Bedrijventerreinen in de Energietransitie

Bedrijventerreinen hebben een grote plek in de komende energietransitie, zoveel is wel duidelijk. Op bedrijventerreinen wordt substantieel energie verbruikt, maar daar liggen ook mogelijkheden. Hoe kunnen we de bedrijventerreinen faciliteren om hun plek in de energietransitie in te nemen? Daarvoor gaan we in kaart brengen wat de kaders en randvoorwaarden voor succes zijn en waar de afhankelijkheden liggen. Projectleider voor dit nieuwe project is Marnix Zwart.

Afhankelijkheden

Ondernemers kunnen individueel en gezamenlijk grote stappen zetten, maar zijn ook afhankelijk van hun omgeving, van technische ontwikkelingen en van wet- en regelgeving. Die afhankelijkheden concreet benoemen en adresseren is het doel van deze eerste inventarisatie.

Zwart: ‘We zijn op dit moment bezig een drie- of viertal bedrijventerreinen te selecteren met zoveel mogelijk verschillende uitgangssituaties: groot en klein, goed en minder goed georganiseerd, koploper en starter, oud en nieuw. Het is de bedoeling deze selectie nog voor de zomer af te ronden. De vertegenwoordigers van die terreinen zullen diepgaand bevraagd worden. Later doen we dat ook bij de andere bedrijventerreinen in de regio, om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen. Naast bedrijventerreinen raadplegen we ook kennisinstellingen en andere relevante marktpartijen. Het project moet een gereedschapskist opleveren van mogelijkheden met de bijbehorende randvoorwaarden, en tevens een overzicht van afhankelijkheden’.

Wat nodig bij welke stap?

Het doel van het project is om te komen tot een overzicht van kaders, randvoorwaarden en afhankelijkheden. Daar hebben bedrijventerreinen mee te maken als zij stappen willen zetten in de Energietransitie. Een overzicht daarvan geeft zicht op de richting van de mogelijkheden.  Daarmee komt er ook zicht op wat realistische verwachtingen zijn over hoe bedrijventerreinen bij kunnen dragen aan de energietransitie. Denk daarbij aan de volgende voorbeelden:

  • beschikbare ruimte (bovengronds en ondergronds),
  • kwaliteit van het vastgoed,
  • netcapaciteit voor levering en afname van elektriciteit,
  • beschikbaarheid van warmtenet of warmtebronnen,
  • verzekerbaarheid van installaties.

Gereedschapkist

Een ander doel is het samenstellen van een ‘gereedschapskist’ van concrete mogelijkheden, elk met eigen kaders en randvoorwaarden, waaronder ‘haalbaar en betaalbaar’. Denk aan voorbeelden als:

  • toekomstige energiebehoefte t.g.v. overstappen op vormen van duurzaam goederenvervoer en duurzame mobiliteit,
  • consequenties voor het netwerk,
  • benodigde stimulerende maatregelen.

Echte stappen vooruit

Marnix Zwart is projectleider in opdracht van Economie071. Als adviseur Bedrijfsadvies Alphen aan den Rijn B.V, combineert hij expertise en ervaring rond o.a. milieuzorg bij individuele bedrijven met jarenlange parkmanagementervaring op bedrijventerreinen. Hij is milieu/RO-adviseur, begeleidt bij managementsystemen, is parkmanager op verschillende bedrijventerreinen en vanuit die ervaring actief binnen Bedrijvig Leiden.

Marnix Zwart: ‘Iedereen loopt er tegenaan dat niet alles mogelijk is wat we zouden willen. Als zelfs de koplopers al niet de stappen zetten die ze zouden willen nemen, is er iets aan de hand. Dan moeten we niet blijven duwen of verwijten maken richting iedereen die nog weinig doet, maar dan helpt het om de oorzaken te benoemen. Dan kunnen we de acties adresseren die nodig zijn om belemmeringen weg te nemen. Dat leidt tot begrip, tot de juiste druk op de juiste plaats, en daardoor tot beter resultaat. Schitterend dat Economie071 deze uitdaging ter hand neemt om zo bij te dragen aan echte stappen vooruit.’

Heb je informatie of een idee dat relevant is voor dit project? Laat het ons weten.

Bedrijventerreinen in de Energietransitie