Voucher digitaliseringRuim 10.000 echo’s per jaar worden er gemaakt in het Leidse Verloskundig Centrum De Poort. Echo’s waarbij de timing ook nog eens heel nauw luistert. Daarvoor is een goed ingericht digitaal planningssysteem nodig. De voucher van 1000 euro van Economie071 kwam daarvoor heel goed van pas.

10.000 echo’s per jaar

Al zo’n veertien jaar is De Poort het echocentrum van de Verloskundigen uit Leiden en omstreken. Met vier echokamers zelfs een van de grootste van Nederland. Zwangere vrouwen uit Leiden en omstreken laten hier hun 13 en 20 weken echo maken. Ook kunnen vrouwen er terecht voor pret-echo’s, zoals de echo’s op eigen verzoek ook wel worden genoemd. In totaal worden er zo’n 10.000 echo’s per jaar gemaakt. Tel daar de bloedafnames en afspraken voor anticonceptie bij op en het moge duidelijk zijn: een goed planningsinstrument is onontbeerlijk.

Plannen voor een digitaal plannings- en afsprakensysteem waren er al voordat het oog van directeur Linda Rentes op een bericht van de gemeente Leiden viel waarin de voucherregeling van Economie071 onder de aandacht werd gebracht. “Dat kwam goed uit vonden wij. De investering is veel meer dan duizend euro maar alle beetjes helpen. Wij zijn immers een zorgonderneming met minimale marges. Het is niet zo dat we dit soort uitgaves makkelijk doen. Voor ons is zo’n bijdrage van Economie071 een buitenkans. Het heeft de aanschaf versneld.”

Zelf afspraken maken

Tijdens de 13 en 20 weken echo’s wordt gekeken of in aanleg alle organen goed zijn gevormd. Alle zwangere vrouwen mogen die laten maken, en veel vrouwen doen dit ook. Rentes: “Het tijdvak waarin dit gebeurt luister nauw. En er moet ook een bepaalde periode tussen de twee echo’s inzitten. Best een puzzel dus.” Tot nu toe werd een groot deel van die puzzel uitgevoerd door administratief medewerksters. “Dat bestond uit veel overtik werk, wat bovendien nogal foutgevoelig is. Dat gaan we nu anders oplossen.”

Een digitaal reserveringsysteem biedt daarvoor uitkomst. “Dan kunnen de vrouwen voortaan zelf hun afspraken maken, en tegelijkertijd hun inschrijving regelen. Want we hebben ook het een en ander aan persoonsgegevens nodig. Dat stelt dus wel een aantal eisen aan het systeem. Het moet echt goed ingericht worden.”

Dat werk is uitbesteed en daar is inmiddels mee begonnen. Deze zomer wordt het nieuwe plannings- en afsprakensysteem al in gebruik genomen. Het scheelt de administratief medewerkers straks behoorlijk wat overtik-werk maar dat maakt hen niet misbaar. Er moet altijd controle blijven op de ingevulde gegevens, verwacht Rentes. Daarnaast is er genoeg ander werk. Want zoals overal in de zorg is de werkdruk erg hoog.

Geboortepiek

Covid heeft ook in de geboortezorg zijn sporen nagelaten. De verloskundigen konden weliswaar gewoon door blijven werken gedurende de pandemie, maar er waren en zijn wel veel mensen ziek. “Met als gevolg dat er vaak voor een collega ingesprongen moet worden. Ook moeten er veel afspraken omgezet worden omdat veel zwangere vrouwen ook een keer ziek worden.” Het heeft al met al een forse wissel getrokken op veel verloskundigenpraktijken. Bijkomend nadeel is dat er door de pandemie minder verloskundigen zijn afgestudeerd omdat zij de afgelopen jaren geen stages konden lopen, maar dat er wel meer geboortes zijn. “Het aantal bevallingen ligt de komende jaren tien procent hoger.”

Al het werk dat dus gedigitaliseerd kan worden en niet door zorgverleners uitgevoerd hoeft te worden vindt Rentes mooi meegenomen. Zo staat een digitale vakantieplanning ook nog op het verlanglijstje van Rentes. “Dat kan efficiënter dan nu gebeurt.” Daarnaast is er in de zorg een groot drie jaar durend digitaliseringsprogramma gaande vanuit het ministerie van VWS. “Doel daarvan is dat iedereen eigenaar is van zijn eigen patiëntendossier en dat er een veilige uitwisseling van medische gegevens plaats heeft tussen de verschillende zorgverleners.”

‘Informatiebeveiliging is duur, de voucher kwam goed van pas’

Inspiratie-event voor delen ervaringen

Op donderdag 29 september vindt er einde middag een inspiratie-bijeenkomst plaats in Llokaal Leiden waar kennis en ervaring van deelnemende bedrijven wordt gedeeld. Van der Klugt, projectleider: ‘Voor ondernemers die nog twijfelen over wat digitalisering voor hen kan betekenen, organiseren we een bijeenkomst met voorbeelden van bedrijven die al een voucher hebben benut. Ook voor bedrijven die de voucher hebben ingezet is het interessant om andere voorbeelden te zien. Zo delen we kennis en maken we de drempel naar de derde en laatste ronde van de vouchers zo laag mogelijk.’ Houd deze website in de gaten voor meer nieuws over het programma of meld je alvast aan.

  • Ben je na het lezen van dit interview ook benieuwd naar de kansen voor jouw bedrijf? Overleg dan eens met onze coaches Alexis of Dwayne over wat past bij jouw bedrijf. Voor advies over cyber security kun je terecht bij Niels. Maak via deze pagina een afspraak.
  • Benieuwd naar andere voorbeelden van inzet van onze voucher? Kijk dan op deze pagina voor meer interviews (wordt regelmatig aangevuld).
  • Deelnemers aan het inspiratie-event op 29 sept. kunnen met voorrang aanspraak maken op extra vouchers. De extra ronde start op 6 oktober 12.00 uur. Houd deze website in de gaten voor alle informatie.

Inspiratie-event voucherregeling