Zero emissie stadslogistiek

Slimme Zero Emissie Stadslogistiek (ZES) bepaalt de logistiek van de toekomst. In een pilot bij de Leidse horeca wordt onderzocht hoe bundeling via een hub, Leiden en omgeving ZES-klaar kan maken. Van belang voor bedrijven en leveranciers in de stad en uit de regio.

Een bereikbare, leefbare en economisch gezonde regio

De steden vervuilen en slibben dicht; grote vrachtwagens die door kleine straatjes moeten manoeuvreren. Overlast bij laden en lossen: zowel voor de chauffeur als voor de passerende omgeving. Voor de meeste van jullie die dit lezen is het wel duidelijk: er moet iets gebeuren, want zowel de bereikbaarheid als de leefbaarheid van de (binnen)steden staat onder druk, en daarmee ook de economische vitaliteit.

Slim en duurzaam transport

Om de druk op de Nederlandse steden te verlichten, worden er vanaf 2025 zero-emissiezones (ZE-zones) ingevoerd voor bestel- en vrachtauto’s, in zo’n dertig steden, waaronder Leiden. Uiteindelijk moet dit leiden tot een geheel emissievrij transport in 2050 in heel Nederland. De regels rondom ZES zijn in de praktijk gericht op de overstap van brandstof naar elektrisch rijden. Maar er wordt uitdrukkelijk ook geprobeerd om de gereden kilometers te beperken: de niet-gereden kilometer is  tenslotte de meest duurzame. Om na 2025 tóch diezelfde goederen de stad in te krijgen, moet er worden overgestapt naar een slimmer systeem. Een mogelijkheid is het bundelen van binnenstedelijke leveringen aan de rand van de stad, een stadshub. In die hub, voor het gemak Hub Leiden genoemd, worden de goederen gebundeld (dus in één levering) zero emissie afgeleverd in de stad.

Winst behalen

Rond de 35% van het aantal vervoersbewegingen in de stad, is toe te schrijven aan de horeca. Hier valt  winst te behalen. Stichting Duurzame Horeca Nederland en logistiekpartner Logi Connekt, beiden gevestigd in Leiden en omstreken, zijn om die reden een pilot in de Leidse horeca gestart. Koplopers vanuit de horeca doen sinds twee weken mee met hun zaken. Het gaat om Bar Lokaal, Vooraf En Toe, Hotel d’Oude Morsch, Pipa en Scarlatti. Nog één of twee zaken zullen aansluiten in de eerste fase van de pilot, die tot eind maart 2023 loopt.

Stadshub Hub Leiden

In de pilot wordt onderzocht of het bundelen van de leveringen bij een hub aan de rand van de stad, en het afleveren met een elektrische vrachtwagen voordelen oplevert voor de leefbaarheid van de stad. Ook word bekeken hoe een hub zou kunnen werken in Leiden: wat betekent dit voor de horecaketen, die hier nauw bij betrokken wordt? De pilot wordt grotendeels gefinancierd door het Leids Stimuleringsfonds. Bij een positief verloop zal hier ook een vervolg op komen, waarbij het concept verbeterd en verder uitgerold wordt. Als Hub Leiden eenmaal is opgezet voor de horeca, zullen andere branches daar natuurlijk ook op aan kunnen sluiten. Neem voor meer info contact op met Daphne Treurniet daphne@duurzamehorecanederland.nl of bel met 06-10857969.

Podcast

Beluister ook deze podcast die Ondernemend Leiden heeft gemaakt over duurzame stadsdistributie.

Doe de check

Wil je weten of jouw bestelauto onder de toegangsregels van de zero emissiezone valt? Doe dan de check.

Lokale initiatieven

Je huidige bedrijfsauto’s vervangen door een elektrisch model is een belangrijke stap, maar is dit wel altijd nodig? Door samen te werken met aanbieders van logistieke oplossingen, vrachten te bundelen en slimmer te organiseren, valt in veel gevallen nog meer winst te behalen. Kijk op de website www.leiden.nl/bevoorradenzonderuitstoot onder het kopje ‘Lokale initiatieven’ voor de initiatieven die nu in Leiden lopen.