De Leidse regio is een plek waar historie, ondernemerschap en innovatie samenkomen. Met de gezamenlijke economische agenda van Economie071 heeft de regio de afgelopen tien jaar een stevige basis gelegd voor samenwerking en economische groei. Economie071 zet zich in om het verdienvermogen van de regio te versterken. Dankzij de unieke triple helix-samenwerking tussen overheid, ondernemers en kennisinstellingen kunnen uitdagingen niet alleen worden benoemd, maar vooral worden opgelost. Om de komende jaren verdere stappen te zetten, richten we ons op meer focus en het versterken van een gedeelde positionering. Dit doen we vanuit drie speerpunten: het versterken en profileren van onze kenniseconomie, het verduurzamen, verdichten en vergroenen van bedrijventerreinen, en het ondersteunen van het brede mkb dat zich richt op de lokale economie. Drie bestuurders van Economie071 delen in dit artikel hun visie op de volgende stap in de samenwerking.
Dit artikel verscheen in de december-editie van Into Business.
Wonen én werken in balans
Fleur Spijker, wethouder Economie in Leiden en voorzitter van Economie071, benadrukt het belang van kruisbestuiving in de regio. “Onze sterke kenniseconomie en veelzijdig mkb versterken elkaar. Het brede palet aan dienstverleners en producenten vormt het cement tussen het Bio Science Park, de stad en de regio. Denk aan de vele mensen die dagelijks de kenniseconomie ontzorgen en inwoners van dienst zijn. Het Bio Science Park is het kloppend hart van onze economie en de bedrijventerreinen zijn de longen van de regio!”.
>> ‘Bedrijventerreinen zijn de longen van de regio’
De kracht van de regio ligt in de verbinding tussen verschillende sectoren. Spijker wijst bijvoorbeeld op de belangrijke rol van de Kennisas, die innovaties van Leiden tot Unmanned Valley in Katwijk en het Spacecluster in Noordwijk met elkaar verbindt. “Door samen te werken over gemeentegrenzen heen, zetten we de regio internationaal op de kaart.”
Spijker pleit voor een slimme verdichting en verduurzaming van bedrijventerreinen, met aandacht voor energietransitie en klimaatadaptatie. De regio wil daar ook concreet mee aan de slag. “Met onze plannen voor een Ruimtelijke Ontwikkelingsmaatschappij gericht op bedrijventerreinen (ROM-B) willen we samen met Holland Rijnland, en bij voorkeur met de provincie en wellicht om met steun van het Rijk, een sturende rol spelen in de ruimtelijke en economische ontwikkeling. Zo komt er balans tussen ruimte voor wonen en werken. Dat is nodig, want waar gewoond wordt, moet ook gewerkt kunnen worden,” aldus Spijker. “Met de triple helix als basis en focus op gedeelde doelen kunnen we vanuit Economie071 oplossingen realiseren op schaal van de regio. Zo blijven we bouwen aan sterke en toekomstbestendige economie.”
Schaalgrootte en focus
Martijn van Pelt, voorzitter van VNO-NCW Rijnland, zag de afgelopen jaren veel veranderen: “Digitalisering is versneld door corona, het belang van kennis en innovatie in het mkb voor het verbeteren van het verdienvermogen wordt breed onderkend en de arbeidsmarkt is structureel krap geworden. Economische goede of slechte tijden lijken niet meer van invloed op de beschikbaarheid van arbeid. De schaarse ruimte zorgt er ook voor dat we moeilijke keuzes moeten maken. De energietransitie komt nu echt goed op gang, maar levert ook weer veel extra uitdagingen op zoals gebrek aan ruimte, netcongestie en een tekort aan technisch personeel”.
>> ‘Overtuigend laten zien dat investeren in onze regio loont’
Vanwege alle uitdagingen vindt Van Pelt een volgende stap in de samenwerking van Economie071 van groot belang. “Willen we als regio voorop blijven lopen dan moeten we een gezamenlijke langetermijnvisie ontwikkelen om onze regio sterker te positioneren. Binnen Holland Rijnland werken we nauw samen met de Duin-en Bollenstreek en de Rijn-en Veenstreek. Het is belangrijk om die samenwerking te blijven versterken. Door schaalgrootte en focus kunnen we overtuigend laten zien waarom investeren in deze regio loont. Het doel is helder: een regio die aantrekkelijk is om te wonen en te werken, met verbindingen tussen sterke kennisclusters, goede noord-zuid- en oost-westverbindingen, en een hoge score op brede welvaart. Samen kunnen we dat realiseren.”
Talent op fietsafstand
Otto Jelsma, voorzitter van mboRijnland, licht toe hoe het onderwijs een cruciale rol speelt in de regionale economie. “Onze opleidingen zijn gericht op een inclusieve en duurzame samenleving. Met projecten zoals de Centra voor Innovatief Vakmanschap en onze practoraten verbinden we mbo-studenten direct met de arbeidsmarkt. Hbo en universiteit doen dat via praktijkgericht en wetenschappelijk onderzoek. We zijn een lerend regionaal netwerk. We leveren met elkaar op fietsafstand het talent dat het bedrijfsleven nodig heeft. Dat is een unique sellingpoint in je vestigingsverhaal.”
>> ‘We zijn een lerend regionaal netwerk’
Jelsma ziet verder kansen in het verbinden van innovatieclusters. “Door verbindingen te leggen tussen het Bio Science Park in Leiden, het Spacecluster in Noordwijk en Unmanned Valley in Katwijk, kunnen we niet alleen de kenniseconomie versterken, maar ook de opleidingen daarop aansluiten. Die uitwisseling en samenwerking moeten we verder stimuleren.”
De economie van de Leidse regio groeit maar samenwerking blijft cruciaal
Via Stichting Economie071 werken zes gemeenten, de ondernemersverenigingen en de onderwijs- en kennisinstellingen uit de Leidse regio samen aan het versterken van de regionale economie. Op 27 november bestond de stichting 10 jaar. Een mooi moment voor reflectie en doorontwikkeling. De komende maanden wordt de koers verder aangescherpt en uitgediept.
Op de foto: stuurgroep Economie071