Om het thema circulariteit en de goede voorbeelden in regio-071, nog meer onder de aandacht te brengen zijn de nieuwe initiatieven iCircl Radio en iCircl Talks gestart. iCircle Radio is een nieuw wekelijks programma op Unity.nu waar een Cirkelstad-partner te gast is om zich voor te stellen en over zijn of haar circulaire (bouw)ambitie te vertellen. Iedere woensdagavond van 20.00 tot 21.00 uur is het programma live te volgen op radio & TV. In dit artikel kun je de opnamen terugkijken. Deze zijn ook te vinden op de website van Unity.nu.

Netwerk versterken

Pieter Kuijt van iCircl: ‘Dit is voor ons als stichting een mooie volgende stap omdat we hiermee het circulaire bouwen, doelstelling van onze stichting, breder en dichterbij het publiek kunnen brengen.’ Collega Nico van Hoogdalem vult aan: ‘Het is informatief en leuk om op deze manier onze partners een podium te kunnen bieden en meer van hen te weten te komen. Zo bouwen we ook op deze manier aan ons netwerk.’

Leden te gast

In de eerste radio-uitzending was Kees Plomp, lid van Cirkelstad regio-071, te gast. Kees sprak over zijn bedrijf Architecture by Co-creation, over de toekomstwaarde van gebouwen, circulariteit en het belang van kennisdeling ook binnen Cirkelstad regio-071. Zijn tip aan het einde van het interview: ‘Neem bij elk circulair ontwerp een toekomstvisie op in het bouwdossier, zo blijft het oorspronkelijke idee voor hergebruik bewaard.’

Circulair bouwen op Bio Science Park

In de iCircl Radio-uitzending van 20 mei waren Thijs De Kleer (Biopartner 5) en Josse Popma (architect) te gast. Met hen werd het circulaire bouwproject Biopartner5 besproken dat momenteel wordt gerealiseerd op het Leiden Bio Science Park. Voor dit gebouw wordt gerecycled materiaal gebruikt uit het oude Gorleaus gebouw van Universiteit Leiden. Josse: ‘Tijdens de masterclass circulaire economie van Economie071 heb ik Steven Menijn ontmoet van Universiteit Leiden. Samen dachten we na over de kansen die er zijn en toen kwamen we uit op de sloop van het Gorleaus gebouw. Daarna is het balletje gaan rollen.’ Thijs: ‘Om dit te realiseren heb je van iedereen medewerking nodig: van de sloper, de architect, de constructeurs, de universiteit. Je moet flexibel zijn en lef hebben. Heel mooi dat dit met ieders inzet is gelukt.’ Bekijk onderstaande uitzendingen met deze enthousiaste gasten.

Verder kwam wethouder Jacco Knape uit Katwijk via de telefoon aan het woord over het verkennen van de kansen om Katwijk aan te sluiten op de warmtelus vanuit Rotterdam. Beluister daarvoor deze podcast.

Betonakkoord, bruggenbank en duurzaam bouwen aan de Ananas.

Op woensdag 27 mei was Yvonne van Delft, wethouder van de gemeente Leiden en voorzitter van Economie071 te gast. Zij gaf een toelichting waarom de gemeente partner is van Cirkelstad Regio-071 en aan welke ambities wordt gewerkt. Denk aan het betonakkoord en het Jaar van het Dak. Ook praktische voorbeelden kwamen aan de orde zoals de ‘bruggenbank’, waar Leiden een tweedehands brug op heeft geplaatst en waar al meteen een nieuwe bestemming voor is gevonden elders in het land.

Daarnaast was Wouter de Wolff in de studio om te vertellen over het bouwplan De Ananas in Leiden. Een plan van 374 appartementen met een parkeergarage en horeca in de plint. Ook in dit bouwplan staat duurzaamheid en circulariteit centraal. Het bouwplan heeft een zogenaamde groenverklaring gekregen. Een bewijs vanuit de overheid dat het gebouw duurzaam en energiezuinig is. Zo wordt er gebruik gemaakt van FSC hout, zonnepanelen en een collectief warmtepompsysteem. De Wolff: ‘Je maakt de wereld hiermee een stukje beter, maar het heeft ook voordelen voor de klant. Mensen kunnen op basis van het certificaat een groenfinanciering aanvragen voor hun hypotheek, hun energierekening is lager en innovaties zoals vloerkoeling is mogelijk.

Duurzame Meerjaren Onderhoudsplannen

Ingenieurs- en adviesbureau bouAd is actief lid van Cirkelstad regio-071. Met Jaap Schoonderbeek werd in de uitzending van begin juni gesproken over de circulaire projecten die zij begeleiden en de duurzame Meerjaren Onderhoudsplannen (MJOP) die zij ontwikkeld hebben voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s): de VVE2050.
Lennart van der Wilk, directeur van de VvE Company uit Katwijk, ondersteunt VvE’s in hun administratie en vergaderingen en bij het laten uitvoeren van het (duurzame) onderhoud vanuit de MJOP’s. Centraal staat daarbij de winst die het oplevert voor de bewoner. Als je dat goed inzichtelijk kan maken, en denk dan niet alleen aan financiën maar ook aan comfort, dan is er kans van slagen. bouAd en VvE Company werken dan ook graag samen.

Circulariteit en vastgoed

Op woensdag 10 juni waren te gast: Freek Kuzee, bedrijfsmakelaar, eigenaar van KRV Bedrijfshuisvesting in Katwijk en partner bij Cirkelstad Regio-071 en Huib Bannier, eigenaar van het Silver Business Center Voorschoten. Hij denkt op dit moment na over revitalisering, transformatie of sloop van het gebouw.

Circulaire meubels en kantoorinrichting

Op woensdag 17 juni zijn te gast: Sander Aupperlee van Smart Facility Solutions uit Den Haag over circulariteit bij facilitaire zaken Hoe kun je meerwaarde leveren aan je klant en hoe neem je hen mee in de mogelijkheden? En Diederik Jonkers van Cantor Circulair uit Zoeterwoude. Zij ontwerpen en verkopen uitsluitend meubels gemaakt van circulair materiaal. Bijvoorbeeld een designlamp gemaakt van stucafval of van restkoper uit een lasapparaat. De nieuwe producten kunnen ook as-a-service worden geleverd. In dat geval blijft Cantor eigenaar van de spullen en nemen zij het weer terug als het niet meer nodig is bij de klant.

Sluit aan en doe mee!

Interesse om aan te sluiten als partner bij Cirkelstad regio-071? Kijk dan voor meer informatie over de mogelijkheden op www.cirkelstad.nl en www.icircl.nl of neem contact op met Pieter Kuijt, partner-manager voor Cirkelstad regio-071 via 06-83856944 of Nico van Hoogdalem, spinner voor de Cirkelsteden in Zuid-Holland via 06-15229283.

Deze bedrijven gingen je voor. Lees ook het interview met wethouder Yvonne van Delft (Leiden) en Jacco Knape (Katwijk): ‘Circulaire bouwen: we moeten het samen doen.’