Verkeer en vervoer moeten worden aangepast aan de veranderende stad. De groei van de stad en de verstedelijksopgaven (die ook effect hebben op de regio), vragen om slimme en innovatieve oplossingen om de stad aantrekkelijk en leefbaar te houden. Dat geldt ook voor de stedelijke distributie. Gemeente Leiden heeft zich daarom aangesloten bij de Green Deal Zero-emission Stadslogistiek (Green Deel-ZES) om voor dit vraagstuk samen op te trekken met het bedrijfsleven en andere overheden. Zo zijn er voor de bevoorrading van winkels, horeca en kantoren en pakketbezorging bij particulieren en bedrijven slimme en innovatieve oplossingen nodig. Die moeten er voor zorgen dat inwoners en bezoekers gezond blijven en de stad leefbaar is en blijft.
Belang van ondernemers
Voor de economische ontwikkeling van de stad is het tegelijkertijd belangrijk dat de stad goed bereikbaar blijft, het winkelgebied aantrekkelijk is en dat de bevoorrading snel en efficiënt kan plaatsvinden. Samenwerking met het bedrijfsleven is dus essentieel. Daarom wordt er gewerkt aan een convenant ‘Stedelijke distributie Leiden’. Hierin worden de onderwerpen genoemd en acties verder uitgewerkt waarbij bedrijfsleven en gemeenten samen optrekken.
Mogelijke onderwerpen
Mogelijke invulling van onderwerpen zijn: venstertijden, milieuzone met mogelijke stimuleringsmaatregelen en ontheffingen, stimulering schone voertuigen en andere vormen van logistiek, zoals hubs, commerciële afvalinzameling etc. en tenslotte de wijze van samenwerking.
Economie071 verkent mogelijkheden
Economie071 is voorstander van goede afstemming en samenwerking. Daarom sluiten we aan bij de bijeenkomst die op maandag 16 september wordt gehouden. We kunnen dan verkennen waar kansen liggen voor regionale samenwerking bij (een deel van) dit project.
Lees ook de reeks artikelen over duurzame mobiliteit n.a.v. onze Index071: