Ook bij het opstellen van de Tweede Index071 (over 2015) stonden de vijf thema’s uit onze Economische Agenda Leidse regio weer centraal. Het gaat dan om de thema’s Life Sciences and Health (versterken), ondernemerschap en jong talent (verdienen), aansluiting op onderwijs en arbeidsmarkt (verbinden), vestigingsklimaat (verleiden) en regiomarketing (vertellen).
De uitkomsten van de index zijn bedoeld voor het voeren van een economisch debat, om hiervoor houvast te bieden en slimme vragen op te roepen. Over elke parameter is een analyse en een gesprek mogelijk. En dat is ook nodig. In een kenniseconomie zijn de onderlinge relaties namelijk zeer ingewikkeld. Ze laten zich niet met een enkele wetmatigheid of met een wiskundige formule begrijpen. Permanente discussie en een permanente stroom van inzichten is nodig om greep te houden op wat er gebeurt. De index brengt hiervoor een groot aantal bronnen van informatie en kennis bij elkaar.
Daarnaast zijn cijfers – mits doordacht gemaakt, plausibel en verklaarbaar – nuttige hulpmiddelen in het bundelen van aandacht en in het beschrijven van trends. Zo moet ook deze index worden begrepen.
Deze index071 claimt daarom niet ‘de waarheid’ te bevatten, simpelweg omdat er geen ‘waar’ of finaal woord te spreken valt over de regionale economie. Het gaat ook niet om het ontlenen van ‘targets’ aan de index of om het ter verantwoording roepen van beleidsactoren bij tegenvallende scores. Een tegenvallende score op een parameter wil dus niet zeggen dat het beleid niet deugt.
Samengevat: voor Economie071 is Index071 niet het einde, maar het begin van een discussie.
Scores voor 2015
De overall score van Index071 stijgt van 122 in 2014 naar 125 in 2015.
De score van 125 voor 2015 heeft wederom veel te maken met de constante groei van het bio science cluster die zich ook in het afgelopen jaar weer heeft doorgezet. Wat dat betreft geen wijzigingen ten opzichte van 2014. Een belangrijke opsteker die daar bijkomt is dat de andere thema’s in toenemende mate mee lijken te liften op dit succes. Van belang lijkt de groei van het aantal studenten, nieuwe bewoners, expats en startende ondernemers te zijn geweest. Los van algemeen maatschappelijke bewegingen oefent de Leidse regio een blijvende aantrekkingskracht uit op jong, internationaal en ondernemend talent. Ieder jaar vestigen ruim 11.000 nieuwe bewoners zich in het 071 gebied. Niet alleen studenten maar ook expats, binnenlandse kenniswerkers en andersoortig jong talent. Talent dat we ook graag zoveel mogelijk voor de regio willen behouden. Het welkom heten en een plaats bieden aan deze nieuwkomers lijkt daarmee een belangrijke uitdaging te zijn voor de partners van Economie071.
De indexscore voor Life Science & Health stijgt van 142 naar 145
Het Life Science cluster is de ‘claim to fame’ van het 071-gebied. Inmiddels werken er bijna 17.000 mensen op het Bio Science Park, en de economische doorwerking van het cluster richting de stad en de regio zijn groot. Zonder het Life Science cluster zou 071 voor wat zijn economische prestaties betreft een doorsnee Randstadregio zijn.
De indexscore voor Ondernemerschap en Jong talent stijgt van 116 naar 119
Het aantal zzp-ers en het aantal starters blijft sterk groeien. Dat mag gelden als een versterking van de economische structuur. Het zijn bovendien beïnvloedbare parameters: je kunt er beleid op voeren, zoals de meeste steden waar jonge mensen heen gaan om te studeren, ook doen. Dan gaat het om ondernemende vaardigheden opnemen in het onderwijsaanbod, om veel contacten tussen studenten en bedrijven, om bedrijfsverzamelgebouwen en netwerken.
De mand ‘ondernemerschap en jong talent’ bevat ook een parameter over studentenaantallen. De gedachte is dat studenten de noodzakelijke brede basis vormen voor een kenniseconomie. Het gaat in een kenniseconomie immers niet alleen om onderzoek en kennis, maar evengoed om ondernemerschap. Een stad waar studenten hun vormende jaren doorbrengen, is beweeglijk en heeft het goede soort ‘gekte’ in huis.
De indexscore voor Onderwijs & Arbeidsmarkt stijgt van 115 naar 117
Het onderwijs in het 071-gebied heeft goed nieuws voor werkgevers: op MBO-4 niveau neemt het aandeel studenten fors toe, een signaal van een krachtige kwalificatiewinst voor de regionale economie. En de meest relevante opleidingen voor de arbeidsmarkt – (bio) techniek en zorg – zitten flink in de lift.
Daar tegenover staat de ontwikkeling van de parameter over de plaatsing van mbo-ers in leerbanen en stageplaatsen. Stages en leerbanen zijn het allerbeste instrument voor het onderwijs om te doen wat de werkgevers verlangen. Maar als de werkgevers die leerbanen en stageplaatsen gewoon niet leveren, valt dat instrument stil.
De indexscore voor Vestigingsklimaat stijgt van 106 naar 109
Dit thema bestaat uit parameters die goeddeels meegolven met landelijke trends, maar wel op langere termijn met regionaal beleid te beïnvloeden zijn. Een paar observaties:
De werkgelegenheid is in de crisis op peil gebleven, maar de zakelijke dienstverlening en vooral de industrie hebben klappen gehad.
De woz-waarde van het zakelijk onroerend goed blijft op peil.
Het aantal horecabedrijven maakt een gestage groei door.
De gemeenten houden hun uitgaven voor het verblijfsklimaat (cultuur, groen, sport) redelijk op peil.
De veiligheid verbetert spectaculair.
De indexscore voor Regiomarketing stijgt van 117 naar 124
Voor het marketingbeleid zit er een interessante opgave in deze score. Ga je in je marketing je zwakke kant trachten te versterken en dus mikken op versterking van de toeristische attractiewaarde? Of ga je je sterke kant uitbuiten en je richten op nog meer expats en andere kenniswerkers?
Bekijk ook de index van 2014.
Bekijk de videos van de werksessies in 2014: