Economie Leidse regio groeit volgens Index071.

De regionale economie groeit nog steeds onder aanvoering van het bekende kenniscluster op het Bio Science park. Het is belangrijk om te blijven investeren in deze economische motor voor de regio. Ook de lokale en verzorgende economie is van groot belang, omdat deze een belangrijke rol speelt in het ondersteunen van de kenniseconomie en het functioneren van de stad en de regio. Dit blijkt uit de nieuwe economische Index071 die Economie071 heeft laten opstellen door Bureau Blaauwberg.

Nauwe samenwerking

Meer bedrijven, een hogere toegevoegde waarde, meer startende ondernemingen, meer (werkende) bewoners en ook meer werk in de wijken stimuleren de groei, aldus de onderzoekers. Andere punten vragen aandacht zoals de groei van het mkb, de ontwikkeling van de studentenpopulatie en de banendichtheid op bedrijventerreinen. Ook is er meer vraag dan aanbod op de woningmarkt en blijven de regionale groeicijfers achter bij die van sommige andere kennisregio’s. De grote kennisregio’s zijn sterk in ontwikkeling en een aantal opkomende groeiregio’s lopen in op de Leidse regio. Fleur Spijker, wethouder economie in Leiden en voorzitter van Economie071, benadrukt daarom het belang van voortdurende regionale samenwerking: “Gemeenten, ondernemersverenigingen en kennisinstellingen werken nauw samen om de regionale economie te versterken. De cijfers geven aan dat het cruciaal is om dit te blijven doen. Laten we onze sterke sectoren maximaal ondersteunen en slim inspelen op de aandachtspunten. We zijn volop bezig met het verder uitwerken van strategieën om de uitdagingen aan te pakken.”

Fleur Spijker gemeente Leiden

Aantrekken talent

Uit de Index071 blijkt dat ook de Leidse regio te maken heeft met een krimpende arbeidsmarkt als gevolg van vergrijzing. De babyboomgeneratie verlaat de arbeidsmarkt maar heeft nog steeds grote koopkracht. Tegelijkertijd zijn de ‘opvolggeneraties’ te klein om zowel voor zichzelf als voor de gepensioneerden te werken. Jonge, goed opgeleide en ondernemende mensen vormen het kapitaal van de kenniseconomie. Het lukt de 071-regio nu nog om deze mensen aan te trekken en vast te houden: de (beroeps)bevolking is flink toegenomen de laatste paar jaar. De concurrentie om talent en bedrijven neemt echter toe. Grote regio’s zoals Amsterdam en Utrecht doen het economisch goed en nemen een voorsprong en ook Eindhoven komt met rasse schreden naderbij. Tenslotte zijn ook sommige groeiregio’s bezig met een inhaalslag. Dit betekent dat de Leidse regio en de bedrijven zich, in samenwerking met de arbeidsmarktregio Holland Rijnland, moeten blijven inspannen voor het aantrekken van talent.

Concurrentie

Wil de Leidse regio een koploper blijven, is het zaak om meer schaal te maken, aldus de auteurs van de Index. De boodschap aan de regio is tweeledig: werk toe naar intensievere samenwerking met bedrijven, overheden en kennisinstellingen in de regio en verken de optie om als 071-regio nog meer met andere kennisregio’s, zoals Den Haag en Delft, samen te werken. “Onze kenniseconomie presteert nog steeds sterk, maar vergelijkbare regio’s groeien momenteel sneller,” constateert wethouder Fleur Spijker. “We willen onze sterke positie vasthouden. Dit bereiken we door meer focus aan te brengen en nog intensiever samen te werken binnen de regio.”

Rol voor bedrijfsleven

Een bloeiende economie vraagt om diversiteit, innovatie en internationale samenwerking. Deze factoren maken regio’s aantrekkelijk voor bedrijven. In de Leidse regio zijn overheid, onderwijs en zorg volop aanwezig, met veel mogelijkheden voor samenwerking en innovatie. Tegelijkertijd ligt er

een uitdaging om meer ondernemerschap te stimuleren en bedrijven sterker aan de regio te binden. De inbreng van bedrijven is hierbij essentieel voor het creëren van een aantrekkelijk vestigingsklimaat, in nauwe samenwerking met lokale overheden en kennisinstellingen. Hiervoor zitten organisaties als VNO-NCW Bedrijfsleven Rijnland, Ondernemersvereniging Bio Science park, de Katwijkse ondernemersvereniging en Ondernemend Leiden aan tafel. De oproep aan grote bedrijven in de Leidse regio is om met hen contact op te nemen voor het leveren van input of een actieve bijdrage. Zij gaan hierover graag het gesprek aan.

De kracht van de Leidse Regio

In de Leidse regio bundelen ondernemers, kennisinstellingen en gemeenten hun krachten binnen het samenwerkingsverband Economie071 om de economische groei van de regio te stimuleren. De jaarlijkse Index071 biedt inzicht in de ontwikkeling van de Leidse regio op 29 verschillende punten, waaronder kenniseconomie, ondernemerschap en vestigingsklimaat. Een score van boven de 100 betekent groei ten opzichte van basisjaar 2016 (= 100). Dit jaar komt de Index uit op een totaalindexcijfer van 119. Dit is een stijging van zes punten ten opzichte van vorig jaar. Lees meer over de Index071 op www.economie071.nl.

Stuurgroep Economie071

De partners van Economie071 zijn: de gemeenten Leiden, Katwijk, Leiderdorp, Voorschoten, Oegstgeest en Zoeterwoude, VNO-NCW Bedrijfsleven Rijnland, Ondernemersvereniging Bio Science park, de Katwijkse ondernemersvereniging, Ondernemend Leiden, Universiteit Leiden, Hogeschool Leiden en mboRijnland.