Met de Ruimtelijke Strategie Bedrijventerreinen 2020-2030 is een toekomstperspectief op regioniveau geformuleerd door de betrokken gemeenten, tezamen met een uitvoeringsplan. Daarbij is afgesproken dat twee jaar na vaststelling de strategie en het uitvoeringsplan worden geëvalueerd. Een dergelijke tussenevaluatie heeft als doel om het functioneren en de samenwerking kritisch onder de loep te nemen. Economie071 heeft met de Ruimtelijke Strategie immers een gezamenlijke ambitie geformuleerd. De evaluatie is daarbij een combinatie van terugkijken en evalueren, en van vooruitkijken en veranderen.
Twee jaar op weg
Sinds de vaststelling van de Ruimtelijke Strategie zijn inmiddels twee jaar verstreken, het convenant loopt af en er is behoefte aan monitoring. De bedoeling is om terug te kijken naar de afgelopen twee jaar, en te evalueren ‘of de regio op koers ligt’ voor 2030. Hiermee wordt onderzocht in hoeverre er invulling wordt gegeven aan de afspraken uit de Ruimtelijke Strategie Bedrijventerreinen en het uitvoeringsplan.
Plan van aanpak
Het afgelopen halfjaar is aan de hand van het Uitvoeringsplan verder handen en voeten gegeven aan de regionale bedrijventerreinenstrategie. In het voorjaar van 2022 heeft Birgit Hopff haar verantwoordelijkheden als gebiedsregisseur bedrijventerreinen opgepakt en is aan de slag gegaan met de uitvoering van het Plan van Aanpak. De werkgroep bedrijventerreinen is in de loop van 2022 uitgebreid met Marnix Zwart namens Bedrijvig Leiden en parkmanager van enkele Leidse bedrijventerreinen. Daar is in het najaar van 2022 ook een vertegenwoordiger van Parkmanagement Katwijk bijgekomen.
Herontwikkeling
In het kader van de Challenge is op vier bedrijventerreinen in vier gemeenten gewerkt aan de herontwikkeling van verouderde deelgebieden op die terreinen. Daarbij is ervoor gekozen om de bedrijventerreinen niet in één keer geheel aan te pakken, maar om de aandacht te richten op deelgebieden waar de urgentie het grootst is. Een van de aanbevelingen van de Challenge betreft het oprichten van een herontwikkelingsteam of herontwikkelingsmaatschappij. Dit sluit aan bij de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) die in de regionale bedrijventerreinenstrategie als mogelijke overweging voor de langere termijn is opgenomen. Besloten is om als Leidse regio de oprichting van een dergelijke ROM verder te verkennen.
Dashboard Bedrijventerreinen
Om de transformatie en compensatie van bedrijventerreinen goed te kunnen monitoren is inmiddels het Dashboard Bedrijventerreinen ontwikkeld. Wanneer deze is gevoed met actuele data kan precies in beeld worden gebracht hoe de transformatieopgave zich verhoudt in relatie tot de ruimtelijke strategie.
Interviews
De tussenevaluatie is inmiddels gestart. De interviewgesprekken worden begeleid door Brink en een regionale werkgroep bestaande uit deelnemers uit de betrokken gemeenten en afgevaardigden van bedrijventerreinen en belangenorganisaties zoals Ondernemend Leiden en VNO-NCW. In de interviewgesprekken met de betrokken ondernemersorganisaties en de zes gemeenten komen vragen aan de orde als: Dragen de afspraken voldoende bij aan de geformuleerde doelstellingen? Wat is het toekomstperspectief? Moeten aanvullende afspraken worden gemaakt om bij te kunnen sturen? Over de uitkomst wordt op een later moment bericht.
- Lees ook het bericht over de Challenge toekomstbestendige bedrijventerreinen.
- en het interview ‘Energietransitie, een complex samenspel’