Met zijn HAVO-diploma op zak begon Emile als pakketbezorger bij PostNL. In twee jaar tijd kocht hij niet alleen twee eigen busjes, maar ontstond ook de drang naar iets nieuws. Eén busje ging de verhuur in, met de andere hielp hij mensen met verhuizen. Dat was het startpunt om dit serieus aan te pakken. Binnen een jaar had hij 12 medewerkers in dienst, waaronder inmiddels ook zijn vrouw Stephanie (COO) en zijn vader Frans (CFO). Nu is Oomen een van de grootste particuliere verhuizers van Nederland, met 35 medewerkers verspreid over twee locaties: Katwijk en Tilburg.
Hoogste energielabel
In Katwijk hebben ze een duurzaam en energieneutraal gebouw gerealiseerd voor een uniek automatisch self storage-systeem met 500 opslagcontainers. Het pand heeft het hoogst mogelijke A+++++ energielabel. De opgewekte energie wordt o.a. gebruikt voor het volledig elektrische wagenpark. Daarmee is het verhuisbedrijf klaar voor de zero-emissiezones. De eigen stroom wordt opgeslagen in grote batterijen en gebruikt voor het bedienen van een speciaal gebouwde containerkraan. Frans Oomen vertelt enthousiast over dit concept: “De klant kan vanaf zijn telefoon rechtstreeks zijn opslagcontainer boeken, oproepen en geheel gerobotiseerd laten klaarzetten bij een overdekt privé-laaddock. Zo is de container altijd bereikbaar”.
Hoog bezoek
Het Comité voor Ondernemerschap, met HMK Máxima als comité-lid, brachten onlangs een bedrijfsbezoek aan Oomen. Voor het bedrijf een kroon op hun werk. Frans: “Tijdens het bezoek hebben we goede gesprekken gevoerd met de comitéleden, HMK Máxima, Jacco Vonhof van MKB-NL en minister Micky Adriaansens. Over wat ondernemers nodig hebben en wat de overheid kan doen.”
Bekijk ook de video van het bezoek.
Omschakelen naar duurzaamheid
Hoe hebben jullie die omschakeling naar duurzaamheid gemaakt?, was een vervolgvraag aan Frans. “Het begon in 2015, toen we wilden groeien en containers wilden stapelen. Het idee ontstond om klanten vanuit huis toegang te geven tot hun eigen container. Dit idee hebben we in 2018 uitgewerkt en in 2020 gerealiseerd. Alleen het krijgen van een energie-aansluiting was een struikelblok. Na twee jaar wachten en mogelijk hoge kosten voor o.a. een transformatorhuisje, de kosten daarvoor liepen wel op tot 70.000 euro, kozen we voor het alternatief van een aansluiting voor kleinverbruik en 600 zonnepanelen. Ik kan die oplossing iedereen aanraden.”
Groeikansen en kennis delen
Zien jullie nog groeikansen? “Groei in de verhuisbranche is een uitdaging omdat het vaak familiebedrijven zijn. Om daar te innoveren moet je oude patronen kunnen loslaten. Wij zien daar wel kansen voor. We willen voorop lopen en winnen. Het is wel van belang dat er vanuit banken goede financieringsmogelijkheden komen.”
Als afsluitende boodschap gaf Frans de ondernemers in de zaal mee: “Denk niet dat je niet kunt innoveren. Verken de kansen van digitalisering en leer van koplopers. Wij delen graag onze kennis”.
Lees ook:
- Presentatie Tony Bosma: Liquid modernity en symfonisch denken.
- Veerkracht in ondernemerschap: Elles van Goozen over The Brandscape Agency.
- Tips vanuit het panelgesprek.
- Bekijk de Factsheet van de infomarkt.
Webinar zero-emissie
Leiden heeft vanaf 1 januari 2025 een zero-emissiezone voor vracht- en bestelauto’s. In een webinar op 12 december worden ondernemers hierover bijgepraat door de gemeente Leiden. Meld je aan bij Michael van Wijngaarden, logistiek makelaar via logistiekmakelaarzes@leiden.nl.