De samenwerking van Economie071 wordt geëvalueerd. Als eerste stap zijn de bevindingen van het programmabureau verwerkt in een memo. René de Jong, directeur Economie071: ‘In mei 2014 zijn we gestart met de uitvoering van onze economische agenda onder de naam Economie071. Omdat deze vorm van samenwerken in de Leidse regio nieuw is, en het in zekere zin pionieren is, hebben we afgesproken om na twee jaar een tussenevaluatie op te stellen. Dit om met elkaar te reflecteren op de samenwerking en deze waar nodig bij te sturen. Deze evaluatie gaat daarom niet in op de projectresultaten en is niet specifiek bedoeld als evaluatie van het programmabureau, maar richt zich op onze samenwerking.’
Lerende evaluatie
De concept tussenevaluatie heeft het karakter van een lerende evaluatie. De inhoud van het concept is opgesteld op basis van ervaringen van het programmabureau en op basis van gesprekken met stuurgroepleden van partnerorganisaties. Na een eerste toetsing van dit concept in de stuurgroep, volgen er werksessies om te komen tot een definitieve tussenevaluatie met concreet veranderplan dat begin 2016 wordt ingevoerd.
Jasmijn Bongers, projectleider Economie071: ‘Bij de start van de uitvoering was er geen werkwijze voor de gezamenlijke invulling van projecten. Nu, anderhalf jaar later, is die werkwijze ontwikkeld en ingevoerd. Een groot deel van deze concept tussenevaluatie is dan ook beschrijvend, omdat het programmabureau het belangrijk vindt deze gezamenlijke basis nu met elkaar te onderschrijven. Daarnaast biedt deze beschrijving inzicht en aanknopingspunten voor verbetering van de werkwijze.’
Punten voor doorontwikkeling
In de tussenevaluatie wordt geconcludeerd dat de samenwerking binnen Economie071 steeds beter vorm krijgt, de basis is gelegd met het vaststellen van de vijf thema’s en de daaraan gekoppelde concrete projecten. Een aantal projecten is inmiddels tot uitvoering gekomen, of zit in de fase van besluitvorming.
Het programmabureau ziet vier belangrijke punten voor de doorontwikkeling van de samenwerking. Deze kunnen in de volgende fasen nog verder worden aangevuld.
1. De vraag hoe we bepalen wanneer Economie071 succesvol is.
In de komende maanden willen we het antwoord zoeken op de vraag: Wanneer is Economie071 succesvol? In 2017 evalueren we vervolgens het programma en de projecten van Economie071.
2. Het slagvaardiger maken van onze projecten.
We zien dat er in de werkwijze en besturing verbeteringen mogelijk zijn. Zo stellen we vast dat het schrijven van een goede projectdefinitie vaak complex is en lang duurt. Een van de redenen daarvoor is dat een project in de opstartfase nog vaak zo veelzijdig is, dat er zich geen duidelijke trekker onder de partners aandient. In de komende maanden willen we het antwoord zoeken op de vraag hoe we projecten sneller en krachtiger door deze opstartfase heen kunnen loodsen.
3. Het definiëren van nieuwe projecten.
We verwachten dat in de komende tijd nieuwe projecten nodig zijn om de ambitieuze doelstellingen uit de Economische Agenda te realiseren. Er is nu geen duidelijke lijn voor het toevoegen en/of afvoeren van projecten. Ook daar willen we in de komende maanden een gezamenlijke werkwijze voor formuleren.
4. Het uitbreiden van het netwerk op projectbasis.
Economie071 is een licht samenwerkingsverband, een netwerk van partners met een gezamenlijke ambitie. De netwerkgedachte kunnen we verder invullen door te onderzoeken of in de projecten ook andere partijen dan de partners kunnen participeren (zoals feitelijk al bij het Centrum voor Innovatie en Ondernemerschap gebeurt). Onder welke voorwaarden we deze samenwerking aangaan willen we vooraf met elkaar duidelijk formuleren.