profiel nog beter wordt herkend.
Stevige samenwerking over gemeentegrenzen heen
Economie071 is een samenwerking tussen zes gemeenten, ondernemersverenigingen en onderwijs- en kennisinstellingen in de brede Leidse regio. Deze triple helix-aanpak maakt het mogelijk om uitdagingen gezamenlijk op te pakken en duurzame oplossingen te vinden. Door over gemeentegrenzen heen samen te werken, versterken we onze positie en creëren we kansen voor economische groei en innovatie. Dit zorgt voor een positief effect op brede welvaart, een belangrijke doelstelling die partners van Economie071, Holland Rijnland en de provincie Zuid-Holland nastreven.