Voor een gezonde economische ontwikkeling is het belangrijk dat het onderwijs aansluit bij de arbeidsmarkt. Met specifieke aandacht op het inbedden van ‘ondernemende vaardigheden’ in de opleidingsprogramma’s van ROC, Hogeschool en Universiteit, maar al beginnend in het VMBO. Vanuit Economie071 wordt onderzocht of er hiaten zijn in de samenwerking tussen onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven en hoe het aantal leerwerkplaatsen en stageplekken kan worden vergroot. Om tot resultaat te komen wordt er een expert-meeting georganiseerd op maandag 18 mei van 18.30 tot 21.00 uur bij de Hogeschool Leiden. Interesse? Neem dan contact op met j.bruggeman@hsleiden.nl.
Opstellen ‘Doe-agenda’
Begin februari 2015 is het project gestart. De achterliggende weken heeft de projectleider met een aantal stakeholders vanuit ondernemers, onderwijs en overheid inventariserend gesproken. Getoetst is waar men toegevoegde waarde ziet om het project succesvol te laten zijn. Een volgende stap is het formuleren van acties en te bereiken resultaten tot 2017. Feitelijk de formulering van een ‘Doe-agenda’ als belangrijkste onderdeel van het op te leveren projectplan, inclusief begroting.
Vier onderwerpen centraal
Tijdens de expert-meeting wordt er gewerkt vanuit de thema’s ondernemende vaardigheden en stages aan vier onderwerpen:
Doorlopende stagelijnen;
Stagebeleid werkgevers en onderwijs;
Ondernemende vaardigheden (in onderwijscurricula en vanuit de beroepspraktijk);
Inventarisatie van bestaande projecten/activiteiten en ideeën binnen de bovengenoemde deelthema’s om nieuwe aanvullende activiteiten te ontwikkelingen.
Realistische acties, meetbare resultaten
Aan het einde van de avond hebben we:
Quick wins benoemd;
Realistische acties, meetbare resultaten en innovatieve samenwerkingsvormen en projecten geformuleerd voor de projectperiode tot 2017;
Waar mogelijk acties benoemd die aanvullende financiering nodig hebben.
Met alle input wordt in juni een concept-agenda opgesteld, die in juli verder wordt uitgewerkt met betrokken partijen. Eindresultaat is een projectplan (incl. begroting) na de zomer van 2015.