Bron: Leiden Bio Science park (tekst Robbert van Strien)
Dat er op het gebied van start-ups al een hoop goed gaat in Leiden, daar is het discussiepanel van de Leiden Start!-bijeenkomst op 25 november het wel over eens. In het restaurant Second Level, pal naast het centraal station, zet wethouder Robert Strijk de toon: “Op het Bio Science Park zijn er in de afgelopen vier jaar 1700 banen bijgekomen – heel veel in tijden van economische crisis.” Willem te Beest, vice-voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden, sluit zich daar bij aan: “We moeten stoppen met klagen, en genieten van wat er allemaal goed gaat.” Ook Pancras Hogendoorn, decaan van het LUMC, deelt het positieve sentiment – al uit hij zich wat frivoler: “Ik zou zeggen, de vlechten los en de dansvloer op.” Niet dat er alleen nog achterover geleund hoeft te worden: er zijn verbeteringen mogelijk. En dan met name – ook hier zitten de panelleden op één lijn – het blijven aanmoedigen van ondernemerschap als vanzelfsprekende carrièrekeuze voor jonge wetenschappers.
Durven excelleren
De boodschap valt in goede aarde: de zaal staat vol investeerders, mentoren en vooral veel ambitieuze starters. Zij zijn in grote getale afgekomen op deze startersmarkt, die werd georganiseerd door Leiden Bio Science Park, in samenwerking met Luris, de ondernemersvereniging OV BSP, de Rabobank en Economie071. Eregast Neelie Kroes, ambassadeur van StartUpDelta, voorziet het debat van de nodige scherpte. Zo vraagt ze haar gesprekspartners welke discipline zij boven alle andere zouden verkiezen als brandpunt van Leiden als academisch centrum: “We moeten op een aantal vlakken durven excelleren.”
Hèt innovatieve therapieontwikkelingscluster van Europa
Eerder die middag, en tien verdiepingen hoger, discussieerde een veertigtal academische bestuurders, CEO’s en financiers over de ambitie van Leiden Bio Science Park om uit te groeien tot hèt innovatieve therapieontwikkelingscluster van Europa. Dat doel moet worden verwezenlijkt door starters op dit gebied te stimuleren. Onder leiding van de Leidse burgemeester Henri Lenferink passeerden drie aspecten de revue.
Allereerst de ondernemerscultuur in de wetenschappelijke wereld: de aanwezigen constateren dat de carrièrestap van wetenschap naar ondernemerschap nog lang niet zo vanzelfsprekend is als men zou willen, al is men het er over eens dat de situatie de laatste jaren wel is verbeterd. Een tweede aspect is de financiering van de sector: er wordt opgemerkt dat financieringsmogelijkheden voor starters in deze sector vaak beperkt zijn of aan zeer specifieke voorwaarden onderhevig zijn. Er ontstaat een levendige discussie over de verschillende beschikbare financieringsvormen, en in hoeverre die aansluiten op de behoeften van startende ondernemingen. Tot slot komt de huisvestingsproblematiek ter sprake. Er is duidelijk behoefte aan bedrijfsruimte met labs voor bedrijven in de doorgroei-fase, en aan huisvesting als eerste landingsplaats voor buitenlandse bedrijven die zich op het Park willen oriënteren. Daarin kan worden voorzien middels ‘geplande leegstand’ – maar de vraag is wie dat financieel moet dragen.