Bovenstaande bijeenkomst van de Community of Practise vond plaats voor de coronacrisis.
In 2019 sloten de zes gemeenten binnen Economie071 (Leiden, Leiderdorp, Voorschoten, Oegstgeest, Zoeterwoude en Katwijk) zich aan bij de landelijke coöperatie Cirkelstad en vormen daarmee Cirkelstad regio-071. Sindsdien is er via bijeenkomsten kennis gedeeld en zijn er inzichten besproken. We zijn nu ook zelf gestart met ervaring opdoen met circulariteit via een project in de gemeente Leiderdorp. De lessen die wij hieruit leren gaan we delen binnen de zes gemeenten, zodat andere projecten dit voorbeeld kunnen volgen.
Alternatieven gezocht
Cirkelstad regio-071 heeft samen met Stichting iCircl de mogelijkheden verkend om de herinrichting van de Simon-Smitweg in Leiderdorp meer circulair uit te laten voeren. Door het netwerk van Cirkelstad, iCircl en de producten uit de circulaire producten catalogus in te schakelen zijn er mooie circulaire alternatieven aan het licht gekomen. Zo zouden we de volgende materialen kunnen inzetten:
- Biobased trottoir-, opsluit-, geleide- en rijwielpadbanden
- Biobased of gerecyclede verkeersborden
- biobased wegmarkeringen
- Gerecycled en biobased asfalt
Samen met slopers en aannemers
Verder wordt er verkend hoe we naast alle materialen die al hergebruikt worden in het ontwerp, meer hoogwaardig hergebruik kunnen meenemen in de uitvoering. Dit doen we in samenwerking met verschillende slopers en aannemers. Afsluitend wordt gekeken hoe we de materialen die toch niet hergebruikt kunnen worden, alsnog bij partijen kunnen onderbrengen die hoogwaardig hergebruik garanderen.
Ervaring delen
Al deze kansen worden momenteel afgewogen en waar mogelijk opgenomen in het bestek. Uiteindelijk moet dit leiden tot een meer circulaire weg. Maar daar stopt het niet! Hoe vertalen we dit naar de rest van de regio en wat zijn daarin aanvullende relevante circulaire werkprincipes? De komende tijd zal dit verder worden onderzocht en gedeeld in ons netwerk.