Masterclass Circulaire EconomieIn 2050 is de Nederlandse economie volledig circulair. Dat is de nationale doelstelling waar ook de Leidse regio aan bij moet én wil dragen. Deze opgave is de aanleiding geweest voor onze Masterclass Circulaire Economie. Hierin heeft de Universiteit Leiden haar kennis op dit gebied gedeeld, zijn deelnemers praktisch aan de slag gegaan met opdrachten en hebben we een regionaal netwerk bij elkaar gebracht van ondernemers en organisaties die op dit terrein concrete stappen willen zetten.

Koplopersgroep

Yvonne van Delft (Wethouder Economie Gemeente Leiden en Initiatiefnemer van de masterclass): ‘De opgave voor een Circulaire Economie is zo groot dat we elkaar nodig hebben om dit voor elkaar te krijgen. Ik ben blij dat de Universiteit Leiden haar kennis heeft willen delen in de masterclass. Nu is het aan de koplopersgroep die is ontstaan om de energie vast te houden en om te zetten in concrete plannen. Ik neem graag de ambassadeursrol op mij voor dat traject.’

Forum071

Uit de enquête blijkt dat de masterclass erg goed is gewaardeerd en dat deelnemers behoefte hebben aan een vervolg. Men toont daarbij zelf veel initiatief. Zo willen een aantal deelnemers terugkom-middagen organiseren waarbij de voortgang van ideeën wordt gepitcht en waar van aanwezigen input wordt gevraagd om plannen verder te brengen. Deze energie houden we graag vast! Nu is het eerst aan de deelnemers om hun plannen en ideeën verder vorm te geven. Via het online platform www.forum071.nl kan men dit delen en een vraag stellen aan de community. Er zijn al een aantal mooie bijdragen geplaatst.

Aanbod Universiteit

Concreet is er nu al een aanbod van René Kleijn, professor aan de Universiteit Leiden. Hij is een honours-programma gestart met masterstudenten rondom circulaire economie. Voor het praktijkgedeelte van de cursus zoeken zij bedrijven/organisaties die er baat bij hebben om als casestudie te fungeren. Het doel is om deze bedrijven/organisaties advies te geven hoe ze hun circulariteit kunnen vergroten. Hierbij worden de volgende vragen beantwoord:

  • Wat betekent circulaire economie voor de organisatie?
  • Wat zijn de circulair-gerelateerde doelen van de organisatie?
  • Welke (ten minste) aanbevelingen kunnen gegeven worden om deze doelen te bereiken?

Verschillende invalshoeken

De studenten zullen werken in multidisciplinaire teams van vier. Ze starten op 13 februari 2019 en geven een eindpresentatie op 17 april. Per team is er ten minste één geesteswetenschappelijke, één sociaal wetenschappelijke en één natuurwetenschappelijke student aanwezig. Al deze disciplines worden dan ook meegenomen en geïntegreerd in de voorgestelde oplossingen. De werkdruk ligt op 60 uur per student verdeeld over de 10 weken.

Meld een opdracht aan

De universiteit is op zoek naar ongeveer 5-6 casestudies, dus wees er snel bij! Mail naar Ellie Williams (Nieuw-Zeelandse, dus graag in Engels) voor verdere vragen of ter aanmelding: ellie.r.williams95@gmail.com

Masterclass Circulaire Economie

Masterclass Circulaire Economie