Joeri van den Steenhoven Hogeschool Leiden

De uitspraak dat het Leiden Bio Science park de motor is van onze regionale economie is weer onderbouwd met nieuwe cijfers, zo laat het rapport zien van Buck Consultants International. “De groei van Leiden Bio Science Park is echt fenomenaal. Laat onderstaande grafieken op je inwerken. 3.000 arbeidsplaatsen bij bedrijven in 6 jaar erbij, en een groei van zo’n 180 bedrijven, ” aldus ons stuurgroeplid Joeri van den Steenhoven (college van bestuur Hogeschool Leiden). Lees zijn korte analyse.

Groeimotor van jewelste

Leiden BSP is samen met HTC Eindhoven veruit de grootste campus van Nederland. Er werken nu bijna 12.000 mensen bij bedrijven op het LBSP. Een groei van 3.000 arbeidsplaatsen in 6 jaar. En dat is niet alles. Tel daarbij op zo’n 13.000 mensen die bij kennisinstellingen als Universiteit Leiden Hogeschool Leiden mboRijnland Leidse instrumentmakers School en het Leiden University Medical Center werkzaam zijn. In totaal werken er nu ruim 25.000 mensen op het LBSP. Dat is een totale groei van meer dan 5.000 in 6 jaar, bijna 1.000 arbeidsplaatsen per jaar! Een groeimotor van jewelste.

Groei Leiden Bio Science park

Concentratie

Het aantal bedrijven groeit ook enorm. Er zitten nu ruim 400 bedrijven op het LBSP. Er kwamen er in de afgelopen 6 jaar zo’n 180 bedrijven bij. Dit zijn start ups, MKB-bedrijven maar ook grote internationale bedrijven als Bristol Myers Squibb die een nieuwe hoogwaardige fabriek voor CAR T-therapie bouwde. Tegelijk breidt Johnson & Johnson fors uit en bouwt nieuwe labs en productiefaciliteiten op en rond het LBSP. Zij zijn al jaren een anker voor het LBSP en zij zijn de 5e private investeerder in R&D, zo bleek deze week uit de R&D Top 30 van TNO. Zij concentreerde overigens zelf al hun life sciences onderzoek naar een nieuw gebouw op het LBSP. Tel daarbij op Galapagos en Batavia Biosciences maar ook BaseClear BV die hard groeien.

Groei Leiden Bio Science park

Hockeycurve qua groei

Er studeren daarnaast zo’n 25.000 studenten op het LBSP. En dan wordt er ook volop gebouwd aan woningen en voorzieningen zodat het LBSP uitgroeit tot een innovatiedistrict waar mensen werken, studeren en wonen. Als je alle bouwactiviteiten op het park ziet, is deze groei zeker niet voorbij. Dat zien we vaker met campussen of innovatiedistricten. Het is lang bouwen en investeren (het LBSP vierde vorige jaar haar 40e verjaardag), maar degene die succesvol zijn komen dan opeens in een hockeycurve qua groei. Dat zien we nu in Leiden. En dan gaat het snel.

Trots!

De uitdaging is hoe de komende jaren deze groei vast te houden. Dat betekent ook goede samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Daarvoor is ook Provincie en Rijksoverheid onontbeerlijk want Leiden is voor Zuid-Holland, Nederland en Europa inmiddels van groot belang. Als motor voor de economie. Maar voor nu mogen alle mensen die hier al jarenlang keihard aan werken, trots zijn op dit mooie resultaat!

Lees verder op de website van Economic Board Zuid-Holland of bekijk het rapport van Buck.

De economie van de Leidse regio groeit maar samenwerking blijft cruciaal