2013 – Op 17 september heeft in het nieuwe LEVEL-gebouw in Leiden een informatiebijeenkomst plaatsgevonden waar raadsleden uit de Leidse regiogemeenten een prioritering konden aanbrengen in het uitvoeringsprogramma van de Economische agenda Leidse regio. Er waren zo’n 18 raadsleden aanwezig.
Voorlopig uitvoeringsprogramma
De stuurgroep van de Economische agenda Leidse regio, bestaande uit de wethouders van de vijf deelnemende gemeenten, vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen en ondernemers, heeft op 18 juli de Economische agenda en een voorlopig uitvoeringsprogramma vrijgegeven met een groslijst van mogelijke acties. Dit zijn ruim 70 actiepunten waar prioritering in nodig is: welke acties worden daadwerkelijk opgepakt, door welke partijen en op welke termijn. De actiepunten komen voort uit de vijf thema’s die de Economische agenda kent: economische structuurversterking, ondernemers & starters, onderwijs & arbeidsmarkt, vestigingsklimaat, ruimte & mobiliteit en regiomarketing & acquisitie. In september voeren de drie O’s (overheid, onderwijs, ondernemers) een gesprek met hun achterban.
Prioriteiten vanuit Overheid
Bij binnenkomst kregen de raadsleden de gelegenheid om per thema een prioritering aan te brengen. Wethouder Strijk opende het plenaire gedeelte van de avond en gaf een korte toelichting op het doel van de avond en het proces van de Economische agenda. Aansluitend gingen de raadsleden in een carrousel om in klein verband per thema te discussiëren over de door hen voorgestelde prioritering. De raadsleden kregen de gelegenheid om over drie thema’s te praten en konden op basis van de discussie de prioritering herzien. De discussie per thema werd geleid door de wethouder die zich gedurende het proces met het desbetreffende thema heeft beziggehouden. De avond werd afgesloten met een plenaire terugkoppeling over de aangebrachte prioritering.
De input van de achterbannen wordt gebruikt om tot een definitieve versie van het uitvoeringsprogramma te komen. De Economische agenda wordt eind dit jaar ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten.