Cirkelstad regio-071

Een aantal partners van Economie071 neemt deel aan de samenwerking Cirkelstad regio-071. Deze samenwerking ondersteunt vraagstukken van over­heden, project- en gebiedsontwikkelaars en de uitvoerende bedrijven in de bouwketen om hun projecten circulair te maken. Ons regionale aanspreekpunt is iCircl. Zij delen graag met ons een update rondom drie initiatieven.

iCircl maakt van Stadsbouwhuis circulair centrum

Zolang het Stadsbouwhuis van Leiden niet wordt gesloopt is het de ideale locatie om te laten zien wat ‘circulair bouwen’ inhoudt. Op de begane grond van Langegracht 72 richt iCircl daarom dé markt- en uitstalplaats in voor circulaire projecten van Cirkelstad regio-071.

Op de locatie is plaats voor drie dingen. Ten eerste wordt er ruimte geboden aan alle partners van Cirkelstad regio-071 om voorbeelden van hun circulaire werk of dienst te laten zien. Ten tweede gaan worden, zodra de maatregelen dat toelaten, alle bijeenkomsten van Cirkelstad regio-071 er gehouden. Ten derde hebben alle vaste- en projectmedewerkers van iCircl er hun werkplek. Hier kun je hen voor al je vragen over circulair werken benaderen.

Wil je de projecten/plannen van jouw bedrijf of organisatie ook tentoonstellen? Neem dan contact op met Nico van Hoogdalem van iCircl: 071 234 0777 of via contact@icircl.nl of meld je aan voor de iCircl nieuwsbrief.

Cirkelstad regio-071

Haalbaarheidsonderzoek Circulaire Bouwhub 071

Via een circulaire bouwhub kan het (onderlinge) hergebruik van bouwmaterialen praktisch haalbaar worden. Het is een essentiële schakel in het sluiten van de grondstoffenkringlopen. Logisch dus dat slopers, bouwers en andere belangstellenden in de bouwketen zulke bouwhubs beginnen. Cirkelstad regio-071 wil onderzoeken of zo’n bouwhub ook in regio Leiden – Katwijk haalbaar is.

Drie afvalstromen

Drie afvalstromen komen in een bouwhub samen: uit de bouw, uit grond-, weg- en waterwerken en uit stedelijke bedrijvigheid (van koffiedrab tot schillen). Het onderzoek brengt voor de regio 071 in kaart welke bedrijven of organisaties daarin mee willen doen.

Inventarisatie

Onder leiding van Bente Reinerie werken acht afstudeerders van hogescholen en de universiteit aan het verzamelen van verwachtingen, kennis en ervaringen van organisaties en bedrijven. ‘Wij maken de inventarisatie en doen de uitvraag naar potentiële partners.’

Wil je deelnemen aan het haalbaarheidsonderzoek Circulaire Bouwhub 071? Neem dan contact op met Bente Reinerie van iCircl: 0633 865 198 of bente@icircl.nl of meld je aan voor de iCircl nieuwsbrief.

Cirkelstad regio-071Praktische opbrengsten voor de Simon-Smitweg

De gemeente Leiderdorp is partner van Cirkelstad regio-071. Voor hen heeft iCircl de eerste praktische opbrengst van het partnerschap al geleverd. Een concreet advies over hergebruik van af te voeren materiaal bij de herinrichting van een weg.

De adviseurs van iCirl hebben eerst gekeken naar het bestek voor de aanleg van de Simon-Smitweg. Daaruit stelden zij een lijst op van benodigde materialen, herbruikbare materialen en nieuw aan te schaffen materialen. Die laatste sourcten zij bij leveranciers van alternatieve materialen. Zo werd vraag en alternatief aanbod bij elkaar gebracht met minder afval en minder uitval als resultaat. Met dit voorbeeld in de hand kunnen wij ook andere partners goed laten zien waar circulair werken rendement oplevert.

Belangstelling voor de uitkomsten van ons advies aan Leiderdorp? Neem dan contact op met Yaël ben Basat van iCircl: 0683 997 052 of yael@icircl.nl of meld je aan voor de iCircl nieuwsbrief.

Aanmelden voor de iCirculaire?

In de komende maanden komen de activiteiten van Cirkelstad regio-071 in een stroomversnelling. Meer partners en meer projecten leiden dan tot meer nieuws. Dat kunnen we niet meer allemaal in deze Economie071 mailing bijhouden. Wil je dat nieuws vanaf nu direct van Cirkelstad regio-071 ontvangen? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief iCirculaire.